Köşe Yazarları
Giriş Tarihi : 16-08-2012 11:11   Güncelleme : 16-08-2012 11:11

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Mübarek Ramazan ayının ardından Bayrama ulaşmış bulunuyoruz. İslami takvime göre Şevval ayının ilk üç günü Ramazan Bayramıdır.

Ramazan ayı boyunca Müslümanlar oruç tuttu, daha çok ibadet etti, fakirleri yedirdi, eşiyle dostuyla iftar sofralarında birlikte oldu, fitresini verdi, kısacası dinini, ibadetini daha yoğun yaşadı.

Hicretin 2.nci yılından itibaren Hz. Muhammed’in sağlığında ilk Ramazan Bayramı kutlanmıştır.

Kaynaklara göre ramazan, çok sıcak günler anlamına gelmektedir, bu ilk Ramazanın çok sıcak günlere rast geldiği şeklinde yorumlanmaktadır. İslam takvimine göre her 33 yılda bir Ramazan aynı günlere denk gelmektedir.

Bayramın anlamı, kırgınların barıştığı, dostluğun öne çıktığı, eşin dostun hatırının sorulduğu, gönlünün alındığı günler olmasıdır. Bayramlarda büyükler ziyaret edilir, hatırı sorulur, aileler birlikte olmanın hazzını yaşarlar, kimsesi olmayanların hatırının sorulması, bayramlarda ziyaret edilmesi bayramın en güzel yanıdır. Yalnızlık insana en çok bayram sabahları zor gelir.

Bayram günlerinin en mutlu, en renkli yönü çocuklardır. Çocuk için bayram eğlencedir, harçlıktır, atlıkarıncadır, tahterevallidir, büyükleri ziyarettir, hepimiz en mutlu olduğumuz zaman diliminin bayram sabahları olduğunu biliriz, keşke; her büyük, o bayram sabahlarının coşkusunu tekrar çocuk olsa da yaşayabilse.

Bayramları büyüklerin de ruhuna uygun yaşayabilmesi çok önemlidir. Onun için kavgalı olanların barışması, kırgınlıkların tamir edilmesi, büyüklerin gönlünün  alınması, çocukların sevindirilmesi bayram ruhunun gereğidir. Yaşlıları kimsesizleri unutmamalıyız, bayram sabahları onların gönlünün alınması belki de en büyük bayram coşkusudur. 

Yaşanan terör olayları nedeniyle evladını bu uğurda kaybetmiş şehit aileleri bayram sabahları en büyük acıyı, en derin hüznü yaşayacaklardır, onların da unutulmaması gerekir.

Bayramın ülkemizde de bayram gibi yaşanmasını diliyorum, barışın egemen olmasını, herkesin en doğal hakkı olan sevgi ve saygı görmesini diliyorum. Ülkemizdeki kirli savaşın son bulmasını ve o coğrafyada da barış, sevgi, umut ve tüm güzelliklerin doya doya yaşanmasını ve bu uğurda herkesin kendine düşeni yapmasını diliyorum. Sadece ülkemizde değil, Suriye’de de Çocukların şeker yemesini, ateş, barut, kan ve kin ortamından uzak geleceğine güven duyduğu bayram ortamına ulaşmasını istiyorum.

Dua ediyorum.

AdminAdmin