Sağlık
Giriş Tarihi : 20-02-2012 22:33   Güncelleme : 20-02-2012 22:33

Gerze Bebek Dostu Hastane Unvanı Aldı

Sinop 35 ALTIN BEBEK DOSTU illerimizden birisidir.

Gerze Bebek Dostu Hastane Unvanı Aldı

Sinop İl Sağlık Müdürlüğü yapmış olduğu Basın Açıklamasında Gerze Devlet Hastanesinin Bebek Dostu Ünvanı ile ödüllendirildiğini söyledi.

İl Sağlık Müdürlüğünün Haber Portalımıza Yollamış Olduğu Açıklama:


Sinop Valiliğinde Vali Dr. Ahmet Cengiz ve İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz'ün başkanlığında düzenlenen törende Gerze Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Şevket Tercan, Hastane Müdürü Selim Özen, Başhemşire Hülya Ercan hazır bulundu.

BİR BEBEK İÇİN EN İYİ BESİN ANNE SÜTÜDÜR

Anne sütü ile beslenen bebekler, başka gıdalarla beslenen bebeklere oranla daha az hastalığa yakalanmakta, ishal, ASYE (Akut Solunum Yolu Enfeksiyonları) ve beslenme bozuklukları gibi bebek ölümlerine neden olan hastalıklar daha seyrek görülmektedir.4


Anne sütü bebeğin ilk aşısıdır. Bir bebek için en ideal besin anne sütüdür. Özellikle ilk 6 aylık dönemde bebek için en yararlı ve en ucuz besin anne sütüdür. Yapılan bir araştırmada anne sütü ile beslenen bebek ve çocukların zeka düzeylerinin mama ile beslenenlere göre 8 puan daha yüksek olduğu görülmüştür.


Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler” programı kapsamında; tüm doğan bebeklerin doğumdan sonra hemen emzirilmeye başlatılması, ilk 6 ay “sadece” anne sütü verilmesi, 6. aydan sonra ek besinlere başlanmasının yanı sıra emzirmenin 2 yıla kadar devam ettirilmesi ülke politikamızdır.

Bebek Dostu Hastane olmasını amaçladığımız Durağan, Gerze ve Türkeli Devlet Hastaneleri ile yoğun bir çalışma programı izledik.

*Öncelikli olarak Bakanlığımızın oluşturmuş olduğu “BAŞARILI EMZİRMEDE 10 ADIM” ilkeleri doğrultusunda ilgili hastanelerimiz kendi kurum politikalarını oluşturarak hastanelerde halkın görebileceği yerlere çerçeveletilerek asılmıştır.

*Bu politikalar doğrultusunda Sağlık Müdürlüğümüz eğitim ekibi tarafından hastane de çalışan her personele 10 saatlik hizmet içi eğitimler düzenlenmiştir.

*Hastaneye başvuran gebelerle ve 0-12 aylık bebekleri olan annelerle anket düzenleyerek ilgili hastanelerin başarılı anne sütü uygulamaları ile ilgili hizmetleri sorgulanmıştır.

*Hastanelerimizin yenidoğan servisleri Müdürlüğümüz personeli tarafından ziyaret edilerek suni emzik kullanılmaması ve tıbbi gereklilik olmadığı sürece formül süt ve mama kullanılmaması gerektiği sağlık personeline ve annelere anlatılmıştır.

*Hastanelerimizin Bebek Dostu Hastane Olabilmesi için yatan hasta katlarında ve polikliniklerde hazır mamaları özendirici afiş, broşür ve tanıtım yazılarının iptali ve mama mümessillerinin direk olarak hasta yakınları ile görüşmeleri yasaklanmıştır.

*Hastanelerimizde anne sütü teşviki ve emzirmenin yararları konusunda sağlık personellerimiz danışmanlık hizmeti vermekte olup, bu kuruluşlarımızda annelerin bebeklerini daha rahat bir ortamda emzirebilmeleri için “Emzirme Odaları” Bakanlığımızın istediği standartlarda oluşturularak halkın hizmetine sunulmuştur.

İlimizde hizmet vermekte olan Sinop Atatürk Devlet Hastanesi, Boyabat ve Ayancık Devlet Hastaneleri “Bebek Dostu Hastane” Unvanına sahip olup diğer Gerze, Türkeli ve Durağan Devlet Hastaneleri süregelen çalışmalarımız neticesinde Bakanlığımız “Anne Sütü Komitesi”  tarafından 2011 yılı itibarıyla Bebek Dostu Hastane Unvanı verilmiştir.


Bebek Dostu Unvanına sahip hastanelerimizin kurumsal misyonu; bebeklerin sağlıklı doğması, ilk yarım saat içinde yenidoğan bebeğin mucizevi eşi benzeri olmayan anne sütü ile tanışması, gelişip büyümesi, zeki, sağlıklı, mutlu nesiller olarak yetişmeleri konusunda gerekli toplumsal farkındalık ve duyarlılık yaratarak müreffeh bir toplum oluşturmaktır. Sinop 35 ALTIN BEBEK DOSTU illerimizden birisidir.

Sinop İl Sağlık Müdürlüğü

AdminAdmin