Kültür&Sanat
Giriş Tarihi : 06-06-2017 12:36   Güncelleme : 06-06-2017 13:02

Usta Yazar, Karadeniz'in İstiklal Kahramanı "Dağköy'lü Fatma Çavuş"u Anlattı

Karadeniz’in Nene Hatun’u kabul edilen Dağköy’lü Fatma Çavuş kitabının yazarı Hasan Yiğit gazetemiz mikrofonlarına konuştu

Usta Yazar, Karadeniz'in İstiklal Kahramanı "Dağköy'lü Fatma Çavuş"u Anlattı

Karadeniz’in Nene Hatun’u kabul edilen Dağköy’lü Fatma Çavuş kitabının yazarı Hasan Yiğit gazetemiz mikrofonlarına konuştu. Yazarımız, Fatma Çavuş’u, “Kurtuluş Savaşı döneminde 15-30 yaş arası gençler cephede savaşırken, kadınlara, çocuklara ve yaşlılara öncülük ederek, en donanımlı silahlarla donatılmış Pontus çetelerine karşı kazmalarla küreklerle mücadele verip onları dize getiren bir kahraman” olarak nitelendirdi.

 

Samsun’un 19 Mayıs ilçesine dört kilometre uzaklıkta bulunan Dağköyü isimli köyde yaşayan Fatma kadına, Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği üstün başarıdan dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “Çavuşluk” ünvanı verildi. Yazar Yiğit, “Erzurum’da Nene Hatun’un, Kastamonu’da Şerife Bacı’nın, İstanbul’da Halide Edip Adıvar’ın istiklal mücadelesindeki yeri neyse Fatma Çavuş da Samsun ve civarı için aynı derecede kahramanlık göstermiştir” dedi.

 

Ölümünden sonra unutuldu

Ölene kadar, Fatma Çavuş’un kendi bölgesinin tanınan simalarından biri olduğunu söyleyen Yiğit, öldüğü tarih olan 1963 yılından sonra bu kadın kahramanımızın yavaş yavaş unutulduğunu belirtti. Kendisini yeniden hatırlatmak ve geçmişte verilen şanlı mücadeleleri günümüz insanlarıyla paylaşmak için uzun bir araştırma sonucu böyle bir kitap yazdığını vurgulayan Yiğit, bu tarz unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi bugünkü nesle aktarmanın milli bir görev olduğunu sözlerine ekledi.

 

Fatma Çavuş olmasaydı Pontus Rum devleti kurulabilirdi

Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı topraklarını korumak için 1916 yılında başlayan mücadelesi, Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla birlikte Ankara hükümetine verdiği destekle devam eden Fatma Çavuş, cumhuriyetin ilanına kadar Pontus Rum çeteleriyle amansız bir savaşa tutuştu. Fatma Çavuş’u “Pontus Rumlarının hayallerini toprağa gömen kadın kahramanımız” olarak anlatan yazar, Fatma Çavuş’un mücadelesi olmasaydı Orta Karadeniz bölgesini kapsayacak şekilde bir Pontus devleti kurulmasının önünde bir engel kalmayacağını aktardı.

 

20 bin kişilik silahlı çete vardı

Fatma Çavuş’un mücadelesini ve enteresan hayat hikayesini roman şeklinde okuyuculara aktaran Yazar Yiğit, 19 Mayıs ilçesi sınırlarında içindeki “Nebiyan” olarak adlandırılan bölgede 20 bin eli silahlı çetenin dolaştığını ve buranın Karadeniz’de yeni bir Pontus devleti kurmak isteyen çetelerin merkezi olduğunu söyledi. Fatma Çavuş’un, çoğunluğu Rumlardan oluşan bu çetelere karşı, bölgedeki tüm çocukları, yaşlıları ve kadınları organize ederek taşla, sopayla, kürekle ve kazmayla büyük bir istiklal mücadelesine giriştiğini belirtti. Çetelerin ellerinde dönemin şartlarına göre gelişmiş silahlar olduğunu belirten Yiğit, büyük bir yokluk ve kısıtlı şartlarda bu çetelerin dize getirildiğinden bahsetti.

