Güncel
Giriş Tarihi : 20-10-2016 10:25   Güncelleme : 20-10-2016 10:35

''Ulusal market zincirleri bakkalı bitiriyor''

Gerze Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Cemal Altunel, ilçemizin kalkınmasında engel olan ulusal marketler hakkında açıklamalarda bulunarak ''Ulusal market zincirleri bakkalı bitiriyor'' dedi

''Ulusal market zincirleri bakkalı bitiriyor''
 Gerze Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Cemal Altunel, ilçemizin kalkınmasında engel olan ulusal marketler hakkında açıklamalarda bulunarak ''Ulusal market zincirleri bakkalı bitiriyor'' dedi.

Halk arasında “Bakkal Amca” diye nitelendirdiğimiz yerel bakkalların, ulusal marketler karşısında güçsüz duruma düştüğünü belirten Cemal Altunel, “Her geçen gün sayıları artan ulusal marketler ilçemizde ki yerel marketleri bitirme noktasına getirdi. 2016 yılı içinde bazı esnaf arkadaşlarımız bu duruma dayanamadı ve işyerini kapatarak market zincirlerinden olan bir firmanın bayiliğini aldı. Bu gidişle ilçemizde bakkal amcaların yerini ulusal marketlere bırakacağız” dedi.

İlçemize Kazancı Yok

Konuşmasına devam eden Altunel, “Gerze’de bulunan 10 adet ulusal market ilçemize yalnızca çalışan kazandırır. Kazancının az olduğu gibi kat kat götürüsü olur. Hepimizin bildiği gibi bu marketler günlük olarak kazançlarını merkezlerine gönderirler ve Gerze’ye hiçbir kazançları yoktur. Ulusal marketlerin her il ve ilçe de şubeleri vardır. Ama bu sayı ilçemizde fazlasıyla artmıştır ve bir sınır tanımıyorlar. Kimse onlara durmaları gereken yeri göstermiyor. İnsanlar bu durumdan memnunmuş gibi hayatlarına devam ediyorlar. Bu büyük bir yanlıştır, vatandaşın yerel bakkal ve marketlere sahip çıkması gerekmektedir” dedi.

Mahalle Bakkalı Yakında Özlemle Aranacak

Gazetemize yapmış olduğu açıklamalarda ilerleyen yıllarda mahalle bakkalının tamamen yok olacağını belirten Başkan Altunel, “Mahalle bakkalı demek; Evinizi emanet ettiğiniz, adres sorduğunuz, acil durumda yanınızda olan ve hatta cenazenizde yer alacak olan kişilerdir. Halkımızı bu durumda bilinçlendirmeliyiz. Biz yönetimdekiler her şeye onay vermemeli doğruyu yanlışı ayırt etmeli ve Gerze için en doğru olanı yapmalıyız, görevimiz budur” açıklamasında bulundu.

Yaptığımız Çalışmalar Etkili Oldu

Son olarak yaptığı çalışmalara değinen Altunel, “Gerze Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak bu durumu önceden fark ettik. Arkadaşlarla yaptığımız çalışmalarda öncelikle ulusal marketlerin bölgedeki halka kar değil zarar verdiğini anlatmak için KOSGEB ile ortak bir çalışma yaptık. İlk olarak mahalle bakkalının önemini anlatan binlerce afiş bastırdık. Bu afişleri iş yerlerine ve vatandaşa dağıttık. Elbette ulusal marketleri kapattıramayız ancak vatandaşı bilinçlendirmemiz yerel esnafa olan duyarlılığı arttırır ve zamanla ulusal marketlerden yapılan alışveriş azalır. Çevreme bakıyorum da 2016 yılı içinde yapmış olduğumuz çalışma da başarıya ulaşamamışız. Umarım bundan sonraki çalışmalar amacına ulaşır” ifadelerini kaydetti.

Seda ŞengülSeda Şengül