Güncel
Giriş Tarihi : 06-05-2020 10:19   Güncelleme : 06-05-2020 11:23

Şensoy'un Kaleminden Hıdırellez

Emekli Öğretmen, İlçemiz Belediye Başkanı Cevat Şensoy'un Kaleminden 6 Mayıs Hıdırellez Çeçe Sultan...

Şensoy'un Kaleminden Hıdırellez

Bugün günlerden 6 Mayıs yani “Hıdırellez” Yıllardır geleneksel hale gelen Dua ve Keşkek Bayramı için insanlar sabahın erken saatlerinde araçlarına binerek Yenikent Köyü (Gürzüvet) Çeçe Mahallesine doğru harekete eder…

Gerek ilçemiz, gerekse de çevre şehirlerden Çeçe’ye akın eden vatandaşlarımız, İlçemizin tek kültürel levhasına sahip Çeçe Sultan Hazretlerini makamı dergahında (Kabrinde) ziyaret ederek geleneksel ritüeli bir şekilde devam ettirmektir.

Evet bu geleneksel hale dönüşen ritüel yıllardır şu şekilde devam etmektir. “Çeçe Sultanı kabri başında ziyaret ederek dualar etmek, kapı önündeki dilek taşına çakıl yapıştırmak, öğle namazının ardından ise onlarca kaynayan Keşkek kazanlarından keşkek almak, panayır alanını gezmek…diye devam etmektedir.  

Bu yıl ise gerek dünyayı gerekse de ülkemizi tehdit eden Corona Salgını dolayısıyla “Hıdırellez” kutlanamamakta.

Aslen Çeçe Köyü nüfusuna kayıtlı orada doğmuş büyümüş  ardından eğitimini tamamlamak için gurbete çıkmış ama köyüyle olan bağını hiçbir zaman koparmamış  Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy “Çeçe Sultan Hazretleri” ile ilgili dün akşam sosyal medya da paylaşmış olduğu bilgilendirme notunu bizlerde noktasına virgülüne dokunmadan yayınlamak ve Çeçe ile ilgili bilinmeyenleri, merak edilenleri siz değerli okurlarımızla paylaşmak istedik.

İşte Emekli Öğretmen, İlçemiz Belediye Başkanı Cevat Şensoy’un Kaleminden Çeçe Köyü ve Çeçe Sultan Hazretleri…

“Sevgili Dostlar;

Bu sene bu illet, COVID-19 virüsü nedeni ile ziyaretlerimizi ileriki zamana bırakmamız sağlığımız için önem arz etmektedir.
Gideceğimiz yerin özelliğini bilemezsek eksik bilgilenmiş oluruz.Bu güne kadar öğrendiklerimizi sizlerinde bilmesini istedim.

6 Mayıs Hıdırellez.Bu gideceğiniz Köyde Cumhuriyet Döneminden çok daha önceden bu yana kutlandığı anlatılmaktadır.Yani iki asırdan fazla.Köyümüzün adı ÇEÇE KÖYÜ.Bu köy 300 haneden oluşmaktadır.Çeçe merkez Zeyve Mahallesi, Sarıgöl Mahallesi, Soğkızı Mahallesi, Bağışlı Mahallesi, Uzankarağı Mahallesi, Karboğa Mahallesi, Çakırlı Mahallesi, Piramet Mahallesi, Karalı Mahallesi, Yanuç Mahallesi, Göllü Mahallesi, Hatip Mahallesi, Sarıca Mahallesi, Omarlı Mahallesi..14 mahalleden oluşuyordu.Hatta Sinop'a Vali olacağına Çeçe'ye Kaya (Muhtar) ol diye halk arasında dolaşan söylemler vardı.Eee böyle bir köyde Kayalık (Muhtarlık) yapmak çoğu kişiye nasip olmaz.


Cumhuriyet kurulduğundan bu yana Muhtarlık yapan şahsiyetlerimiz;


1-Hos Mahmut(Mahmut Sütçü)
2-Devriş Kaya(Mehmet Ünlütürk)
3-Ahmet Kaya (Ahmet Çakır)
4-Emlik Kaya(Sadık Görgeç)
5-Abdullah Sütçü
6-Selim Sepetçi
7-Dursun Ali Kalafat
8-Mehmet Yalım
9-Dursun Ali Kalafat


Yukarıda ismini zikrettiğim Şahsiyetler Çeçe Köyü bölünmeden önce Muhtarlık yapmışlardır.Boypınar, Çalboğaz, Çeçe Merkez ve bazı mahalleler birleşerek Yenikent Belediyesi kuruldu.O zamanda Bağışlı, Pirahmet, Karboğa, Çakırlı, Karalı ve Yanıç mahalleleri yeni divan oldular.(Pirahmet Köyü) Yenikent Belediyesi olduğundan Çeçe Köyü mahalle oldu.

Muhtarımız ;

10-Adem Deliceli olmuştur.


Belediye kaldırıldığı için yine üç divan Yenikent Köyü olarak devam ediyor.