 

En çok satılan tarih romanı oldu

O dönemi tam manasıyla gerçeklere ve tarihi pozisyonlara uygun bir dille romanına aktarabilmek çok geniş bir araştırma ve bilgi havuzu oluşturduğunu belirten yazar, “kitabım roman türünde bir eser olsa da aslında bir araştırma kitabı da sayılabilir. Bu kitabı yazarken TBMM Arşivi, Devlet Arşivi ve Milli Kütüphane’yi araştırdım; birçok akademisyenin çalışmalarını inceledim. Bu araştırma ve incelemelerimi ise yörede yaşamış insanlardan aldığım bilgilerle harmanlayıp bir havuzda topladım. Fatma Çavuş tüm bu emeklerimin sonucu olarak ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

 

Kitabının çocuklar ve gençler tarafından çok büyük bir ilgiyle karşılandığını anlatan Yiğit, son olarak Samsun TÜYAP Kitap Fuarı’nda sergilendiğini ve kitabının en çok satılan tarihi roman unvanını aldığını açıkladı. İlçemizde birincisi yapılan ve üç gün sürecek olan Çocuk Kitapları Günleri’nde başta Fatma Çavuş olmak üzere bugüne kadar yazdığı dokuz kitapla, kitapseverlerin karşısına çıkan Yiğit, “Kitaba ilgi çok büyük. İlgi gösteren herkese teşekkür ederim. Gerze’de de aynı şekilde kadın kahramanımızın tanıtımı onktasında iyi bir netice ortaya çıkacağına inanıyorum” dedi.

 

Hasan Yiğit kimdir?

1955 yılında Samsun’un Bafra ilçesinde doğan Yiğit, Perşembe İlköğretmen Okulu’nu bitirdi. Çeşitli tarihlerde Bartın’da, Bafra ve 19 Mayıs ilçelerinde sınıf öğretmenliği görevlerinde bulunan Yiğit, İzmir Karaburun, Tunceli Pülümür, Bafra ve 19 Mayıs’ta Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü yaptı. Kısa bir süre Bafra Belediyesi’nde memur olarak çalışan Yiğit, uzun yıllar TRT ve Anadolu Ajansı’nın Bafra muhabirliğini yaptı. Birçok gazete ve dergide eğitim, kültür, turizm ve ekonomi ağırlıklı makaleler yazdı.

 

Yazı hayatına 15 yaşında, öğretmen okulunda başladığını ifade eden yazar, 48 yıldır yazdığını ve bu süreçte 9 kitap çalışması yaptığını sözlerine ekledi. Dağköy’lü Fatma Çavuş’un ilk romanı olduğunu söyleyen yazar, daha önce ağırlıklı olarak araştırma ve eğitim amaçlı eserler ortaya koyduğunu söyledi. Okullarda uzun yıllar kaynak olarak okutulan yardımcı ders kitabı ve ekonomiyle ilgili de kitap yazdı.  48 yıllık yazın hayatı içerisinde daha çok deneme ve araştırma kitapları olan yazar, son kitabıyla roman kategorisine başarılı bir giriş yaptı.

 

Yayınlanmış eserleri:

1. Bafra Tarihi (1981)

2. Bütün Yönleri ile Zümrüt Bafra (1985)

3. Bafra’nın Problemleri ve Çözüm Yolları (1997)

4. Bafra Ansiklopedisi (2001)

5. Samsun ve İlçeleri (2002)

6. Aile Eğitimi – 1 (2012)

7. Aile Eğitimi – 2  (2015)

8. İksir (Hikayeler) – (2015)

9. Fatma Çavuş – (2016)



Haber: Kaan Töngelci / Gerze'nin Sesi



Erkan TaşErkan Taş