Yaşam
Giriş Tarihi : 13-02-2017 10:48   Güncelleme : 13-02-2017 10:58

61 Yıldır Dinmeyen Acı: Gerze Yangını

Bugün 13 Şubat. Gerze yanalı tam 61 sene oldu

61 Yıldır Dinmeyen Acı: Gerze Yangını

Bugün 13 Şubat 1956. Gerze yanalı tam 61 sene oldu. 18 saat süren yangında Gerze’de taş taş üstünde kalmamış; neredeyse tüm ev ve dükkânlar yanmıştı.

 

Dönemin Mal Müdürü’nün evinde çıkan yangın, şiddetli esen lodosun da etkisiyle şiddetlenmiş ve çok hızlı bir şekilde yayılmaya başlamıştı. Halkta oluşan panik havası da yangını kontrol altına alma çalışmalarını zora sokmuştu. 18 saat süren yangında, Gerze’de sadece 100-150 arası ev kalmış, kalan tüm ev ve dükkanlar yerle bir olmuştu.

 

Hamam faciası

İlçemizdeki meydana gelen ve Dünya’da Chicago yangınından sonraki en büyük kent yangını olarak kabul edilen yangında, kuşkusuz ki Hamam faciası da en üzüntü verici olaylardan biri olmuştur. Yangın sırasında Köşk Mahallesi Hamamı hariç tüm binalar ahşaptı. Ali Efendi de, eşini ve çocuklarını yangından kurtarmak için hamama sığınmaya karar vermişti. Bunu gören komşular da teker teker hamama doluşmuş ve hamamın onları yangından koruyacağına inanmışlardı. Ne var ki dinmek bilmeyen yangın, hızlı bir şekilde hamama ulaşmış ve hamamın ahşap kısımlarını tutuşturmuştu. İçeriye sığınan 20 kişi, sığındıkları hamamdan bir daha çıkamayarak feci şekilde can vermişti. Gerze yangınının en büyük tanığı olan bu hamam ise, geçmişe saygısızlık yapılırcasına yaklaşık 5 sene önce yıkılarak yerini bir apartmana bırakmıştır.

Erkan TaşErkan Taş