Güncel
Giriş Tarihi : 12-11-2016 11:20   Güncelleme : 12-11-2016 11:15

Sinop Defterdarı Vergi Borcu Konusunda Esnafa Bilgi Verdi

Sinop Defterdarı Mutlu Şahin Gerze’de esnafı gezdi. Vergi borçlarını yapılandırma konusunda esnafa bilgi verdi.

Sinop Defterdarı Vergi Borcu Konusunda Esnafa Bilgi Verdi

Sinop Defterdarı Mutlu Şahin Gerze’de esnafı gezdi. Vergi borçlarını yapılandırma konusunda esnafa bilgi verdi.

31 Ekim olarak belirlenen vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin başvuru süreci 25 Kasım’a kadar uzatıldı.  Bu süreçte, geçmiş döneme ait kamu borçlarının yüzde 50’sinin silinecek; kalan borç için taksitlendirme yapılabilecek.

Konuyla ilgili esnafa bilgi veren Mutlu Şahin, “esnafın zor durumunu anlıyoruz. Bu yüzden de borçlarınızı yapılandırabilmeniz için size bir fırsat sunuyoruz. Gelin bu borcu birlikte yapılandıralım” dedi. Vergisini ödemek isteyen, ama maddi imkansızlıklar yüzünden bunu gerçekleştiremeyen esnaflara ise, “devlet hem borçlarınızı hafifletecek hem de kamuya olan borcunuzu ödeyerek devlete olarak sorumluluğunuzu yerine getirmiş olacaksınız” şeklinde konuştu.

Gerze Malmüdürü Erkan Nerkız ise, müracaatların Malmüdürlüğü’ne yapılabileceği gibi, www.gib.gov.tr adresindeki internet vergi dairesinden de yapılabileceğini belirtti.



Hangi Borçları Kapsıyor?

Her türlü vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri ve zamları, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi borçları, SGK ve belediyelere borçlar düzenleme kapsamında yer alıyor.

Ayrıca 31.12.2011 tarihinden önce Vergi dairesine olan borcun tutarı 50 lira ve altındaysa bu tamamen silinecek. Vatandaş bu borcu ödemekten kurtulacak.

Düzenleme 30 Haziran 2016 ve önceki dönemlerini kapsıyor. Temmuz ve sonrasındaki borçlar bu yasa kapsamında yer almayacak.

BORCUN NE KADARI SİLİNECEK?

İdari para cezalarında gecikme cezalarının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50'si silinecek. Vergi aslına bağlı olmayan usülsüzlük ve özel usülsüzlük cezalarının %50'si silinecek.

ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?

Vatandaş borçlarını peşin ve taksitli olmak üzere iki yöntemle ödeyebilecek. Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler borçla ilgili kurumlara başvurabilecek.

KAÇ TAKSİTLE ÖDENEBİLECEK?

Borçlar peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde ödenebilecek. 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit 36 ay vade ile ödeme yapılabilecek.

TAKSİTLER ÖDENMEZSE NE OLACAK?

Borçların bir takvim yılı içerisinde, ikiden fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma hakkı kaybedilecek.

İLK ÖDEME NE ZAMAN?

İlk taksit ödemesi kasım ayında başlayacak. Sosyal güvenlik primlerinde ilk taksit aralık ayında başlayacak.

MATRAH ARTIRIMINDA İNCELEME MUAFİYETİ

2011/2015 yılları arasında Beyan edilen Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Gelir/Kurumlar Stopaj Vergisi ve Katma Değer Vergisi matrah ve vergilerinin kanunda belirtilen oranlarında artırılması halinde Vergi İncelemesi ve Tarhiyatı yapılmayacak.

Erkan TaşErkan Taş