Köşe Yazarları
Giriş Tarihi : 19-05-2011 00:07   Güncelleme : 19-05-2011 00:07

UMKE ( Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi )

UMKE  ( Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi )

 Yurdumuzda ve diğer devletlerde yaşanabilecek afetlerde  hasta ve yaralılara modern kurtarma ve tıp tekniklerini kullanarak en kısa sürede müdahale edebilmek için gönüllülerden oluşturulmuş ekiptir.

 

Amacı, afetlerde iyi eğitilmiş ve ihtiyaca uygun donatılmış ekipler aracılığıyla en kısa sürede olaya yönelik medikal kurtarma hizmetlerinin sunulması, en hızlı ve güvenli şekilde kazazadelerin naklinin sağlanması, nakil sonrasında acil tedavi ünitelerinin ve hizmetinin temini ve tüm işler için gerekli profesyonel yönetim organizasyonunun oluşturulması yoluyla afetlerde ölüm ve sakatlıkların azaltılmasıdır.

 

Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (Umke) Ülkemizde doğal olaylar nedeniyle gelişen afetler sonucunda binlerce ölüm olmuştur bu ölümlerin dağılımı:

% 65'i depreme,

% 15'i heyelâna,

% 12'si su basmasına,

% 7'si kaya düşmesine,

% 1'i de çığ düşmesine bağlıdır.

 

Bu oranlardan da anlaşıldığı gibi, ülkemizde afetlere neden olan en önemli olay depremdir.

Türkiye, topraklarının % 91'i deprem kuşağında bulunmaktadır ve bu kuşağın çok büyük bir kısmı 1 dereceden deprem bölgesidir. Son yüz yılda ortalama her 10 -11 ayda bir hasarlı deprem olmuş ve bu depremlerden 50 milyon insan doğrudan etkilenerek, 100 bini aşkın insan ölmüş ve 250 bin dolayında insan ise ağır yaralanmış ve sakat kalmıştır.

 

Türkiye'de afetler, ölümcüllük, sakatlanma ve ekonomik kayıp ölçekleri açısından önemli ve öncelikli bir sağlık sorunudur.

 

Normal şartlarda çevresinin gereksinimlerini karşılayabilen bir bölge veya şehir hastanesi, birden bire gelen depreme, sel, yangın gibi büyük doğa olayları ile çok sayıda yaralıyı içeren afetler karşısında o an için yetersiz kalır. Olağanüstü bu durumlarda olay yerinde ve sağlık kurumuna gelen acil hastaları muayene edecek, yatıracak sedye bile kalmaz, mevcut hekim ve diğer personel ihtiyacı karşılayamaz.

 

Büyük afetlerde olayın genişliği ve büyüklüğü ile birlikte bölgenin, hatta ülkenin imkanları yetersiz kalabilir, hatta diğer ülkelerden yardım istenebilir.

 

Sinop İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) üyeleri, Sinop Sivil Savunma Müdürlüğü ve itfaiye ekipleriyle birlikte çalışarak tatbikatlar yapmaktadır.

 

Sinop' ta ayda iki gün süren teorik derslerinin ardından uygulamalı olarak arazide en az 3 gün pratik eğitime tabi tutulan UMKE üyeleri, deprem tatbikatı, yangında binada mahsur kalmış kişileri kurtarma tatbikatı, dağda kaybolan yaralıyı bulma tatbikatı, enkaz altında kalan yaralıyı kurtarma tatbikatı, çoklu yaralıların bulunduğu bölgede yaralıların aciliyetine göre müdehale ve taşıma (treaj) tatbikatı  yapmaktadır.

 

Anlaşılacağı üzere UMKE üyeleri yerine göre itfaiye eri, yerine göre hasta taşıyıcısı ve acil organizasyon yöneticisi. Ama asıl görevi sağlık personeli olduğu için hayat kurtarmak olan, gönüllülerden oluşan bir acil sağlık ekibidir.

 

SAĞLICAKLA KALIN…

Dr. Aytaç AKIN

draytacakin@mynet.com

 

 

AdminAdmin