Güncel
Giriş Tarihi : 26-10-2016 15:40   Güncelleme : 26-10-2016 16:43

Süre Uzatıldı ''SON GÜN 25 KASIM''

Vergi alacaklarının yeniden yapılandırılma süresi 31 Ekim tarihinden 25 Kasım tarihine uzatıldı

Süre Uzatıldı ''SON GÜN 25 KASIM''
 Vergi borcunda milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yapılandırma uygulamasında başvuru süresi uzatıldı.

31 Ekim'de biten başvuru süresinde yeni tarih 25 Kasım olarak açıklandı.

Gerze Malmüdürü Erkan Nerkız, kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin başvuruların devam ettiğini ve sürenin 25 Kasım'a kadar uzatıldığını duyurdu. Nerkız, ayrıca yapılandırmanın kapsamı, şekli ve süresi hakkında bilgiler verdi.

Hangi Borçları Kapsıyor?

Her türlü vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri ve zamları, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi borçları, SGK ve belediyelere borçlar düzenleme kapsamında yer alıyor.

Ayrıca 31.12.2011 tarihinden önce Vergi dairesine olan borcun tutarı 50 lira ve altındaysa bu tamamen silinecek. Vatandaş bu borcu ödemekten kurtulacak.

Düzenleme 30 Haziran 2016 ve önceki dönemlerini kapsıyor. Temmuz ve sonrasındaki borçlar bu yasa kapsamında yer almayacak.

BORCUN NE KADARI SİLİNECEK?

İdari para cezalarında gecikme cezalarının yanı sıra borç asıllarının da yüzde 50'si silinecek. Vergi aslına bağlı olmayan usülsüzlük ve özel usülsüzlük cezalarının %50'si silinecek.

ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?

Vatandaş borçlarını peşin ve taksitli olmak üzere iki yöntemle ödeyebilecek. Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler borçla ilgili kurumlara başvurabilecek.

KAÇ TAKSİTLE ÖDENEBİLECEK?

Borçlar peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde ödenebilecek. 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit 36 ay vade ile ödeme yapılabilecek.

TAKSİTLER ÖDENMEZSE NE OLACAK?

Borçların bir takvim yılı içerisinde, ikiden fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma hakkı kaybedilecek.

İLK ÖDEME NE ZAMAN?

İlk taksit ödemesi kasım ayında başlayacak. Sosyal güvenlik primlerinde ilk taksit aralık ayında başlayacak.

MATRAH ARTIRIMINDA İNCELEME MUAFİYETİ

2011/2015 yılları arasında Beyan edilen Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Gelir/Kurumlar Stopaj Vergisi ve Katma Değer Vergisi matrah ve vergilerinin kanunda belirtilen oranlarında artırılması halinde Vergi İncelemesi ve Tarhiyatı yapılmayacak. 

Seda ŞengülSeda Şengül