Güncel
Giriş Tarihi : 07-01-2019 11:12   Güncelleme : 07-01-2019 11:17

Sinop Halkı Tek Yürek Oldu

Sarıkamış Harekatı'nın 104. yılı nedeniyle Sinop'ta yürüyüş düzenlendi

Sinop Halkı Tek Yürek Oldu

Sarıkamış Harekatı'nın 104. yılı nedeniyle, Sinop Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Gençlik Şühedanın İzinde' etkinliğinde yüzlerce Sinoplu tek yürek oldu.

Ellerindeki bayraklarla iskele meydanında toplanan yüzlerce Sinop halkı, Valilik önünden, Seyitbilal yolunu takip ederek şahin tepesine kadar yürüdü. Yürüyüş ardından Türk bayrağının önünde toplanan Sinoplular saygı duruşu ardından hep birlikte İstiklal Marşını okudu. Programda daha sonra Sarıkamış başta olmak üzere dünyanın her sathında şehit olan askerler ve tüm güvenlik güçleri için dualar edildi.

ŞEHİTLERİMİZ HER DAİM MİNNETLE, RAHMETLE ANILACAKTIR

Törende bir konuşma yapan Sinop Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kazım Açıkbaş; Allahu Ekber dağlarında 90 bin vatan kahramanının aziz hatıralarını yad etmek ve gençliğin şühedanın izinde olduğunu göstermek amacıyla böyle bir etkinlik düzenlediklerini söyledi.

 Açıkbaş; “Bugün tüylerimizi diken diken eden, acı bir soğuğa, kefen gibi bembeyaz karlara hiç silinmeyecesine yazılmış acı bir destanı anmak için buradayız. Her ne kadar söylemesi dile kolay gelse de, hakikatin üzerinden koskoca 104 yıl geçti. Ancak aziz milletimizin üzerinde öyle bir iz bıraktı ki değil 104 yıl, dünya var oldukça binlerce yılda geçse yaşananlar asla unutulmayacaktır. Şehitlerimiz her daim minnetle, rahmetle anılacaktır. Bundan hiç kuşkumuz yoktur. Çünkü Sarıkamış’ta Mehmetçiğimiz bedenlerinde can, dizlerinde derman kalmayıncaya kadar geri dönmeyi asla düşünmediler. Onlar 20. Yüzyılın en büyük destanlarından birini yazdılar. Bizlerde onların torunları olarak onlardan aldığımız güç ile Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu kutlu yürüyüşüne devam edeceğiz. Her zaman olduğu gibi Sinop Şühedanın izinde olduğunu bir kez daha gösterdi. Sarıkamış harekatı askeri açıdan, Türk halkı ve Türk askerinin en zor şartlarda vatanı için neleri göze atabildiğinin abideleşmiş bir misali olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. 104 yıl önce bu destanı yazan kahraman Mehmetçiğimizin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının, 15 Temmuz kahramanlarının manevi huzurunda onları bir kez daha rahmet, minnet ve şükran duygularıyla anıyor saygılar sunuyorum” dedi.

Programda daha sonra bir konuşma yapan Sinop Valisi Köksal Şakalar, Sarıkamış harekatının iyi planlanmış ancak iyi sonuçlanamamış bir hareket olarak tarihe geçtiğini söyledi. Şakalar; “ Bugün şehitlerimizi anmak için bir araya geldik. Bu hususta yazan çizen bilim adamlarının söylediğine göre Sarıkamış Harekatı iyi planlanmış ama iyi icra edilememiş bir askeri harekat olarak tarihe geçti. Enver Paşa’nın niyeti Bakü’ye girmek. Bakü petrollerini alarak Osmanlı’nın ihtiyacı olan ekonomik sıkıntıları gidermek hatta mümkün olursa Hindistan'daki Müslümanlarla birleşerek İngilizleri perişan etmekti. Ama ulu orta komutanımızın planlanan harekatı genişletmesi kurmay başkanımızın esir düşmesiyle Rusların asıl hedef olarak sandıkları Tiflis yerine Sarıkamış oldukları öğrenmeleri bu önemli harekatımızı bizim için felakete çevirdi” diye konuştu.

Daha sonra Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik tarafından yapılan duanın ardından program, katılımcılara çorba ikram edilmesiyle sona erdi. Programa Sinop Valisi Köksal Şakalar, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Halil Altıntaş, Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kazım Açıkbaş, Siyasi Parti temsilcileri, STK temsilcileri, kurum müdürleri, gençler ve çok sayıda Sinoplu katıldı.






AdminAdmin