Güncel
Giriş Tarihi : 06-01-2017 09:56   Güncelleme : 10-01-2017 11:28

Yeni Kimlik Başvurularında Yoğunluk Yaşanıyor

2 Ocak itibariyle çipli kimlik kartlarına başvuruların başlamasıyla nüfus müdürlüklerinde yoğunluk yaşanıyor

Yeni Kimlik Başvurularında Yoğunluk Yaşanıyor
 İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Türkiye Cumhuriyeti Yeni Kimlik Kartı dağıtımı projesi kapsamında düzenlenen 'Yeni T.C. Kimlik Kartı' için başvurular başladı.


İlçemiz Nüfus Müdürü Mehmet Durmaz başvuruların oldukça yoğun olduğunu belirterek ''Bu iş için ayrılmış personel sayısı İl merkezinde iki ilçelerde bir memur. Yani tek bilgisayardan başvurular alınabiliyor. Ayrıca parmak izi alan cihaz işlemleri oldukça aksatıyor. Çoğu zaman okuma işlemini yapmıyor. Beklemekten sıkılan bazı vatandaşlar ile idari personel arasında sinirler geriliyor ve sürekli münakaşa yaşanıyor. İşlemlerin hızlanması için ikinci bir müracaat masası oluşturulması gerekiyor. Yeni doğumlarda verilen geçici kimlik belgeleriyle çipli kimlik işlemleri vatandaşlar tarafından karıştırılıyor. Böyle devam ederse işlemler 3 yılda da bitmez'' dedi.

 Yeni Çipli Kimlik Kartlarına Müracaatlar Nasıl Yapılacak?

Kimlik kartı almak için 15 yaşından büyüklerin ilçe nüfus müdürlüklerine şahsen başvuru yapması gerekiyor.

Kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin olması yeterli olacak. Başvuru sonucunda kişiye başvuru belgesinin bir nüshası verilecek.

15 yaşını tamamlamayan çocuklar için veli veya vasileri başvuruda bulunabilecek. Talep edilmediği sürece 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğrafa yer verilmeyecek.

Yeni kimlik kartlarının ücreti ise 16 TL olarak belirlendi. Yeni kimlikler PTT yoluyla 14 gün sonra teslim ediliyor.

Kimlik Kartları İle Kolay Erişim

Kimlik kartı ile vatandaşlar, kamu hizmetlerine güvenli bir şekilde elektronik ortamda kolay erişim sağlayacak. Böylelikle vatandaşlar, gerek kamu gerekse özel teşebbüs hizmetlerinden daha hızlı bir şekilde yararlanacak.

Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak polikarbon materyalden oluşan yeni kimlik kartları, 10 yıl boyunca kullanılacak.
 

Seda ŞengülSeda Şengül