Güncel
Giriş Tarihi : 20-02-2017 14:14   Güncelleme : 27-02-2017 13:03

Seçmen Listeleri Asıldı - Listede İsminiz Yoksa Ne Yapacaksınız?

Listede isminiz yoksa ne yapacaksınız? İnternetten nasıl bakabilirsiniz? Referandumda hangi maddeleri oylayacaksınız? Seçim takvimi nasıl olacak?

Seçmen Listeleri Asıldı - Listede İsminiz Yoksa Ne Yapacaksınız?

16 Nisan Pazar Günü yapılacak olan referandumda oy kullanabilecek seçmenlerin listesi, ilçemiz muhtarları tarafından asıldı.

Tüm mahalle ve köy muhtarlarına gönderilen seçmen listeleri askıdaki yerlerini alırken, muhtarlar, vatandaşların muhtarlıklara gelerek seçmen listesinde adlarının bulunup bulunmadığını kontrol etmelerini söyledi. 26 Şubat tarihine kadar askıda kalacak olan seçmen kütüğü listelerinde adı bulunmayan vatandaşlar, 1 Kasım Genel Meclis Seçimleri’nden sonra adresini değiştirenler de yeni taşındıkları mahallenin muhtarlıklarına başvurarak kendilerini listeye kaydedebilecekler.

Seçmen listesinde ismi yazılı olmayanlar dikkat!

İsmi listede yazılı olmayan ilçemiz vatandaşları, seçmen listelerinin indirileceği son tarihe kadar kendi adlarına kayıtlı elektrik, su faturaları veya kendi üzerlerine yapılmış olan kontrat ile Gerze İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvurup yedek listelerde adlarının çıkmasını sağlayabilecekler. Ana listede ve yedek listelerde adları geçmeyen vatandaşlar ise referandumda oy kullanamayacak.

İnternetten bakılabilecek

Seçmen kütüğünde isminin yazılı olup olmadığını öğrenmek için muhtarlıklara gidip kağıt kağıt isim aramak zorunda kalmak istemeyen vatandaşlar ise Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nun sitesinden (https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtici.jsp) veya e-Devlet (https://www.turkiye.gov.tr/yuksek-secim-kurulu-yurt-ici-secmen-kaydi-sorgulama) üzerinden seçmen kaydını sorgulayabilecek.

YSK’nun sitesinden seçmen kütüğünde adı olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşlarımız, yukarıda belirtilen bağlantı adresine tıklayarak açılan sayfadaki bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurarak seçmen listesine bakabilecekler. Sorgulama sırasında yeni ve eski nüfus cüzdanı seçimi yaptıktan sonra, nüfusa kayıtlı olduğunuz il, T.C. kimlik numaranız, nüfus cüzdanınınız arkasında bulunan sıra numarası (veya ehliyetinizin arka tarafında bulunan sayfa numarası) ile güvenlik önlemi olarak konulan resim doğrulama kodunu girdikten sonra “sorgula” butonuna tıklayarak sonucu öğrenebilirler.

E-Devlet sistemi üzerinden yukarıdaki bağlantıya tıkladığınız takdirde ise, belirtilen sayfada T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girerek sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Seçimde neye oy vereceğiz?

Başkanlık sistemi ve anayasa referandumu olarak bilinen seçimde, sandığa giden seçmenler sadece bu iki maddeyi oylamayacak. 18 maddeden oluşan “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun”a göre, milletvekili seçimle yaşı 25’ten 18’e düşürülürken, vekil sayısı da 550’den 600’e çıkartılacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri 5 yılda bir tekrarlanırken, halk tarafından seçilmiş cumhurbaşkanının partiyle ilişiği kesilmeyecek. Cumhurbaşkanlığına aday gösterilebilmek için ise, en az yüzde 5 oy alan ve 100 bin seçmeni bulunan partiler tarafından isimlerinin onaylanması gerekecek. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanı tarafından atanıp, görevden alınabilecek. Bakanlıkların kurulması, kapatılması, merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile belirlenecek.

Meclis’te üye tam sayısının 5’te 3’üne ulaşıldığında, meclis seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Genel seçimler ile cumhurbaşkanlığı seçimleri aynı tarihlerde birlikte yapılacak. Eğer ki meclis cumhurbaşkanlığının ikinci döneminde seçimleri yenileme kararı alırsa, mevcut cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek. Anayasa Mahkemesi’ndeki üye sayısı da referandumda evet çıkması halinde 17’den 15’e düşürülecek.

Seçim takvimi de açıklandı

Yedek listelerin de açıklanmasından sonra tüm seçmenler belli olmuş olacak. Daha sonra 11 Mart’ta halk oylamasında kullanılmak üzere birleşik oy pusulaları basılıp, ilk etapta gümrük kapılarına dağıtılacak. Gerzeli gurbetçi vatandaşlarımızın oy verme süreci ise 27 Mart tarihinde başlayıp 9 Nisan’da sona erecek.

30 Mart tarihine kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan siyasi partiler televizyon ve radyoda yayımlanacak propaganda konuşmaları için başvurularını yapacak ve bir sonraki gün YSK tarafından çekilecek kura sonucu, partilerin konuşma yapma sırası belirlenecek. 9 Nisan tarihinde ise, yurtdışındaki oy verme işlemlerinin tamamlanmasının ardından propaganda serbestliği ve kısmi seçim yasakları başlayacak.

15 Nisan günü ise saat 18’de seçim propagandalarının sona ermesiyle birlikte 16 Nisan’daki seçimde seçmen kütüğünde isimleri bulunan vatandaşlar oy kullanabilecek.

Vatandaşlara mesaj atılmayacak

Propaganda sürecinde, siyasi partiler ve parti temsilcileri, parti üyesi olmayan vatandaşların telefonlarına ve eposta adreslerine yazılı, görsel veya sözlü olarak hiçbir şekilde mesaj gönderemeyecek. Partiler ve parti temsilcileri bu süreçte, sadece kendi partilerine üyelikleri bulunan kişilere mesaj atabilecekler.

Mühürlerde tercih yazacak

6 Nisan’dan itibaren, 10 günlük süreçte görsel, sözlü ve yazılı basın ve yayın araçlarıyla, kamuoyu araştırmalarıyla, anketlerle ve tahminlerle vatandaşın oyunun tarafını etkileyebilecek hiçbir çalışma yapılamayacak.

Halk oylamasında ise, vatandaşlara üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu’nun filigranı bulunan sarı renkteki zarflar ve üzerinde beyaz renkle “evet”, kahverengi renkle “hayır” yazılı olan birleşik oy pusulası ile birlikte “tercih” yazılı mühür dağıtılacak.


Kaynak: Gerze'nin Sesi
Haber: Kaan TÖNGELCİ


Erkan TaşErkan Taş