Güncel
Giriş Tarihi : 13-10-2017 14:27   Güncelleme : 13-10-2017 14:57

Uzmanının ağzından ''BES''

Halk Emeklilik Sinop Bölge Sorumlusu Bireysel Emeklilik Uzmanı Güliz Yalçın, Bireysel Emeklilik Sistemiyle ilgili merak edilenleri gazetemize anlattı

Uzmanının ağzından ''BES''
 Halk Emeklilik Sinop Bölge Sorumlusu Bireysel Emeklilik Uzmanı Güliz Yalçın, Bireysel Emeklilik Sistemiyle ilgili merak edilenleri gazetemize anlattı.

Her perşembe günü Gerze Halk Bankası Şubesi'ne gelerek Bireysel Emeklilik Sistemiyle ilgili çalışmalarını sürdüren Yalçın, BES'i tüm detaylarıyla gazetemize anlattı.

Ev hanımlarından öğrencilere, çiftçilerden kamu çalışanlarına bir çok kesime hitap eden 'Bireysel Emeklilik Sistemi'ne küçük tutarlarla yapılan yatırımlarla uzun vadede önemli bir yatırımın elde edilebileceğini belirten Yalçın, ''Yapılan düzenli ödemeler ile emeklilik döneminde ek gelir sağlayan,  sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı ve gönüllü katılıma dayalı olan bu sistemden 18 Yaşını doldurmuş ve T.C. vatandaşı olan herkes yararlanabilir. Yatırılan tüm katkı paylarına ek olarak devlet tarafından %25 oranında katkı sağlanmaktadır. Bir yıl içinde alınabilecek devlet katkısı tutarı, yıllık brüt asgari ücret tutarının %25'ini geçemez. 10 yıl sistemde kalarak ve 56 yaşın tamamlanması halinde de emeklilik hakkı kazanılır'' açıklamasında bulundu.

E-Devlet'ten BES sorgulaması yapılabiliyor

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcılarının, e-Devlet üzerinden sorgulama yapabildiklerini belirten Yalçın, ''BES'te katılımcıların bilgilendirilmesi amacıyla e-Devlet'te e-Hizmetler bölümündeki Emeklilik Gözetim Merkezi sekmesinde "Bireysel Emeklilik Sistemi Devlet Katkısı Kullanım ve Limit Bilgileri Sorgulama" servisi başlatıldı. E-Devlet'te kullanıma açılan servis aracılığıyla katılımcılar sistemdeki tüm sözleşmelerine ilişkin olarak; temel sözleşme bilgilerini, hesaplanan devlet katkısı tutarını ve ilgili yıl için kalan devlet katkısı limitini e-Devlet üzerinden takip edebiliyor'' dedi.

Katkı payları isteğe bağlı olarak 'Emeklilik Yatırım Fonu'nda değerlendirilebilir

Ödenen katkı paylarının isteğe bağlı olarak yatırıma yönlendirildiğini belirten Yalçın, ''Bireysel Emeklilik Sisteminde ödenen katkı payları isteğe bağlı olarak fonlarda değerlendirilebiliyor. Bu fonlar Bireysel Emeklilik Sistemi'ne ödenen katkı paylarının değerlendirilmesi ve işletilmesi amacıyla özel olarak kurulur. Sadece Bireysel Emeklilik Sistemi'ne giren kişiler tarafından satın alınabilir. Emeklilik yatırım fonlarının elde etmiş olduğu kazançlara stopaj uygulanmamaktadır. Daha uzun vadeli yatırım stratejileri ile yönetilmektedir'' bilgisini verdi.

Ödemeye ara verilmesi durumunda aylık kesinti uygulanır

Üç ay içinde yapılan sözleşmeye herhangi bir ödeme yapılmaması durumunda, birikimden ara verilen her toplam ay için ''Ödemeye ara verme kesintisi'' yapıldığını belirten Bireysel Emeklilik Uzmanı Güliz Yalçın, ''Sisteme 3 ay içinde ödeme yapılmaması durumunda her ay için tercih edilen emeklilik sistemine göre 2-5-8 TL gibi aylık kesinti yapılmaktadır'' şeklinde konuştu.

Faizsiz kazanç sağlamak isteyen müşterilerimiz için de uygun sistem var

Yalçın, ''Faizsiz Bireysel Emeklilik Sisteminden yararlanmak isteyen, faiz getirisi olmayan sisteme girmek isteyen müşterilerimiz için de sadece %25'lik devlet katkısının ve seçilen fon payının olduğu sistem mevcut.''

Devlet katkısı hak ediş oranları, sistemde kalınan süreye göre değişiklik gösterir

Bireysel emeklilik sisteminde kalınan süreye göre, devlet katkısının hak ediş oranlarının yıllara göre değişiklik gösterdiğini belirten Yalçın, ''3 yıldan az sistemde kalınması halinde devlet katkısından yararlanılamamaktadır. Sistemde en az 3 yıl süreyle kalınması gerekiyor. 3-6 yıl arası sistemde kalan %15, 6-10 yıl arası kalan ise %35 oranlarında devlet katkısından yararlanabilir. %100 oranda yararlanmak için sistemde 10 yıl kalmak ve 56 yaşı doldurmak gerekmektedir. Sistemde 10 yılını tamamlayan ancak 56 yaşını doldurmayanlar içinde devletin sağladığı katkı oranı %60 olarak uygulanıyor.
Ercan Özcan / Gerzeninsesi

Seda ŞengülSeda Şengül