Güncel
Giriş Tarihi : 08-04-2015 17:04   Güncelleme : 08-04-2015 23:58

Yücel Feyzioğlu Öğrencilerle Buluştu

Yazar Yücel Feyzioğlu Şehit Nurullah Saraç Lisesi öğrencileri ile bir araya geldi.

 Yücel Feyzioğlu Öğrencilerle Buluştu

Okul konferans salonunda gerçekleşen söyleşiye Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Ataman,Okul Müdürü Murat Balcıoğlu, PTT İlçe Müdürü Rıza Belovacıklı, okul yönetimi ve çok sayıda öğrenci katıldı. Feyzioğlu 3000 yıllık mirası (masal ve öyküleri) 32 ciltlik kitaplarda derleyerek kültürümüze kazandırdı.
Ülkemizde kitap okuma oranları gelişmiş ülkelerin çok altında olduğunu ifade eden Feyzioğlu, "Çocuklarımız Türk Masal kahramanlarını tanımıyorlar hatta adlarını da bilmiyorlar. Sorduğunuz zaman Keloğlan, Nasreddin Hoca´dan sonra yabancı masal kahramanlarını sayıyorlar. Türk kültürünün çocuklarımızla daha iyi bilinmesi ve Türk Masallarının okunması amacıyla, Türk Masal kahramanlarını derleyip eser haline getirerek öğrencilerimiz için önemli bir ihtiyacı karşılamayı amaçladım" dedi.



Yazar Feyzioğlu, "Batılı ülkelerde okunan kitapların %25´i yabancı ülke eseri, %75´i ise o ülkeye ait eserken bu oran ülkemizde %83 yabancı eser, %17 yerli eser şeklinde. Yazılı Türk Dünyası Masallarının tarihi yüzlerce yıl geriye dayanırken batılı masallar 1800´lü yıllarda yazılmaya başlandı. Hatta birkaçı da Türk Masallarının kopya edilmiş hali. Biz eğitimciler, çocuklarımıza masallar okuyarak onların ilgisini çekmeli onlara da kitap okuma alışkanlığını küçük yaşlardan itibaren kazandırmalıyız. Masallar, çocuğun hayal gücünü besler, dilini geliştirir, yaratıcılık yeteneğini, empatiyi geliştirir. Çocuklarımızın topluma uyum becerilerini geliştirir." şeklinde konuştu


Söyleşi sonrası konuşan Şehit Nurullah Saraç Lisesi Müdürü  Murat Balcıoğlu Yazar Feyzioğlu'na teşekkür ederek, Türk Hikaye kültürü yönünden anlattıklarının büyük bir önem ifade ettiğini belirtti.

 

YÜCEL FEYZİOĞLU - 
HAKKINDA

Yücel Feyzioğlu, 1946'da Kars'ta dünyaya geldi ve kentin o dönemki renkli ortamında büyüdü. Susuz İlköğretmen Okulu'nda okuduktan sonra, 1972 yılında Almanya'ya yerleşti. Almanya'da Goethe Enstitüsü'nde dil eğitimi gördü, Andersson Yazarlık Akademisi'ni bitirdi, öğretmenlik yaptı. 1985 yılından beri serbest yazarlık yapmakta olan Feyzioğlu, Alman Yazarlar Birliği (VS) üyesidir.

 

Yücel Feyzioğlu, yazdığı kitaplarla yurtdışındaki çocuklarımızın Türkçe okumasını, kültürümüzle bağ kurmasını sağladı. "Keloğlan" masal dizisi çeşitli dillere çevrildi. 1974 yılından beri Anadolu ve Mezopotamya'dan, Türk, Kürt, Süryani, Arap masallarını; 1982 yılından itibaren de Orta Asya'dan Avrupa içlerine kadar Türklerin yaşadığı 24 ülkeden kardeş masalları derledi, çağdaş psikolojinin ihtiyaçlarını dikkate alarak onları yeniden yazdı. Feyzioğlu derlediği masallar 32 ciltte yayımladı ve büyük ilgiyle karşılandı.

Kaşgarlı Mahmud'dan beri kendi alanında yapılmış en geniş kapsamlı ilk çalışma olan bu masal külliyatı, Elginkan Vakfı tarafından "2011 yılı Türk Kültürünü Araştırma Ödülü"ne, Türksav tarafından "2011 yılı Türk Dünyasına Hizmet Ödülü"ne ve Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu'nun 2012 yılı ödülüne layık görüldü. Bunların dışında Feyzioğlu çalışmalarıyla 1979 yılından bu yana birçok kez ödüllendirildi. 2002 yılında "Sihirli Limon" adlı masal kitabı, Almanya Eğitim ve Bilim Bakanlığı'nın hazırladığı "Çocukların kafasında hayal dünyası açan 20 kitap" listesine seçildi ve aynı yıl "Anadili Neden Gereklidir?" araştırmasıyla Cumhuriyet Gazetesi'nce ödüle layık görüldü. 2003 yılında ise TRT Int kanalı tarafından düzenlenen AB-Türkiye ilişkileri konulu yarışmada "Danışman" adlı öyküsüne birincilik ödülü verildi.

AdminAdmin