Güncel
Giriş Tarihi : 28-08-2020 12:08   Güncelleme : 28-08-2020 12:20

Yorum Sizin...

İlçemiz Gürsökü Köyü’nde geçimini odunculuktan sağlayan köy sakinleri, bu kırsalda yapılan kesimlerin kendilerine değil de İnebolulu kişilere verildiğini iddia ederek gazetemize başvurdular.

Yorum Sizin...

İddiaya göre, Gürsökü Köyü sakinleri Gerze Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Gürsökü Köyü’nde yapılacak olan kesimlerin bu işten ekmek kazanan köy sakinlerine değil de İnebolulu Ormancılara verildiğini belirttiler.

Yaklaşık 10 yıldan bu yana bu bölgede Orman İşletme Müdürlüğü’ne kesim yaptıklarını söyleyen köy sakinleri ‘bu sefer ne oldu da burada ki kesimler bizlere değil de başkalarına verildi’ diyerek sitem ettiler.

Orman İşletme Müdürlükleri kanunlarına göre asıl amacın köy sakinlerini korumak olduğunu, bu olayın düzelinceye kadar da köy sınırları içerisinde orman kesimlerinin yapılmasına müsaade etmeyeceklerini söyleyen köy sakinleri, “biz Gürsökü Köyünde ikamet ediyoruz ve 7-8 aile buradan geçimimizi sağlıyoruz. Neticede bizim ormandan başka kazanç kapımız yok. Bundan dolayı burada yapılacak kesimlerin başka illerden gelen insanlara değil bizlere verilmesini istiyoruz” dediler.

“BU KONUYLA ALAKALI BİR YANLIŞLIK VAR”

‘Gürsökü Köyü sakinlerinin, kendilerine değil de başka bölge insanlarına kesimler verildiğini’ iddia etmelerinin ardından Orman İşletme Müdürlüğü Yetkilileri resmi olarak Gerze Orman İşletme Müdürlüğü'nün kesimle ilgili bir ilanının olmadığını ve burada yapılması düşünülen kesimle alakalı kimseye iş verilmediğini duyurdu.

Yetkililer, bir bölgede kesim yapılacağı zaman bir prosedür takip ettiklerini belirterek öncelikle bir ilanın yayınlandığını, bu ilanın da muhtar aracılığıyla cami, kahvehane vb. yerlerde köy sakinlerine duyurulduğunu, bölgede çalışmak isteyen köy sakinlerinin de MYK (Mesleki Yeterlilik Belgesi) veya AKBO (Ağaç Kesme ve Boylama Operatörlüğü) belgeleriyle Orman İşletme Şefliğine başvurmaları gerektiğini, belgeleri olmayan kişilerin de kesim yapmalarına izin vermediklerini kaydettiler.

Yetkililer, köylülerin iddiasına yanıt olarak şu anda Gürsökü Köyü’nde kesimle ilgili bir ilanın yayınlanmadığını belirterek, “bizler öncelikle köylülerin korunup kollanması noktasında kesimlerin, belgesi olan köylülere verilmesine gayret ediyoruz. Kesimle ilgili duyurularımızı yapması için köy muhtarını bilgilendiriyoruz. Ardından bölgede kesim yapmak isteyen köylülerin bizlere belgeleriyle müracaat etmelerini istiyoruz ve duruma, imkâna göre kesimleri veriyoruz. Fakat şu ana kadar Gürsökü Köyü kırsalında Orman İşletme Müdürlüğümüzce yapılmış herhangi bir ilan yok” diyerek bu konuyla alakalı bir yanlışlığın olduğunu belirttiler.

hakan akbaşhakan akbaş