Güncel
Giriş Tarihi : 12-03-2015 21:14   Güncelleme : 12-03-2015 21:33

Vefa Projesinde Vefasızlık

Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen “Şifa Veren Ele Vefa” programına katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan tüm sağlık çalışanlarına müjde gelirken, Projenin ilk çıkış yeri Sinop’un bu tanıtım gününde adının geçmeyişi Sinop’lu vatandaşları ve Sinop’ta faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerini de derin üzüntüye boğdu.

Vefa Projesinde Vefasızlık
 Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen “Şifa Veren Ele Vefa” programına katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan tüm sağlık çalışanlarına müjde gelirken, Projenin ilk çıkış yeri Sinop’un bu tanıtım gününde adının geçmeyişi Sinop’lu vatandaşları ve Sinop’ta faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerini de derin üzüntüye boğdu.

“Bartın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek amacı ile uygulamaya başlanan, ‘Şifa Veren Ele Vefa’ projesi Türkiye genelinde örnek model alınarak ulusala taşındı”
2012 yılında Sinop’ta uygulamaya konulan Şifa Veren Ele Vefa projesinin haberi ve proje hakkında yapılan açıklamalar;

Son olarak Gaziantep’te Dr. Ersin Arslan’ın öldürülmesi ile bir kez daha kamu gündeminin üst sıralarına tırmanan sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı sessiz kalmak istemeyen Sinop İl Sağlık Müdürlüğü, başlattığı projeyle halk ve sağlık çalışanları arasında bir iletişim, karşılıklı anlayış köprüsü olacak önemli bir hizmete imza atttı.

Sinop İl Sağlık Müdürlüğünce koordine edilen proje, Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz’inde katıldığı basın toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı. Basın toplantısında konuşan Vali Ahmet Cengiz, Şifa Veren Ele Vefa adı altında başlatılan projenin logsunu taşıyan yaka kokartını, kendisinin de sağlık hizmetlerinden faydalanan bir vatandaş olarak aldığını ifade etti.

Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarına başvurularında güler yüz ve ilgi beklediğini ifade ederek, aynı duyarlılığı vatandaşların da göstermesinin önemini vurguladı. Cengiz, Sinop’un eğitim ve kültür seviyesi yüksek bir il olduğunu, bu türden şiddet olaylarının yaşanmadığını belirterek bundan sonra da yaşanmamasını arzu ettiğini söyledi. Tüm çalışmalarının odağının insan olduğunu belirten Vali Ahmet Cengiz, projenin karşılıklı bir anlaşma zemini oluşturarak hizmet kalitesi ve hasta memnuniyetini arttıracağına inandığını ifade etti.

Vali Ahmet Cengiz sözlerini, İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Gökhan Telatar ve Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ülgen Güllü'ye sağlık çalışanlarına destek olmak amacıyla başlatılan örnek proje için teşekkür ederek sonlandırdı.

Şifa Veren Ele Vefa projesi sivil toplum ile işbirliği içinde yürütülecek. Saldırıların, sağlık çalışanları üzerindeki motivasyon kırıcı etkilerini gidermek, sağlık çalışanları ile hizmet almak için başvuracak kişiler arasında iletişim kanallarını artırmak, sağlık kuruluşlarının vatandaşlar tarafından sahiplenilmesi ile vatandaş ve sağlık çalışanı arasındaki güvenin tazelenmesini sağlamak amacıyla başlatılan proje, toplumun her kesiminden gönüllülerin katılımına açık olacak.

Toplantıda konuşan Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz projenin sivil toplum kuruluşları, odalar, cemiyetler, kooperatifler, kamu kuruluşları, özel kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere isteyen herkesin gönüllü olarak katılıp destekleyebileceği şekilde hazırlandığını söyledi. Projeye toplumun tüm kesimlerinin katkısını beklediklerini ifade eden Açıkgöz, proje konusunda bilgiler verdi.

İl Sağlık Müdürü Açıkgöz, proje kapsamında; kanaat önderleri, sivil toplum temsilcileri ve gönüllüler tarafından, başta hastane acilleri olmak üzere sağlık hizmeti sunan kuruluşlara randevulu olarak ziyaretler düzenleneceğini ve ziyaretler sırasında hasta ve yakınlarına broşürler dağıtılarak bilgi verileceğini söyledi.

Açıkgöz, “Sağlık çalışanlarına randevulu olarak ziyaretler yapılacak, hasta ve sağlık çalışanlarının kendi bakış açılarını ve tecrübelerini paylaşacağı, empati günleri toplantıları organize edilecek. Şehrin değişik yerlerinde stand oluşturularak broşürler dağıtılacak. Afiş ve etkinlikler yolu ile halkın konuya ilgisinin çekilmesi sağlanacak. Sağlık çalışanlarına yönelik genel iletişim ve özel durumlarda iletişim becerileri kazandıracak eğitim ve çalıştay programları düzenlenecek’ diye konuştu.

Kaynak :Sinop.com.tr

hakan akbaşhakan akbaş