Kültür&Sanat
Giriş Tarihi : 29-07-2018 19:01   Güncelleme : 29-07-2018 20:34

Karakucak Güreşleri Nefes Kesti

Yenikent Köyü Karakucak Güreşleri, kıran kırana gerçekleşti

Karakucak Güreşleri Nefes Kesti

Gerze Yenikent Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği tarafından beş yıldır geleneksel olarak düzenlenen Karakucak Güreşleri bu yılda ilimiz ve çevre illerden gelen birçok güreşçinin katılımı ile gerçekleşti.

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ile 29 Temmuz Pazar günü (bugün) yapılan Karakucak güreşlerine, Gerze Kaymakamı Murat Güven, Emniyet Müdürü Erol Ulaş, Jandarma Komutanı Ast.Kd.Baş Çvş. Nevzat Oğuz, siyasi parti temsilcileri, bazı köy ve ilçe muhtarları ile çok sayıda güreş sever vatandaş katıldı.

Şehitler anısına yapılan saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşımızın hep bir ağızdan okunması sonrasında er meydanına çıkan her boydan pehlivan kıyasıya mücadele verdi.

Güreş esnasında kısa bir konuşma yapan Yenikent Köyü Muhtarı Hasan Danacı, bu yıl beşincisi düzenlenen Yenikent Köyü Karakucak Güreşlerine katılan protokol üyeleri vatandaşlar ve sporculara teşekkür ederek başladığı konuşmasında Ata Sporu olan güreşlerin yeni nesillere aktarılması ve kültürümüzün yaşatılması adına her yıl bu organizasyonu tekrarlayacaklarını söyledi. Danacı, konuşmasının devamında: “Bu etkinlikler sayesinde birlik beraberliğimizi daha çok pekiştirerek burada dostlukların, güzelliklerin paylaşılması ve yaşatılmasına vesile olduğumuz için çok mutluyuz. Gurbetten gelen misafirlerimiz, hemşerilerimiz de Ata yurtlarında bu etkinlik sayesinde yakınlarıyla özlem giderdiler. Bundan sonraki yıllarda da aynı şekilde güreş etkinliklerimizi devam ettireceğiz” dedi.

Muhtarın konuşması sonrasında kıran kırana geçen karakucak güreşlerinde başpehlivanlık karşılaşmasına Gaffur lakabıyla tanınan güreşçi Emre Can ile Bekir Demirtaş kaldı. İki pehlivanın dostluk ve centilmenlik içinde yaptığı güreşte rakibinin sırtını yere getiren Bekir Demirtaş, başpehlivanlığı aldı.

Güreşin cazgırlığını ise yöremizin tanınmış Güreş Cazgırı Kemal Karga, yaparak izleyenleri ve pehlivanları coşturdu.

Güreşler kadar ilgi çeken ve ilgiyle izlenen Güreş Ağalığı yarışını ise bu yıl yine Gerzeli İş Adamı Feyzullah Akça, alarak 2018 yılı Yenikent Köyü Karakucak Güreşlerinin ağası oldu.

Güreş ağası Feyzullah Akça, kazandığı ağalık yarışı sonrasında Başpehlivanlığı alan Bekir Demirtaş’a madalyasını takdim ederek tebrik etti.

Yenikent Köyü Karakucak Güreşleri, pehlivanlarla çekilen toplu hatıra fotoğrafı ardından sona erdi.

Seda ŞengülSeda Şengül