Güncel
Giriş Tarihi : 18-01-2017 11:00   Güncelleme : 25-01-2017 16:53

Sinop Nükleer Santrali'nde Deprem Tehlikesi

Japan Times adlı internet sitesi, kurulacak olan Sinop Nükleer Santrali hakkında incelemede bulundu

Sinop Nükleer Santrali'nde Deprem Tehlikesi

Japan Times adlı internet sitesi, kurulacak olan Sinop Nükleer Santrali hakkında incelemede bulundu. Söz konusu haberde, deprem araştırmaları konusunda son derece tecrübeli olan Japonlar, Sinop'un nükleer santral tesisi kurulamayacak derecede deprem bölgesinde yer aldığını iddia etti.



İşte Japan Times gazetesinde yer alan haberin tamamı:


Hükümet destekli araştırma firmalarının gereken olası deprem büyüklüğü raporlarında kuşku uyandırıcı boyutta düşük sonuçlar verdikleri tespit edildi...

Kaynakların aktardıkları bilgiye göre, Japon-Fransız ortaklığıyla Türkiye'de hayata geçirilecek olan nükleer enerji santrali için hükümet destekli araştırma firmalarının gereken olası deprem büyüklüğü raporlarında kuşku uyandırıcı boyutta düşük sonuçlar verdikleri tespit edildi.

Karadeniz bölgesi, Sinop'ta inşa edilmesi planlanan nükleer enerji tesisi için hazırlanan "depremden kaynaklanan yer hareketi" raporlarının deprem konusunda deneyimli Japon firmaların tahminlerinden önemli ölçüde düşük olduğu gözlendi. Cumartesi günü açıklamada bulunan kaynaklar firmaların inşaat maliyetlerini azaltmak için raporda değişiklik yaptıklarını iddia ediyorlar.

Bilindiği üzere Türkiye, deprem riski yüksek bölgelerden biridir.

Sinop'ta inşa edilmesi gereken santral için deprem anında yer ivmesinin 400 gal, ya da saniyede 400cm olması gerekiyor, fakat bazı uzmanlar Japıon standartlarına göre Sinop bölgesinin topografi ve coğrafi şartlarına göre bu oranın en az 500 gal olması gerektiğini belirtiyorlar.

Bu konuda örnek vermek gerekirse eğer, Kyushu Elektrik Santrali Co.'nun Sendai nükleer santrali için yer ivme oranının 620 gal ve Kansai Elektrik Gücü Co.'nun Oi santrali için ise 856 gal oranında olduklarını söyleyebiliriz.

Hazırlanan değerlendirme Ekonomi, Ticaret ve Endüstri Bakanlığı tarafından denetlenen ve Enerji Ajansı tarafından yaptırılan bir çalışmanın parçasıydı.

Çalışmanın amacı ise Türkiye ve Vietnam'da Japon şirketleri tarafından inşa edilecek nükleer enerji santralleri anlaşmalarını incelemekti.

Tokyo merkezli Japon Atom Enerjisi Co. adlı şirket 2.4 milyar Yen (20.5 milyon dolar) tutarındaki çalışmayı üstlenmeyi taahhüt ederek zemin ivme tahmini ve bölgedeki aktif fay hatlarını Japon firmaları için değerlendirdi.

Tokyo merkezli Japon Atom Enerjisi Co., çalışmanın içeriği hakkında bilgi veremeyeceklerini belirtmş ve METI'nin ajansı ise raporun kendilerine ulaşmadığını duyurmuştu.

Mitsubishi Heavy Industries Ltd. ve Fransız nükleer devi Areva SA 2013 yılında Sinop santralini kurmak için hak kazanmışlardı.

İhraç etmek istiyor

Başbakan Shinzo Abe'nin yönetimi, ulusal büyüme stratejisinin bir parçası olarak Türkiye ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelere nükleer teknolojiyi ihraç etmek istiyor.

Konsorsiyum, her biri 1.1 milyon kilowattlık bir çıktı ile dört basınçlı su reaktörü inşa etmeyi planlıyor.

Mitsubishi Heavy Industries, Türk hükümetiyle yapılan bir sözleşmenin bu yıl imzalanması ve ilk reaktörün 2023'te devreye girmesi bekleniyor.

Japon araştırmacıların yaptıkları açıklamaya göre fay hatları bölgede santral inşa edilmesini üzerinde düşünülmesi gereken riskli bir konu haline getiriyor.

1968 yılında, bölgenin batısında 6 büyüklüğünde bir sarsıntı gerçekleşmişti ve Türk araştırmacılar bölgede meydana gelme olasılığı bulunan yeni bir büyük deprem uyarısında bulunuyorlar. Bölgede yaşayan halk nükleer enerji santrali projesini protesto ediyor.

 

Kaynak: http://www.japantimes.co.jp/news/2017/01/08/business/quake-risk-japanese-french-nuclear-plant-turkey-underestimated-keep-costs-sources-say/#.WH5IL1OLTZ6

Çeviri: Şıvan Okçuoğlu

Erkan TaşErkan Taş