Güncel
Giriş Tarihi : 11-09-2015 23:01   Güncelleme : 11-09-2015 22:51

Terkedilmiş Ağlar Denizden Çıkartılıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca geçen yıl uygulamaya konulan "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi" projesi kapsamında Sinop’ta Hayalet ağlar denizden çıkartılıyor.

Terkedilmiş Ağlar Denizden Çıkartılıyor
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca geçen yıl uygulamaya konulan "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi" projesi kapsamında Sinop’ta Hayalet ağlar denizden çıkartılıyor.

"Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi" projesinin tanıtım toplantısı İl Özel İdaresi Tesisinde gerçekleştirildi. Toplantıya Sinop Valisi Yasemin Özata Çetinkaya, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Asak, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Ramazan Çelebi ve kurum yetkilileri katıldı. 

Projenin tanıtımından sonra konuşan Vali Çetinkaya, “Sinop deniz ile iç içe yaşayan bir şehir. Deniz'in üzerine kurulmuş bir şehir. Dolayısıyla deniz bizim ilimiz için çok önemli. Geçtiğimiz bir ay kadar önce de Emniyet Müdürlüğü'nün yaptığı bir çalışmayla liman bölgesinin denizini temizlemiştik ve çıkan çöpler bizi şok etmişti. Bugün ne kadar güzel ki açıklarda bu seferde avlanmayla ilgili, denizdeki su ürünlerinin yaşamıyla ilgili kritik oluşturan, atıklardan denizimizi temizliyoruz. Bu da il olarak denizimize verdiğimiz önemin bir göstergesi. Çünkü biz bu denizle yaşıyoruz. İl sınırları içerisinde 6 tane balıkçı barınağı var, sayısız yüzlerce teknemiz var. Profesyonel olarak bu işi yapan geçimini bu işle sağlayan yüzlerce ailelerimiz var. Sinop için çok önemli bu sektör ama Türkiye açısından da Sinop önemli. Çünkü biliyorsunuz su ürünlerinin avlanmasıyla ilgili toplam Türkiye potansiyeli içerisinde Sinop’un yıla göre değişen yüzde 7 ve 10 arasında bir katkısı var. Dolayısıyla Türkiye içinde Sinop önemli. Ne kadar güzel ki bunun önemini Ankara da gördü. Geçen sene pilot uygulama olarak 4 ilde başlayan bir projeye bu sene Sinop'u da dahil etti" dedi.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Ramazan Çelebi ise, Sinop’ta balıkçıların deniz dibinde terk ettiği ağların temizliğine başlandığını söyledi. Sürdürülebilir balıkçılık için projenin önemine dikkati çeken Çelebi, "Başta İstanbul olmak üzere deniz alanları 'hayalet ağ' olarak bilinen terk edilmiş ağ ve av araçlarından birer birer temizleniyor. Buralarda terk edilmiş ağ ve av araçlarının temizlenmesine başlandı. Dalgıçlar, deniz dibindeki ağları bidonlar bağlayarak su yüzüne çıkarıyor ve daha sonra topluyor. Geçen yıl İstanbul, Hatay, Adana, Mersin'de bu projeyi uygulamıştık, bu yıl Balıkesir ve Sinop'u dahil ettik" diye konuştu.
Konuşmaların ardından fotoğraf sergisi ve deniz altından çıkarılan ‘hayalet’ ağlardan oluşan sergi gezildi. Program sonrasında dalgıçlar Sinop’un deniz kıyılarında çalışmalara başladı. İlk çalışmalar protokol tarafından denizde izlendi.
Haber : Vitrinhaber
hakan akbaşhakan akbaş