Güncel
Giriş Tarihi : 24-09-2020 17:26   Güncelleme : 25-09-2020 09:34

Ürün Güvenliği Eğitim Semineri Düzenlendi

Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği Genel Müdürlüğünün yürüttüğü “Ürün Güvenliği, Piyasa Gözetimi ve Denetimi ile Uygunluk Değerlendirmesi Alanlarında Farkındalığın Artırılması Projesi” kapsamında eğitim semineri düzenlendi

Ürün Güvenliği Eğitim Semineri Düzenlendi

18 Eylül 2020 tarihinde Sinop’ta düzenlenen ürün güvenliği eğitim semineri, Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer) Sinop Şubesi yönetici ve bazı üyelerinin katılımı ile gerçekleşti.

Toplantıya ayrıca, Tüketici Federasyonu Bileşeni olan İzmit Tüketici Derneği Başkanı Meral Günel ve Tüketici Hakları Derneği Karabük Şube Başkanı Av.Cemil Yıldız ile TükoDer Atakum Şube Başkanı Fatma Kuruahmet’de katıldı.

Toplantının Açılış Konuşmalarını TükoDer Sinop Şube başkanı Neslihan Şahin ile TükoDer/Tüdef Genel Başkanı olan Aziz Koçal yaptı.

TükoDer Kamu Yararına Çalışan Bir Tüketici Örgütüdür

TükoDer Sinop Şube Başkanı Neslihan Şahin yaptığı konuşmada, “TükoDer Sinop Şubesi bir buçuk yıl önce, Tüketici Haklarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla örgütlenerek, tüketici bilincini oluşturmak için kuruldu.

TükoDer, siyasi ve ticari hiçbir bağımlılığının olmadığı, insan yaşam hakkını savunan, kamu yararına çalışan bir tüketici örgütüdür.

Herkese ulaşılabilir sağlıklı ve güvenli beslenmenin tüketicinin evrensel hakkı olduğundan hareketle kurulduktan hemen sonra tohumdan sofraya güvenli gıda paneli yapılarak, çözüm önerileri ve Sinop yerelinde yapılması gereken çalışmalar tartışılmıştır. Şubemiz ayrıca tüketici bilincini oluşturmak için çalışmalarını sürdürmekte olup, örgütlülüğü de artırmak için üye çalışmaları yapmaktadır.

Tüketici bilincinin artırılması için Ticaret Bakanlığımızın yürüttüğü proje kapsamında Sinop’ta düzenlenen ürün güvenliği eğitim semineri, şubemizin ev sahipliğinde yapılmaktadır. Bizlere katkı sunan Bakanlığımız ve proje çalışanlarımıza, katılım sağlayan üyelerimize ve misafir olarak gelen diğer dernek temsilcilerine teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Genel Başkan Aziz Koçal ise yaptığı konuşmasında, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, tüketici için ne kadar önemli ise Ürün Güvenliği Kanunu’nunda o kadar önemli olduğunu; Tüketici bilincinin oluşturulması çalışmalarında ürün güvenliği konularının da önem taşıdığını belirtti.

TükoDer’in 30 yıldır Evrensel Tüketici Haklarının Türkiye’de karşılığını bulması için mücadele ettiğini, Sağlık ve Güvenliğin Korunması Hakkının da Evrensel bir tüketici hakkı olduğunu, bu çerçevede bu eğitim seminerlerinin Tüketici Dernekleri Federasyonu (Tüdef) bileşenleri olarak birçok bölgede vermeye çalıştıklarını kaydetti.

Nükleer Santral İçin Olumlu ÇED Raporunun Verilmesi Düşündürücüdür

Aziz Koçal konuşmasının devamında şu açıklamalarda bulundu: “TükoDer olarak, proje kapsamında bazı şubelerimi, bu eğitim seminerlerini talep ediyor. Bakanlık ve TÜDEF/TükoDer işbirliğinde bu eğitimleri düzenliyoruz. Yöneticilerimiz buradan aldıkları bilgiyi üye, kitle örgütleri ve yaşamın sürdüğü her alanda yaymaya çalışıyor. Tüketicinin bilinçlenmesi ve örgütlülüğünü sağlamak TükoDer’in tüzüğü gereğidir.”

Sinop’un yerel sorunlarına da değinen Aziz Koçal, “Pandemi nedeniyle birçok çalışmalar kısıtlanırken doğa katliamları da devam ediyor.

Yüklenici firma dahi ihaleden çekildiği halde, Nükleer Santral için olumlu ÇED raporunun verilmesinin düşündürücü. Birçok bölgede HES’ lerin yıkıcı zararları görünmesine rağmen bölgede hala HES çalışmaları sürdürülmeye devam ediyor.

Tüketicinin sağlıklı çevrede yaşam hakkı evrensel haktır, bu nedenle doğa tahribatına karşı devlet gerekli önlemleri derhal almalıdır. Doğayı yok edici çalışmalara karşı tüketicilerin bilinçlenmesi ve örgütlülüğünün sağlanması gerekiyor” dedi.

Ayrıca, Sinop’ta kültür balıkçılığının geliştirilmeye çalışıldığını Sinop’un kültür balıkçılığı ile anılamayacağını, Sinop halkı tarihi, kültürel değerlerine ve geçmişine sahip çıkarak, denizin kirletilmemesi; balık avcılığının balık neslini tüketmeden yapılması ve Sinop’un deniz balıkçılığı ile anılması için gerekli mücadeleyi yürüteceğine inandığını ifade ederek sözlerini tamamladı.

Hepimiz Bir Denetçiyiz

Proje Ekip Lideri İdat Erdener yaptığı konuşmada ürün güvenliğinin önemine değinerek proje çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı. Daha sonra ürün güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler ve Türkiye’ de ürün güvenliği ile ilgili denetimler konularında sunum yapılan toplantıda, Uzman Zeliha Yıldırım tarafından da Türkiye’deki Ürün Güvenliği, Piyasa Gözetimi ve Uygunluk Değerlendirme süreçleri saha örnekleri ile ürün bazlı olarak sunum yapıldı.

“Hepimiz Bir Denetçiyiz” sloganı ile ürün güvenliği ile ilgili güncel uygulamalar, sahada yaşanan sorunlar hakkında görüş ve önerilerin sunulduğu toplantı interaktif bir şekilde gün boyu sürdü.

Toplantının sonunda, katılımcılara Eğitim Katılım Belgesi verildi.

AdminAdmin