Röportajlar
Giriş Tarihi : 28-02-2012 13:32   Güncelleme : 28-02-2012 13:32

Volkan Özcan Zonguldak'ta Konuştu

Eren Mükemmel Ama Çates Kapatılmalı

Volkan Özcan Zonguldak'ta Konuştu
Gerze'deki Termik Santrale Karşı Çıkan Eylemci Volkan Özcan, Zonguldak'taki ÇATES ve Eren Enerji'yi gördükten sonra Zonguldak'ta yayın yapmakta olan Halkın Sesi isimli bir gazeteye açıklamalarda bulundu.

Zonguldak Halkın Sesi gazetesinin Volkan Özcan ile ilgili yapmış olduğu haberi noktasına virgülüne dokunmadan aynı şekilde yayınlıyoruz :

Anadolu Grubu tarafından Sinop’un Gerze ilçesine yapılması planlanan termik santral inşaatına karşı çıkan ve eylemlerin simgesi haline gelen Sinop Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Elektrik Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Volkan Özcan, “Eren Enerji’yi ve ÇATES’i yerinde gördüm. ÇATES acilen kapanmalı. Ancak, Eren mükemmel. Çevreye ve insana saygıyı ön planda tutmuşlar. Anadolu Grubu, Eren gibi santral yapacaksa, buyursun yapsın” dedi. 

3,5 AY HAPİS YATTI

Yaşadıklarını Halkın Sesi’ne anlatan Volkan Özcan, “5 Eylül’de 2011’de sondaj makineleri Gerze’ye geleceği zaman belediye ve sivil toplum kuruluşları, Yeşil Gerze Çevre Platformu (YEGEP) üyeleri ile birlikte yolları keserek eylem yaptık. Eylemciler olarak polise ve jandarmaya taş ve yumurta attık. Polis, benimle birlikte üç kişiyi gözaltına aldı. Ancak diğer iki kişi, CHP İl ve Merkez İlçe Başkanlarının araya girmesiyle serbest bırakıldı. Tek yakalanan ben olduğum için tüm suçlamalar benim üzerime atıldı ve 3,5 ay hapis yattım. Bu süreçte YEGEP, başta iş olmak üzere bir çok sözler verdiler. Cezaevinden çıktıktan sonra bana kimse sahip çıkmadığı gibi alışveriş özgürlüğüm dahil elimden alındı. Yaşadıklarımıwww.gerzegundem.com haber sitesinde paylaşınca, YEGEP’liler beni ajanlıkla dahi suçladı. Ben olayı araştırmak ve termik santralin ne olduğunu görmek için Zonguldak’a geldim. ÇATES ve Eren Enerji’yi inceledim. ÇATES derhal kapatılmalı, Eren Enerji mükemmel” dedi.

“ÇATES’İN BACASINDAN KAPKARA DUMAN ÇIKIYOR”

Volkan Özcan, “Yeşil Gerze Çevre Platformu’ndan termik santral hakkında verilen bilgiler, bacadan çıkan dumanı olsun, sıcak suyun denize salınması olsun bize çok farklı anlattılar. ÇATES gibi bir santrale kesinlikle karşıyım. İki sistemi de Çatalağzı’na giderek bizzat gözlemledim. Eski santralle yeni santrali kıyaslama şansını buldum. Aradaki farkı yerinde gördüm.  ÇATES’in bacasından kapkara duman çıkarken, filitresininde olmadığını öğrendim. Ancak Eren’inkinden çıkan sadece beyaz duman, o da hiç belli olmuyor. Eren ne balıklara, ne de çevreye zarar vermiyor. Sıcak suyu ile Zonguldak’ı ısıtmak için Zonguldak Karaelmas Üniversitesi ile birlikte ortak proje hazırlıyorlar. Eren Holding’in sahibi santralin içine kendine villa bile yapmış. Buranın halkı özellikle santralin çevresinde yaşıyor. Hatta iç içe durumdalar. Yeşil doğa korunmuş. Ancak ÇATES için bir şey demiyorum. Bana göre kapatılmalı. Eren Enerji’nin yaptığı santral dünya standarlarında, Çatalağzı ve Muslu beldelerindeki insanlara iş ve aş kapısı olmuş durumunda. Santralde çalışan az sayıdaki Çinli de yöreye uyum sağlamış ve beldelerin biten ekonomisine hayat vermiş. Arsa fiyatları neredeyse yüzde 500 oranında Eren’den sonra artmış. Bunları yerinde görüp inceledim. Bize anlatılanlarla, benim gördüklerimin arasında uçurum var. Kilimli ve Muslu’da deniz sahilini de gezdim, gördüm. ÇATES’in kirliliği dışında denizde hiçbir sıkıntı yok. Bizim Gerze’de böyle sahil yok” diye konuştu.

Kaynak: Halkın Sesi


AdminAdmin