Güncel
Giriş Tarihi : 15-07-2016 16:16   Güncelleme : 15-07-2016 16:36

Yavaş Şehir Projesi Tanıtıldı

CittaSlow uyum süreci projesi tanıtım toplantısı yapıldı

Yavaş Şehir Projesi Tanıtıldı
 Gerze Belediyesi Sedat Işıdı Kültür Merkezinde yapılan tanıtım toplantısına İzmir Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, Gerze Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Öğr.Gör Mehmet Keskin, CHP İlçe Başkanı İlknur Kara ve vatandaşlar katıldı.

Tanıtım toplantısında ilk olarak Çevre Mühendisi Uğur Çetin söz alarak Cittaslow(Yavaş Şehir) konulu hazırladığı slayt gösterimini toplantıya gelen misafir ve vatandaşlarla paylaştı. Cittaslow'un kuruluş amacı ve tarihçesi hakkında bilgiler veren Uğur Çetin'in ardından Belediye Başkanı Osman Belovacıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

Başkan Belovacıklı konuşmasında ''Gerze'yi eski Gerze yapacağız. Eski Gerze doğal ürünlerin yetiştirildiği, insanların birbiriyle çok sıcak ilişkiler içinde olduğu, selamlaşmadan geçilmeyen güzel şirin bir ilçeydi. Ne yazık ki 12 Eylül döneminden sonra ve göç alması nedeniyle de Gerze yavaş yavaş kozmopolit bir ilçe haline geldi. Yaşlandı yaşlandıkça insanların birbirleriyle ilişkileri de yaşlandı. Böylece durgun, sakin, üretim yapmayan bir ilçe haline geldi. Cittaslow ile iyi bir şehirleşme olacak, bisiklet yolları, trafiğe kapalı yollar olacak herşeyden önemlisi organik ürünlerin üretildiği bir üretim merkezi olacak. Niye biz yabancı sermayenin ülkemize dayattığı ürünleri tüketmek, satmak zorundayız? Satmayalım kendi öz kaynaklarımızı kullanalım. Gerçek milliyetçilik budur'' diyerek sözlerini noktaladı.

Daha sonra Türkiye'deki ''Cittaslow (Yavaş Şehir)''lerden birtanesi olan İzmir Seferihisar'ın Belediye Başkanı Tunç Soyer, Yavaş Şehir projesiyle kazandıkları deneyimleri bilgilendirme toplantısına gelen misafirlere aktardı. Soyer konuyla ilgili yaptığı konuşmasında ''Artık sürdürülebilir bir Dünya'da yaşamıyoruz. Hakim olan kapitalist düzenin ilişkileri varlığını sürdüremez noktada. Örnek vermek gerekirse Dünya'da 68 birey Dünya'nın ürettiği toplam değerin %50'sinden fazlasına sahip. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Aynı şekilde Dünya'yı kirletme hızımız artık bize sürdürülebilir bir dünya bırakmıyor. Dolayısıyla insanlık bütün bu köleleşme ve yok olma sürecinin içinde çareler arıyor. İşte Cittaslow çok küçük bir başkaldırı gibi gözükse de 3 temel ana başlık üzerine oturuyor. Kentinin doğasına, tarihine sahip çıkmak ve bunları yaparken bilim ve sanattan faydalanmak. Cittaslow İşte bu üç sütun üzerine oturan yaşam modeli sunuyor bizlere. Gerze'de insanlar yüksek bir yaşam kalitesiyle yaşarlar. Hedef bu olmalı diye düşünüyorum. Bunun altını besleyen çok büyük zenginlikleriniz var. Olağan üstü bir doğa, akvaryum gibi bir deniziniz var. Ben bu yolculukta hepinize başarılar diliyorum. Biz Seferihisar olarak destek olmaya, yanınızda olmaya devam edeceğiz'' dedi.

CİTTASLOW NEDİR?
İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow “sakin şehir” anlamında kullanılmaktadır. Cittaslow ağı, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için Slow Food hareketinden ortaya çıkmış bir kentler birliğidir. Küreselleşmenin yarattığı homojen mekanlardan biri olmak istemeyen, yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasabaların ve kentlerin katıldığı bir birliktir. Şehirlerin hangi alanlarda önemli ve özel olduklarını düşünmeleri ve bu özelliklerini korumak için strateji geliştirmeleridir. Şehrin dokusunun, renginin, müziğinin ve hikayesinin uyum içinde, şehir sakinlerinin ve ziyaret edenlerin zevk alabilecekleri bir hızda yaşanmasıdır. Yerel zanaatları, tatları ve sanatları sadece eskilerin hatırlayabildiği kavramlar olmaktan çıkarmak için bunları çocuklarla ve misafirlerle paylaşmaktır. İnsanların kendi sağlıklarını ön planda tutmalarıdır. Bunu gerçekleştirmek için, hava, gürültü, ışık ve elektromanyetik kirliliklerin sürekli kontrol edilmesi ve sağlığı tehdit etmeyecek boyutta tutulmasıdır. Çöp toplama saatlerinden ilaçlamaya kadar birçok konuda önlem almak ve uygulamaktır. Çevreye ve insana zararlı olmayan alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesidir. Belki de en önemlisi bir şehrin, dünyada binlerce birbirinin aynı şehirden kendini farklılaştırmasıdır.

Türkiye'deki Cittaslow (sakin şehirler);
Seferihisar - İZMİR
Savşat - ARTVİN
Gökçeada- ÇANAKKALE
Akyaka- MUĞLA
Taraklı -SAKARYA
Yenipazar - AYDIN
Yalvaç -ISPARTA
Perşembe - ORDU
Vize -KIRKLARELİ
Halfeti -ŞANLIURFA
Uzundere- ERZURUM 

Seda ŞengülSeda Şengül