Güncel
Giriş Tarihi : 11-11-2016 14:09   Güncelleme : 14-11-2016 09:35

Süper Ay Bu Gece Gerçekleşiyor "Gerze'den Görülebilecek"

İçinde bulunduğumuz yüzyılın en büyük Süper Ay'ı 14 Kasım günü gerçekleşecek. Bu günde ay gezegenimize en yakın konumda bulunacak. Dünya ile ayın bu buluşması Gerze'den de görülebilecek.

Süper Ay Bu Gece Gerçekleşiyor

İçinde bulunduğumuz yüzyılın en büyük Süper Ay'ı 14 Kasım günü gerçekleşecek. Bu günde ay gezegenimize en yakın konumda bulunacak. Dünya ile ayın bu buluşması Gerze'den de görülebilecek.

Süper Ay, dolunaya göre ortalama yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak gözlemlenebilecek. Peki, Süper Ay'ı nasıl gözlemleyebiliriz? Süper Ay'ı gözlemlemek için ekstra bir şeye ihtiyaç yok. Süper Ay çıplak göz ile rahatlıkla görülebilecek. Uzmanlar Süper Ay'ı gözlemlerken ekstra bir önlem almaya da ihtiyaç olmadığını belirttiler.

Süper Ay nedir?

Eliptik yörüngesi nedeniyle Dünya'ya olan mesafesi değişen Ay, yörüngesinin Dünya'ya en yakın olduğu noktasından dev ve parlak bir küre gibi beliriyor. Ay, Yerberi'de Dünya ile arasındaki mesafeyi yaklaşık 355 bin kilometreye indirirken, en uzak olduğu Yeröte'de bu mesafe yaklaşık 405 bin kilometreye çıkıyor. Dünya ile Ay arasındaki normal mesafe ise 384 bin 400 kilometre. Uzmanlara göre Süper Ay'a bakmak için ekstra bir korumaya ihtiyaç yok.

Doğru bölgeyi seçin

Süper Ay'ı fotoğraflamak istiyorsanız doğru bölgeyi seçmeniz çok önemli. Şehrin yoğun ışıklı bölgeleri gökyüzündeki güzellikleri görmenize ve fotoğraf çekerken kaliteyi düşürmeye neden olacaktır. Onun için ister meteor yağmurları olsun ister Süper Ay olsun, şehir ışıklarından uzak bir noktada, temiz bir gökyüzü ve uygun hava koşullarını yakalamak lazım.

Geniş açılı lens kullanın

Tele lensler her ne kadar uzak cisimleri çekmek için faydalı olsa da konu, gece ve gökyüzü çekimi olduğunda sonuç tam bir hüsran oluyor. Bu yüzden Süper Ay'ı fotoğraflarken tercihinizi daha geniş açılı lenslerden yana kullanmanız.

Kameranızı sabitleyin

Gece çekimlerinde iyi sonuçlar elde etmek için ilk yapmanız gereken şeylerden biri kameranızı sabitlemek. Az ışıklı ortamlarda kameranızı sabitleyeceğiniz bir tripotunuz yoksa kameranızı sabit bir yere konumlandırabilirsiniz. Gece çekimlerinin veya yıldız pozlamalarının en sıkıntılı konularından biri netleme problemidir. Kullandığınız lensin üzerinde netleme halkasında sonsuzluk işareti bulunuyorsa sorun nispeten çözülmüş oluyor. Eğer yoksa yakınlarınızdaki ağaç gibi, yapı gibi yerlere ışık tutarak netlemeyi sağlayabiliriz. Ama netlemeyi kesinlikle manuel olarak yapmak lazım, otomatik netlemeyi bu durumda kullanmamak doğru sonuçlar vermeyebilir.

Gözlerinizi alıştırın

Ayrıca nerede olursanız olun gökyüzünü izlemeye başlamadan önce yarım saat kadar bir süre gözlerinizi karanlığa alıştırmaya çalışın.

Erkan TaşErkan Taş