Güncel
Giriş Tarihi : 29-06-2018 15:27   Güncelleme : 29-06-2018 15:33

Sabahattin Ali Müzesi oluşturuluyor

Sinop Tarihi Cezaevine Sabahattin Ali ve Eski dönemlere ait kadınları anlatan kadın müzesi yapılacak

Sabahattin Ali Müzesi oluşturuluyor

Sinop denince akla ilk gelen tarihi mekanlardan olan Sinop Cezaevi Sinop'ta 1887 ile 1999 yılları arasında cezaevi olarak kullanılmış, daha sonra müze haline çevrilmiştir.

Cezaevi, özellikle birçok siyasi ve edebiyatçının tutulduğu yer olarak biliniyor. Tarihi birçok kişilik Sinop Cezaevinde yatmıştır. Sinop Cezaevi döneminin şartları en ağır cezaevi olarak bilinir ve "Anadolu'nun Alkatrazı" olarak adlandırılır.

Müze olarak kullanılmaya başlayan cezaevi yıl içinde 300 binin üzerinde ziyaretçi alıyor. Tarihi Cezaevi müzesi özellikle turistlerin Sinop'a geldiklerinde en çok görmek istediği yerler arasında bulunuyor.

Birçok dizi ve filmin çekim mekanı olan Tarihi Cezaevinde yatan ünlü isimlerden biri de Sabahattin Ali'dir. Sabahattin Ali cezaevinde yattığı dönemde dillerde dolaşan "Aldırma Gönül" şarkısını yazmıştır. Cezaevine Sabahattin Ali'nin kullandığı saz ve yataktan oluşan bir "Sabahattin Ali Müzesi" oluşturulacak.

Bu müzenin dışında cezaevine Selçuklu, Osmanlı ve Antik dönemi kadınlarını anlatan "Kadın müzesi" oluşturulacak.

Sinop İl Kültür ve Turizm müdürlüğü, restorasyon çalışmaları için 6 milyon avro'luk bütçelerinin bulunduğunu, müzelerin de yapılması ile ziyaretçi sayılarını 1 milyona çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Seda ŞengülSeda Şengül