Köşe Yazarları
Giriş Tarihi : 02-07-2012 09:57   Güncelleme : 02-07-2012 09:57

DİYABET

DİYABET

Şeker hastalığı(diyabet) ülkemizde ve dünyada sık görülen ve gittikçe de artacak bir hastalıktır. Bu gün ülkemizde TURDEP verilerine göre, yüzde 14 civarında diyabet görülmektedir.

Diyabet tedavi edilemezse körlüğe neden olur, dünyada en sık körlük nedeni diyabettir. Böbrek yetmezliği tedavi edilmemiş diyabetin en sık rastlanılan sonuçlarındandır.

Diyalize bağlanmış pek çok diyaliz hastası vardır. Diyabette ayakta yara açılması ve ayakların kesilmesine kadar gitmesi diyabetin tedavisinin yeterince yapılmaması ve sonucunda damarsal ve sinirsel yetersizliğin bir sonucudur.

Onun için diyabet önemli bir hastalıktır Çünkü iyi tedavi ile bu komplikasyonları önlemek mümkündür.

Bu amaçla; diyabet tedavisine çok önem verilmelidir, çünkü bu sayede diyabet hastalarının yaşam kalitesi daha iyi olabilir, yaşam süreleri uzar, ortaya çıkabilecek her türlü komplikasyon, iyi diyabet tedavisi sayesinde önlenebilir.

Diyabette başarılı bir tedavi için, önce diyabet eğitimi gereklidir. Yani diyabetli hastalığı konusunda yeterince eğitilmelidir. Yani diyabetik diyet nedir, ilaçları ne şekilde alınmalıdır, egzerisin faydaları nelerdir, kan şekeri ölçümü nasıl yapılır ve hipoglisemi ve hiperglisemi, keton gibi kavramlar diyabetliye öğretilmelidir.

Günümüzde modern diyabet tedavisi sayesinde diyabetlinin daha iyi yaşaması ve diyabet komplikasyonlarının önlenmesi başarıyla yürütülmektedir.

Diyabetik beslenme adı verilen az ve sık yemek yemek şeklindeki, 3 ana öğün, üç ara öğün diyabetik beslenme, diyabet tedavisinde olmazsa olmazlardandır.

Diyabette kullanılan ilaçların amacı hem açlık kan şekerini düşürmek hem de tokluk şekerini

kontrol etmektir. Bu sayede şeker hastasının HBA1c denilen, üç aylık şeker kontrolü ideal düzeyde olur ve olası komplikasyonlar en aza indirilir.

Egzersiz, diyabetli için ücretsiz ve hiçbir yan etkisi olmayan en iyi ilaçtır. Çünkü, erişkinlerde ortaya çıkan tip 2 diyabetin nedeni olan “insülin direncini” kıran pek az ilaçtan biri de egzersizdir, yani egzersiz yaparak diyabetli vücudundaki fazla insülini faydalı hale getirmektedir. Zira tip 2 diyabetin sebebi insülin direncidir.

Gerze ilçesinde, merkezde, 2000-2500 diyabetli vardır. Gözlemlerimize göre diyabet komplikasyonları ve hastanede yatma ilçemizde olağandan daha fazladır. Bunun sebebi diyabet farkındalık oranının ilçede çok düşük olmasıdır. Oysa diyabet konusunda titiz davranılmazsa o kadar çok komplikasyon olur, onun için bölgemizde diyabetle ilgilenecek, sivil toplum örgütlerine ve çalışmalara çok fazla ihtiyaç vardır.

AdminAdmin