Güncel
Giriş Tarihi : 10-08-2017 10:40   Güncelleme : 10-08-2017 11:29

Sinop bal üretim ve ihracat üssü olacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Kestane balı üretiminde Sinop'u şaha kaldıracağız. Sinop'u bütün dünyaya kestane balı üreten bir merkez yapmak istiyoruz. Sinop'u bal üretim ve ihracat üssü yapacağız" dedi.

Sinop bal üretim ve ihracat üssü olacak
 Bakanlığı ile ilgili toplu temel atma ve sertifika dağıtım törenine katılmak üzere Erfelek ilçesine gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, program ardından Sinop Valiliği ve AK Parti İl Başkanlığını ziyaret etti.  Beraberindeki AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş ve bakanlık kurmaylarıyla valilik binasında Vali Hasan İpek'i ziyaret eden Bakan Eroğlu, burada Sinop'a yapılan yatırımlarla ilgili basın mensuplarına geniş bilgi verdi. 

BU İMKANI BABASI OĞLUNA VERMEZ

Sinop'u kuracakları kestane ormanları sayesinde kestane balı üretim merkezi haline getireceklerini dile getiren Bakan Veysel Eroğlu şunları söyledi; Sinop gerçekten çok güzel bir memleket. Karadeniz'in incisi güzel bir ilimiz. Bu gün de Erfelek ilçemizde 83 milyon TL değerinde 6 tane tesisin temelini attık. Bunlardan bir paket Orman Genel Müdürlüğümüzün paketi. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' mantığı ile ormanlarımızı biz kırsal kalkınmanın lokomotifi yapmaya karar verdik. Erfelek ilçemizde dedik ki; kestane ormanı kuracağız. Kestane balı üretiminde Sinop'u şaha kaldıracağız. Hatta öyle destek vereceğiz ki; yüzde 20'si hibe, yüzde 80'i de faizsiz 5 yıl geri ödemeli. Bu imkanı babası oğluna vermez. 


SİNOP DÜNYADA KESTANE BALI MERKEZİ OLACAK

 Biz bunun için Sinop'ta kestane ormanlarını kurarak vatandaşlarımıza vereceğiz. Ayrıca kestane ormanları sayesinde sertifikalı kestane balı üreteceğiz ve bütün dünyaya pazarlayacağız. Burada kestane balıyla ilgili bir marka oluşturacağız. Bundan sonra biz Sinop'u bütün dünyaya kestane balı üreten bir merkez yapmak istiyoruz. Sinop'u bal üretim ve ihracat üssü yapacağız."

3 YIL BAKIMI DEVLETE, GELİRİ İSE 49 YIL VATANDAŞA AİT

Ormanlardan arıcılık yapmak isteyenlere yer verileceğini kaydeden Bakan Eroğlu; Ayrıca ormandan arıcılara yer vereceğiz. Kestane balı için gereken kestaneleri dikeceğiz. 'Yok kestane balı değil de, ben ceviz üretmek istiyorum' derse de ceviz ormanı kuracağız, badem ormanı kuracağız. Hatta orman köylülerimizi kalkındırmak maksadıyla gelir getirici ürünlerini biz dikiyoruz, 3 yıl bakımı ve bütün masrafları devlete ait, geliri 49 yıl vatandaşa ait olmak üzere teslim ediyoruz, sertifika veriyoruz. Ama bunu yaparken köye en yakın ormanı hane başına parselleyip taksim ediyoruz. Kura çekiyorlar. Hatta Erfelek'te de bunun nasıl adil ve eşit şekilde yapılacağını gösterdik" dedi. 

ORMAN TEŞKİLATI KÖYLÜNÜN HASMI DEĞİL, HISIMI OLDU

Orman köylüsüne büyük önem verdiklerini söyleyen Eroğlu "Bunun dışında süt sığırcılığı yapmak isteyene sığır verdik. Koyunculuk yapmak isteyenlere 30'ar koyun ve 1'er koç verdik. Buna benzer çok sayıda destekler verdik. Orman artık, orman köylülerinin hizmetinde. Bundan böyle orman köylüsü, orman teşkilatının hasmı değil, hısımı olacak dedik. Böyle bir seferberlik başlattık. Yüzde 64'ü orman olan Sinop'ta Orman köylüsüne büyük destek veriyoruz. 2 bin 229 aileye yaklaşık 19 milyon TL destek vermişiz" diye konuştu. 

BİZ SÖZ VERDİYSEK YAPARIZ!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Sinop'ta yapılan diğer yatırımlar hakkında da bilgi veren Bakan Veysel Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü; "Bunun dışında DSİ'nin tesisleri vardı. Boyabat, Durağan, Erfelek, Saraydüzü ve Dikmen'de dere ıslahları var. Onlarında temelini attık ve kısa zamanda bitecek. Geçen yıl geldiğimizde 29 müjde vermiştik. Bu müjdelerin 15'ni tamamladık. 14'ünü de bitiriyoruz. Ayrıca 8 müjde getirdim. Bunlardan 1'i DSİ'nin, 5 tanesi Orman Genel Müdürlüğü, 1 tane Doğa Koruma Milli Parklar, 1 tanede Meteorolojiye ait. Allah nasip ederse Gerze İçme Suyu İshale Hattını yapacağız. Ayrıca Boyabat, Durağan içme suyu arıtma tesisi projesi hazırlanıyor. Bunlar bizim taahhüdümüz. Biz sözünün eri bir hükümetiz. Söz verince ne pahasına olursa olsun yaparız. 

SİNOP EN FAZLA YATIRIM ALAN İLLERİN BAŞINDA

Sinop şu ana kadar nüfus başına en büyük yatırımı alan illerimizden birisi. 1 milyar 225 milyon TL'lik yatırım yaptık. 5 tane baraj yaptık. Burada su yoktu, problem had safhadaydı. Yılan hikayesine dönen Erfelek Barajını Cumhurbaşkanımızın talimatıyla tamamladık. Sinop dahil olmak üzere Erfelek ilçe merkezi ile birlikte 33 yerleşim merkezine su getirdik. Şu anda memba suyu gibi su içilebiliyor. 47 bin 390 dekar araziyi sulamaya açtık. 26 dereyi ıslah ettik. 10 tane daha dere ıslah ediliyor. 3 tane daha dere ıslah edilecek. 45 milyon fidanı toprakla buluşturduk. İki şehir ormanı, 3 bal ormanı kurduk. Bal ormanı sayısını 3'ten 10'a çıkartıyoruz. Bal üreticilerine de parası yoksa tam destek vereceğiz. 

SİNOP, ZENGİN TURİSTLERİN GELECEĞİ BİR İL OLMALI

Sinop yeteri kadar turizmden pay almıyor. Sadece deniz değil, tabiat turizmine yönelmeli. Sinop'ta muhteşem tabiat güzellikleri var. Hedefimiz şu; Sinop'u zengin turistlerin gelebileceği bir turizm merkezine dönüştürmek. Bunu sayın Numan Kurtulmuş beyle görüştüm. Gereken desteği vereceğini söyledi" Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, valilik programı ardından AK Parti Sinop İl Başkanlığı'na giderek teşkilat mensuplarıyla bir araya geldi.

Kaynak Vitrin Haber 

Seda ŞengülSeda Şengül