Kültür&Sanat
Giriş Tarihi : 20-10-2019 22:17   Güncelleme : 20-10-2019 22:52

Pehlivanlar Boyabat'ta Ter Döktü

Belediyesi'nin "Kahraman Mehmetçik İçin Başpehlivanlar Er Meydanında" şiarıyla start verilen Yağlı Güreşleri'nde, başpehlivanlığı Ali Gürbüz kazandı.

Pehlivanlar Boyabat'ta Ter Döktü

Pehlivanlar güreş alanına Mehmetçiğe destek yazılı pankartlar açarak çıkıp, asker selamı verdiler. Güreşçilerin bu davranışı seyircilerden büyük alkış aldı.

Boyabat Şehir Stadı'nda gerçekleştirilen ve 43 başpehlivanın mücadele ettiği müsabakaların ardından finalde, Antalya Büyükşehir Belediyesi güreşçisi Ali Gürbüz ile Ordu Büyükşehir Belediyesi güreşçisi Recep Kara karşılaştı. Recep Kara'yı mağlup eden Ali Gürbüz, Boyabat Belediyesi 6. Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin başpehlivanı oldu. Üçüncülük ise Ankara ASKİ Spor Kulübünün güreşçisi Ünal Karaman ile Manavgat Belediyesi güreşçisi Serhat Gökmen tarafından paylaşıldı.

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, ödül töreninde yaptığı konuşmada, güreş organizasyonunu düzenleyen Belediye Başkanı Şefik Çakıcı'ya ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Ersoy, "Cenabı Allah yaşadığımız bunca sıkıntıya rağmen, etrafımızda akan kana rağmen dünyanın en huzurlu ülkesinde, en huzurlu şehirlerinde daha nice bayramlar yapmayı, nice festivaller güreşler yapmayı hepimize nasip etsin. Bizler ülkemizi şehirlerimizi dünyanın en huzurlu kentleri yapmaya söz verdik, yemin ettik. Bu sözlerimizi sonuna kadar tutacağız. Sizlerin arkamızda olduğunuz sürece, milletinin, ordusunun, mehmetçiğinin, güvenlik güçlerinin yanında olduğu sürece inşallah bu coğrafyada güvenli ve güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz, diyor, hepinizi saygıyla, sevgiyle, hürmetle selamlıyorum. Allah'a emanet olun." dedi.

Sinop Valisi Köksal Şakalar, yaptığı konuşmasında ‘‘Güreş bizim ata sporumuz. Belediyelerimiz, güreş ağalarımız, güreşçilerimiz, güreş hocalarımız, kimi emeği ile kimi parası ile bu sporu devam ettirmek için gayret ediyorlar. Gerek er meydanında, gerek dünyada, meydana çıktığımızda mertliğimizi, yiğitliğimizi bütün dünya görüyor. Sağ olsunlar bugün güreşçilerimiz, antrenörlerimiz, güreş ağamız ve Boyabatlılar er meydanını yalnız bırakmadılar. Çok güzel güreşler izledik. Allah pehlivanlarımızı nazarlardan esirgesin. Devletimize ve milletimize her zaman zaferler nasip etsin’’ dedi.

Ak Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, güreş orgazisyonunu düzenleyen Başkan Şefik Çakıcıya ve emeği geçenlere teşekkür ederek, "İnşallah ata sporumuzu bu meydanlarda hep birlikte yaşatacağız. İnşallah, millet olarak birliğimizi dirliğimizi canlı tutarak Allahın izniyle bu topraklara kastedenlere milli birlik ruhuyla hep birlikte cevabını vereceğiz. Ben bu meydanda milletimiz adına büyük bir kararlılıkla, büyük bir cesaretle Barış Pınarları operasyonunun talimatını veren başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan'a Boyabat'tan selam gönderiyorum. Güçlü ve bağımsız Türkiye'nin, savunma sanayinde dışa bağımlılıktan kurtulmanın büyük adımlarını bir Türkiye'nin nasıl bir güç olduğunu gördünüz. Bizim gücümüzü görenler koşarak masaya geldiler. Bu sizin gücünüzle oldu. Cumhurbaşkanımıza, bizlere verdiğiniz destekle oldu. Allah hepinizden razı olsun" dedi.

Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı de "Boyabat tarihi günlerinden birini yaşıyor. Boyabat Çanakkale'de en çok şehit verdiği gibi, bu gün de onurlu ve gururlu bir gününü yaşıyor. Bu gün burada peygamber sporumuz, ata sporumuzun tüm güzelliklerini izleyeceksiniz. Yağlı pehlivan güreşlerimize emeği geçen, maddi manevi katkı sunan herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Bu arada güreş ağalığı için yapılan açık artırmayı 2018 yılının da güreş ağası olan iş adamı Ali Ayhan üçüncü kez kazandı. Koç ağalığını kazanan Ali Ayhan'ın eşi Fatma Ayhan da kazandığı koçu ilçe jandarma komutanlığına bağışladı.

Başpehlivanlık mücadelesini ayrıca Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Sinop Valisi Köksal Şakalar, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, Boyabat Kaymakam vekili Abdülkadir Umut Kasman, Güreş Federasyonu Genel Sekreteri Tahir Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Hakan Başak, İl Emniyet Müdürü Cahit Şahin, AK Parti Sinop İl Başkanı Uğur Giresun ile çok sayıda STK ve güreşsever izled.

hakan akbaşhakan akbaş