Güncel
Giriş Tarihi : 26-01-2018 15:44   Güncelleme : 26-01-2018 16:05

Sinop Müsiad Başkanı'na Ödül

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Türkiye Adalet Akademisi (TAA) arasında, 25 Ocak Perşembe günü, MÜSİAD Genel Merkez’de, “Ekonomi ve Hukuk Alanında Yapılacak Çalışmalar Konusunda İşbirliği Protokolü”imzalandı.

Sinop Müsiad Başkanı'na Ödül

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı ve Danıştay Üyesi Yılmaz Akçil, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD SİNOP Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen ve MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımlarıyla gerçekleştirilen imza töreninde, “proje üretilecek konular ve kapsamları” konusunda mutabakata varıldı. Törende konuşma gerçekleştiren MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD olarak her fırsatta iş dünyasında yüksek ahlakı ve erdemi yüceltmenin önemine vurgu yaptıklarını belirtti. İş hayatında hukukun tam anlamıyla anlaşılır ve uygulanabilir kılınmasının, iş ahlakını destekleyeceğini ifade eden Kaan, “Bir ülkede hukuku, hukuk kurallarını içselleştiren bireylerin sayısı, o toplumun medeniyet seviyesiyle doğru orantılıdır. İşte bu doğrultuda, çeşitli projeler üreterek, kaynakların ulaşılabilir ve anlaşılır olmasını ve farkındalığın yükselmesini sağlayacağız.” dedi.

STK’lara Önemli Bir Rol Üstleniyor

İş dünyasında zaman zaman hukuki süreçlerle ilgili çeşitli sorunlar yaşandığını vurgulayan Kaan, bu sorunların çözüme kavuşturulması noktasında STK’ların önemli bir rol üstlendiğini kaydetti. Kaan, “ İşte bu protokol kapsamında, iş dünyası temsilcilerinin bu konuda varsa önerilerini dinleyerek, bunları ilgili yetkililerle paylaşacağız. Bu gibi çalışmaların tabii kalıcı olması ve sürdürülebilir bir fayda sağlaması da gerekiyor. Bu kapsamda, MÜSİAD olarak iş dünyasından edindiğimiz izlenimleri, kendi tecrübelerimiz ve entelektüel birikimimizle destekleyerek, hükümetimize, ilgili konularda kanun önerileri sunacağız.” şeklinde konuştu.

Toplumsal Refahın Arttırılması Hukuk Siteminin Varlığına Bağlıdır

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı ve Danıştay Üyesi Yılmaz Akçil, hukuk biliminin üretim aşamasından tüketim aşamasına kadar bireysel ilişkilerin bir bütünü olan ekonomik etkinlikleri de düzenlendiğini belirtti. Akçil, “Ekonominin kurallarını belirleyen hukuk sistemi; ekonomik kuralların tanımlanması, mülkiyet haklarının adil ve sürdürülebilir bir şekilde uygulanması, iş adamlarının üretim, pazarlama, rekabet vb. tüm faaliyetlerini belirleyen en önemli etken olmaktadır. Hukuki düzenlemeler ile hukuki uygulamaların ekonomik hayatın oluşmasında belirleyici olduğu dikkate alındığında, ekonomik sistemin sağlıklı ve düzgün bir şekilde işleyebilmesi ve toplumsal refahın artırılması, ihtiyaçların karşılanmasına olduğu kadar, etkin bir hukuk sisteminin varlığına da bağlıdır. Hukuki temellere dayanmayan hiçbir ekonomik girişim, etkin ve başarılı olamaz.” değerlendirmesinde bulundu.

Güçlü Bir İş Dünyası İçin Güçlü Bir Hukuk Sistemine İhtiyaç Var

Hukuk sistemin kurumsal işleyişinin ekonomik büyüme üzerinde doğrudan etkiliği olduğunu vurgulayan Akçil, “Ekonomik alanda benimsenen hukuk kuralları ve bu kuralların uygulanmasında gösterilen performans, insanların refahı ve mutluluğunu doğrudan etkiler. Hukuk ve ekenominin birbirini tamamlaması, ekonomik refahın bütün topluma yayılmasını da sağlar.İş dünyasının sağlam ve emin adımlar atması, ülkemize daha fazla doğrudan yabancı yatırım gelmesi, kalıcı ve büyük yatırımların hayata geçirilmesi; güçlü bir ekonomi ve sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma, ancak daha iyi, daha hızlı, daha öngörülebilir ve daha tutarlı bir hukuk sistemi ile mümkün olabilir. Güçlü bir ekonomi ve güçlü bir iş dünyası için, güçlü bir hukuk sistemine ihtiyacımız var.” şeklinde kaydetti. İmzalanan protokolün, iş dünyası ve yargı kurumları arasındaki ilişki açısından önemli bir açılım olduğunu söyleyen Akçil, “Bu protokol ile Türkiye Adalet Akademisi ile MÜSİAD arasında yapılan işbirliği kapsamında, zaman içerisinde yapılacak bilimsel toplantılar ve etkinliklerle iş dünyası ve yargı kurumlarının kapasitesinin artırılması ve işbirliğine katkıda bulunulması hedeflenmektedir. Türkiye Adalet Akademisi ile MÜSİAD arasında düzenlenen bu işbirliği protokolünün ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

MÜSİAD Tarihinde Bir İlk

MÜSİAD ile TAA arasındaki İşbirliği Protokolü sürecini yöneten MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Av. Kerim Altıntaş ve MÜSİAD Sinop Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen ‘ de protokol ile ilgili olarak: “MÜSİAD tarihinde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Adalet Akademisi ve hukuk dünyasıyla; iş adamları olarak ciddi bir iş birliği içerisine giriyoruz. Burada ülkemizin yargı sisteminin, hukuk sisteminin gelişmesi, faydalı bir hale gelmesi ve iş dünyasının sorunlarını çözmesi için etkin bir çalışma yapacağız. Bundan dolayı çok mutluyuz.” değerlendirmelerinde bulundular.

GÖKMEN ‘e teşekkür plaketi

Törenin ardından Adalet Akdemisi Başkanı ve Danıştay üyesi Yılmaz Akçil tarafından MÜSİAD Sinop Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen’e TAA ile MÜSİAD arasında imzalan İş birliği anlaşması sürecindeki katkısından dolayı kurum adına teşekkür plaketi takdim edildi.

hakan akbaşhakan akbaş