Röportajlar
Giriş Tarihi : 11-01-2012 23:41   Güncelleme : 11-01-2012 23:41

Altay, Soru Önergesi Verdi

CHP Sinop Milletvekilinden Soru Önergesi

Altay, Soru Önergesi Verdi

Cumhuriyet Halk Partisi Sinop Milletvekili Engin Altay'ın Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA)'nın felsefesini yitirdiğini vurgulayarak TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA cevaplanması isteğiyle soru önergesi verdi.


Altay'ın soru önergesi : 

Aşağıdaki sorularımın Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 96. maddeleri uyarınca Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet YILMAZ tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

                                               

                                                                                                          Engin ALTAY

                                                                                                          Sinop Milletvekili

 

            Sinop, Çankırı ve Kastamonu illerimizin bünyesinde yer aldığı Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı  ( KUZKA) oluşturulduğu dönemde her bölge ilinin ortak gelişim konseptine uygun stratejilerin oluşturulup, illerin taleplerine göre bütçeler ayrılacağı ilke kararı olarak benimsenmiştir.  Ancak KUZKA genel sekterliğinin ve yönetiminin bazı uygulamaları KUZKA’nın felsefesini yitirdiğini düşündürtmektedir.

 

1.         KUZKA Bölge planında her üç ilin ortak gelişim sektörü “turizm” olarak belirlenmişken    ( Sinop-doğa, deniz, Kastamonu- tarihi, kayak, Çankırı -Termal, Kayak) turizm projelerine 42 000 TL, Ağaç Sanayine 2 570 000 TL, Tuğla ve Kiremit Sanayine 1 180 000 TL, Hazır Beton Tesislerine 1 651 000 TL destek sağlanmıştır.  KUZKA’nın amacıyla, eyleminin çelişmesinin gerekçesi nedir?

 

2.         Bu sektörlere ayrılan ödenekler hangi ölçütlere göre belirlenmiştir? Bölge planıyla çelişen bu durum ajansın işlevselliğini yitirmeyecek midir?

 

3.         KUZKA ilke kararlarında “istihdam, ihracat ve İnovasyon” yatırımlarının desteklenmesi öngörülmüşken, desteklerin yarısı ( 5 401 000 TL) tuğla, hazır beton ve ağaç sanayi gibi sektörlere verilmiştir. Bu destekler yeniliğe, işsizliğe ve ihracata nasıl katkı saylayacaktır? Bu sektörlerle ilgili çok yönlü uzun vadeli bir planlama yapılmış mıdır?

 

4.         Çevre ve turizm alt yapısı programında Yönetim Kurulu Başkanın talimatı ve yönlendirmesiyle listeye giremeyen Çankırı Karatekin Üniversitesi projesinin listeye girmesi için diğer projelerden %20 bütçe revizyonuna gidildiği, yine listeye giremeyince Durağan Belediye Başkanlığı projesinin 898 000 TL’den 360 000 TL’ye indirilerek listeye alınmasının gerekçesi nedir? Genel sekreter ve yönetimin bu denli revize yetkisi var mıdır? Genel sekreterlik hangi projeleri revize etmiştir?

 

5.         KOBİ destek programında destek alan kişi kurum ve kuruluşlarının Ajans Genel Sekreteriyle bir bağlantısı var mıdır? Mali ve finans durumları çok iyi durumda olan firmaların finansal yetersizlikten elendiği iddiaları doğru mudur?

 

6.         Bütçe revize süreçlerinde firmalar tehdit edilerek KUZKA’nın isteğine göre yönlendirilmiş midir?

AdminAdmin