11-Hasan Danacı üç köyün muhtarlığını yapmaktadır.


Pekala bu köyün adı neden ÇEÇE?


Hıdırellez günü nedeniyle ziyaret ediyor olduğumuz, Yatır (Türbe) Anadolu'nun Türklere açılması için Horasan'dan arkadaşları ile birlikte akınlar yaparak Alperenler olarak gelmişler. Türklüğü ve Müslümanlığı yayarak buraya kadar ulaşmışlardır.Yanında gelen yiğitlerle bir rivayete göre bir harman yerinde buğday yığıntısına denk gelirler.Namaz vakti gelmiş çatmış.Bu yerleşim yerinde kimin kalması lazım.Hemen karar verirler.Bu buğday Çeçi üzerinde kim taneleri oynatmadan namazı kıldırabilirse o şahsiyet bu yerleşim yerinde kalacak diye anlaşırlar.Horasandan buraya kadar Seyit Muhammet olarak gelen Peygamberimizin 7.kuşaktan torunu Çeçe Sultan oluveriyor.Sinoptaki Seyit Bilal Hz.’nin amca olduğu anlatılır.Çeçe Sultan Hz. bu bölgede yaşamış.Çiftçilik yaptığı söylenir.Müslümanlığı yaymak için çok çaba sarfetmiş.Yetiştirdiği dini şahsiyetler kendi öldükten sonrada çalışmalarına devam etmişler.Köyün merkez mahallesinde tekke odası diye bir oda olduğunu biz dahi biliyoruz.Türbeye bir iki sülale sıra ile bakarlardı.Temizliğini yaparlar, gelen misafirleri ağırlarlar.

Türbenin içinde uyuyanlar olurdu.Özellikle yazın çok ziyaretçi gelirdi.Her ziyaretci adakla gelir ,yada yerleşim yerinden alıp keserlerdi.
Bu adaklar Allah rızası için kesilirdi.Oraya gelen halka sıra ile dağıtılırdı.Biz de pay almak için az beklemedik.İçeride 99 adetten yapılmış ipe sıralanmış iri taneli tesbih bulunurdu.Bu tesbihten isteyen misafirleri 7’li 8’li geçirirlerdi.Yine içerde Sancak, Osmanlı üç hilali, kılıç kılıfı, Musaf Sancaktarın sandukası, Seyit Muhammet Hz.lerinin 5 kızının sandukası, oğluyla birlikte kendi sandıkaları vardır.Bir duyuma göre eşiğin altında hanımının mezarı olduğu anlatılırdı.Eşiğe bastırmazlardı.Doğru olabileceğini düşünüyorum.Türbenin girişindeki kapının üzerinde de bir geyik boynuzu vardı.Restorosyan sırasında sökülmüş bir daha da takılmamış.O da koruma altında sanıyorum.Türbenin dış avlusunda yuvarlak taşlar var.Onlara dilek tutarak taş yapıştırırlardı.Tabii bunlar İslam dinine göre batıl inanıştır.Ziyaretcilerin geneli dener ama adet yerini bulsun diye uygular fakat inanmaz.Hızır ile İlyas’ın buluşması anlamına gelen Hıdırellez ,doğanın canlanma ve bereket anlamına da gelir. Hıdırellez Bayramı bence Türklerin bir kültürü.Çünkü bu tür adetler Orta Doğuda kendini Müslüman kabul eden devletlerin çoğunda kutlanmıyor.Daha yazacak çok konu var.Şimdilik bu kadar yeter.Bu kadar yeter dedik ama yine eksiklikler çıkıyor dostlarla konuştuğumuzda.Yenikent, Belediyelik olduğunda Sadettin GÜRSOY, Şenol ŞENSOY ve Mevlüt AYDIN Belediye Başkanlıkları yapmışlardır. Boypınar ve Çalboğaz Köyleri, Gürcüatik adıyla anılan bir Köyden oluşturulmuştur.


Boypınar Köyü Muhtarları;

-GosgosKaya(İbrahim Şensoy)
-İsmail Aydın
-Topal Kaya(Mehmet Kibar)
-Hasan Şensoy
-Halil Aydın
-Hüseyin Karasoy
-Mehmet Dalman
-Sadettin Gürsoy
-Aziz Melemen
-Kasım Gürsoy
-Yaşar Akgün
-Nüri Aydın
-Yusuf Aydın

 

Çalboğaz Köyünde ise,


-Bekir Ergin
-Durmuş Baş
-Niyazi Yılmaz
-Sadık Bayramoğlu
-Dursun Yılmaz
-Sadık Bayramoğlu
-Hasan Danacı gibi şahsiyetler halkın teveccühüne mashar olmuşlardır.
2019 mahalli seçimlerinde halkın teveccühüne Şahin Özcan mashar olmuştur.(2020 yılında eklendi)

Orta Asya’dan bu yana Türklerin kutladığı Hıdırellez Bayramınız Kutlu olsun.”

Önceki yıllarda çekilmiş kareler...

hakan akbaşhakan akbaş