Kültür&Sanat
Giriş Tarihi : 27-08-2019 17:33   Güncelleme : 27-08-2019 20:31

Sokak Sanatının Kalbi Sinop Duvarlarında

İlk olarak 1986 yılında Avustralya’nın Tazmanya Adası’ndaki Mural Kasabasında gerçekleştirilen festivalin amacı duvar resmi sanatını tanıtmak ve sanatçılara destek sağlamak olan Mural Fest Sinop duvarlarında.

Sokak Sanatının Kalbi Sinop Duvarlarında

Şehrin çarpık yapılaşmasında oluşan görüntü kirliliğini, sanatın renkleriyle aydınlatmak için yapılan resimler Sinop’un cansız ve gri duvarlarına hayat verdi.

Anadolu’da ilk kez gerçekleştirilen etkinliğin koordinatörü Lizant Ajans'ın Sahibi Hakan Yüksek, bu projenin yaklaşık iki üç yıldır takip edildiğini söyleyerek, yapılan planlamaların ardından gerekli şart ve sponsorların bulunmasıyla etkinliğin Sinop’ta yapıldığını belirtti.

İlk hedef olarak şehri Mural Festle tanıştırıp, kentteki çirkin görüntüyü resimlerle donatmak olduğunu ve ilerleyen süreçlerde de sayısını arttırarak şehrin, yapılan bu sanat çalışmalarıyla anımsatmak ve turizme de katkı sağlanmasının amaçlandığını belirten Yüksek, “ Bu yıl ilk festival olduğu için üç sanatçımız var. Sanatçılarımız dünya çapında bilinen oldukça başarılı kişiler. Önümüzdeki yıl beş altı sanatçıyla birlikte yapmayı planlıyoruz” diyerek Sinop Belediyesinin de bu kapsamda kendilerine büyük destek verdiğini ve sonraki yıllarda da bu etkinliğin Sinop’ta yapılmaya devam edileceğini belirtti.

Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan “Avrupa’da çok yaygın Türkiye de henüz yeni yeni gelişmeye başlayan bir sanat. Biz bununla ilgili bir çalışma yapmıştık seçim öncesinde de. Sinop’un çarpık bir kentleşmesi olduğu için sponsorlarımız ve sanatçılarımızla birlikte çirkin görüntüleri kapatmaya çalışarak, muhtelif yerlerdeki sevimsiz büyük gri duvarları kentin dokusuna uygun, daha güzel daha sevimli bir hale getirmek için böyle güzel bir çalışma yapıyoruz” diyerek projeyi sonraki yıllarda da destekleyeceğini dile getirdi.

Sanatçıların, duvardaki griye ve sevimsizliğe yaşamın renkleriyle hayat vermesini, vatandaşlar da son derece olumlu ve güzel karşıladı.

           

AdminAdmin