Güncel
Giriş Tarihi : 31-08-2016 11:13   Güncelleme : 31-08-2016 11:32

Şimdi İncir Zamanı

Yaz mevsiminin önemli meyvelerinden olan incir, tezgahlarda yerini alarak kilogramı 5 TL’den satışa sunulmaya başladı

Şimdi İncir Zamanı
 Tadıyla vatandaşların severek tükettiği Gerze'nin yerli kara inciri, iki veren, filostos ve Denizli inciri tezgahtaki yerini aldı. Köylerden toplanan incir yol üstü ve manavlarda satılmaya başlandı. Kilosu 5 liradan satılmaya başlanan incire vatandaşın ilgisi oldukça fazla. Sağlık açısından birçok faydası olan incir, tadıyla da çok sevilen bir meyve.

Tezgahında vatandaşlara taze incir satan İlçemiz Kiren köyünden Hasan Durmaz, incirin ''her derde deva'' olduğunu, taze incirin hasadı ve satışının çok kısa sürdüğünü, vatandaşların bu sürede mümkün olduğunca bu meyveyi tüketmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Durmaz “İncirler son yıllarda yaşanan hava değişimleri ve aşırı sıcaktan dolayı etkileniyor. İncir hassas bir ürün yazın suyu sevmiyor, yağmuru sevmiyor. Aynı zamanda aşırı sıcaktan da etkileniyor. Sıcaktan dolayı yanma oluyor. Bunun yanında önümüzdeki günlerde bir yaz yağmuru yağdığını düşünürsek incir sıkıntılı bir sürece girer. Yağmur yağdığında açılma, çatlama yapıyor daha sonra ekşiyor ve hurda incir statüsüne düşüyor. Bu durumda verimliliği düşürüyor" dedi.

İster Kuru İster Yaş, İncir Tüketmenin Faydaları Saymakla Bitmiyor

İncir, hem kuru hem de taze olarak tüketilebilen ve dutgiller familyasında yer alan bir meyvedir. Dünyada en çok ülkemizde yetiştirilen bu meyve, Osmanlı’dan bu yana mutfak kültürümüzde de yaygın olarak yer almaktadır. Kalsiyum kaynağı taze incirin 100 gramında 63 kilokalori enerji bulunurken, 100 gram kuru incirde 284 kilokalori bulunmaktadır. İncir A, B1, B2, C vitaminleri ile kalsiyum, demir, fosfor, manganez, sodyum ve potasyumdan zengin bir meyvedir. 2 adet taze incir kalsiyum içeriği açısından 1 bardak süte eşdeğerdir. Bu nedenle özellikle gelişme çağındaki çocuklar, hamile ve emziren kadınlar ile menapoz sonrası kadınlar için son derece önemli bir meyvedir. Aynı zamanda süt alerjisi olan bireyler için de kalsiyum kaynağı olarak çok güzel bir alternatiftir.

Seda ŞengülSeda Şengül