Kültür&Sanat
Giriş Tarihi : 23-06-2020 16:08   Güncelleme : 23-06-2020 16:15

Tarihi Konak Gerze’ye Yakışır Hale Getirilecek

Maviş, Tarihi Yakup Ağa Konağı’nın restore edilerek kitap kafe haline getirileceğini müjdeledi

Tarihi Konak Gerze’ye Yakışır Hale Getirilecek

Yıllar önce dış cephe çalışması yapılan ve ana direkleri güçlendirilen Yakup Ağa Konağı’nda hava koşullarından ötürü dış cephesinde gözle görülür çatlaklar ve sıvalarında dökülmeler meydana geldi.

Önce İl Kültür Müdürlüğüne ardından İl Özel İdarenin uhdesine devredilen Yakup Ağa Konağı ile ilgili Ak Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, İl Başkanı Uğur Giresun ile birlikte gerçekleştirdiği ziyarette tarihi konağın tekrar restore edilmesi ile ilgili girişimlerin bulunacağını kaydetmişti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u makamında ziyaret eden Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, Milletvekili Dr. Nazım Maviş, Ak Parti İl Başkanı Uğur Giresun ve İl Genel Meclis Başkanı Yakup Üçüncüoğlu gerek tarihi konak gerekse Sinop ve ilçelerinde yapılacak olan yatımları karara bağladı.

Alınan karar neticesinde Gerze’de sivil mimarinin en önemli tarihi yapılarından olan Yakup Ağa Konağı restorasyonunun detaylarıyla ele alındığı bildirildi.

Yapılacak olan restorasyon çalışmasıyla ilgili açıklama yapan Ak Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından konağın kitap kafe haline getirileceğini ve farklı sosyal donatılarla Gerzelilerin hizmetine sunulacağını kaydetti.

Maviş, daha önce konağın dış cephesinin tadilat edildiğini fakat konakta işlevsellik olmadığından dolayı zaman içinde fiziki yıpranmaların olduğunu kaydederken işlevsellik verildiğinde Yakup Ağa Konağı’nın Gerze’ye yakışır bir eser haline dönüşeceğini belirtti.

Alınan diğer kararlar ise şu şekilde;

Meydan Projesinde Surların Restorasyonu

Toplantıda Sinop Meydan Projesi’nin en önemli parçası olan tarihi surların restorasyonu görüşüldü.

Maviş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen meydan projesi kapsamındaki binaların yıkılması sonucu ortaya çıkacak olan tarihi surların restorasyonuyla Sinop’u kimliği ile buluşturacağız dedi.

Saat Kulesi Restorasyonu

Sinop il merkezinde Özel İdare binasının güneyindeki iç Kale burcunun üzerinde yer alan kulenin ve kulenin zemininde yer alan kapalı mekânın kullanıma açılması için restorasyonunun görüşüldüğü bildirildi.

Tarihi Cezaevi Restorasyonu

Sinop turizmi için en önemli duraklardan olan adeta Sinop ile özdeşleşen, yakın bir zaman öncesi yer teslimi yapılarak restorasyonuna başlanan Tarihi Cezaevine Kültür ve Turizm Bakanının verdiği destek için teşekkür edildiği bildirildi.

Cezaevi Surları da Restore Edilecek

Tarihi Cezaevi restorasyonu için AB’den temin edilen 5 Milyon Avroluk hibe’nin, ihale kırımından geriye kalan bölümünün Tarihi Surların Restorasyonunda kullanılabilmesi için yapılan raporlama çalışmaları ve ilgili makamlar nezdinde takip edilen süreç ele alındı.

Ayrıca Surların restorasyonun Tarihi Cezaevi restorasyonunun daha işlevsel hale gelmesine büyük katkı sağlayacağını, Sinop Meydan Projesinin restorasyonu taçlandıracağı ifade edildi.

Nisi Göletinin Özel İdareye Devredilerek Yeniden Düzenlenmesi

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan Nisi Göleti’nin Sinop Özel İdaresine devredilerek, Nisi Göleti çevre düzenlemesi yapılması konusunun gündeme geldiği ifade edildi.

AdminAdmin