Güncel
Giriş Tarihi : 23-10-2017 14:17   Güncelleme : 24-10-2017 18:07

“Sinop, Kimsenin Babasının Çiftliği Değil''

Gerze’de kurulması planlanan yıllık 950 ton üretim kapasiteli alabalık çiftliğine karşı tepkiler giderek büyüyor. CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz'de ''Sinop, Kimsenin Babasının Çiftliği Değil'' diyerek tepkisini ortaya koydu

“Sinop, Kimsenin Babasının Çiftliği Değil''

 CHP Sinop Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Barış Karadeniz, Sinop ve Gerze sahillerini kirletecek planlar yapıldığını, hiçbir koşulda bu planların hayata geçmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
Karadeniz, “Sinop, kimsenin babasının çiftliği değil. Cennet sahillerimizi, insanımızı, suyumuzu, havamızı, doğamızı kirletecek her projeye her Sinop sevdalısı karşı duracaktır. Bu geçmişte de böyleydi, şimdi de böyle” dedi.

CHP Sinop Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Barış Karadeniz, şirketin Aqua 1 ve Aqua 2 Alabalık Tesisleri olarak adlandırdığı tanıtım dosyalarını incelediğini belirterek, deniz ortamında kurulacak her iki tesiste 16’şar adet kafes bulunacağını, bu kafeslerde 300 bin adet balığın bin 300 ton yem ile besleneceğini belirtti. Çiftliğin yaratacağı çevre ve deniz kirliğine dikkat çeken Karadeniz, “Balıkların yemlenmesi, diğer aktivitelerinden kaynaklanacak atıklar, tüketim fazlası kalan yemler, ilaç ve kimyasallar ile çözünmeyen maddeler denizi kirletecek. Bunlar yapıldığı zaman bırakın sahilde gezmeyi sahillerimiz adeta çöplüğe dönecek. Bu balık çiftliklerini buraya kurmak kimsenin hakkı değil. Çünkü, Sinop kimsenin babasının çiftliği değil” diyerek tepkisini dile getirdi.

ÇED raporu alınmadan kurulacak tesislerin halkın gözünden kaçırılarak kurulmak istendiğini belirten Karadeniz, “Cennet sahillerimizi, insanımızı, suyumuzu, havamızı, doğamızı kirletecek her projeye her Sinop sevdalısı karşı duracaktır. Sinoplulara sormadan, Sinop’un zenginliklerini kendi zenginlikleri için sömürmeye çalışanlara izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Sinop’un turizmin başkenti olma hedefi olduğunu vurgulayan Barış Karadeniz, çiftliğin Sinop ve Sinoplular için yaratacağı tehlikelere engel olmak için Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile görüşeceğini, alınan kararların gözden geçirilerek iptal edilmesini isteyeceğini belirtti. “ÇED raporunun olumsuz çıkması ihtimaline karşı önlem almak için şark kurnazlığı yapıyorlar” diyen Karadeniz şunları söyledi:

“Kurulmasını düşünülen çiftlik, yıllık 950 ton üretim yapacak. Yasal koşullarla sınırlandırılan miktarın hemen altında. Düpedüz alay ediyorlar, dalga geçiyorlar ya da bizi hiç umursamıyorlar. Biz bu oyunlara gelmeyeceğiz. Asla rıza göstermeyeceğiz. Bu memleket bizim ve birileri para kazanacak diye bizim gelecek nesillerimizin, torunlarımızın, çocuklarımızın geleceğini karartmalarına izin vermeyeceğiz.”

Karadeniz, Sinop’ta daha önce de balık çiftlikleri kurulduğunu çevrenin ve halkın olumsuz etkilendiği, bu çiftlikleri kaldırttıklarını söyledi. Karadeniz, “Yapılacaksa eğer Karadeniz’in kirliliğini önleyecek çalışmaları ve 56 olan balık çeşidini 26’ya indiren nedenleri el birliğiyle araştırıp sorunlara çözüm bulalım” dedi.

Seda ŞengülSeda Şengül