Sağlık
Giriş Tarihi : 13-01-2020 16:09

Gerze HEM'de Eğitim Programı

Ocak ayı rahim ağzı (serviks) kanseri farkındalık ayı çerçevesinde Gerze Halk Eğitim Merkezinde eğitim programı düzenlendi.

Gerze HEM'de Eğitim Programı

Dünyada, kadınlarda meme ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkla görünen rahim ağzı kanseri ülkemizde dokuzuncu sırada yer alan, nedeni aydınlatılmış olup tedavisi mümkün bir hastalıktır.

Rahim ağzı kanseri dünya literatüründe erken teşhis edildiği takdirde yüzde yüz tedavisi olup, ölüm oranın oldukça düşük olduğu kanser türleri arasında yer alıyor.

Bu kapsamda rahim ağzı kanserine karşı kadınları bilgilendirmek amacıyla Gerze Halk eğitim Merkezinde eğitim programı düzenlendi.

Gerze Toplum Sağlığı Merkezi'nde görevli Dr. Hatice Saliha Asan'nın verdiği eğitimde katılım gösteren kadınlara özellikle 30-65 yaş arası kadınlarda rahim ağzı kanseri ön tanısı olan HPV alımı hakkında da bilgilendirmeler yapıldı.

Bu kapsamda rahim ağzı kanseri taraması için Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi, Aile Toplum Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde ücretsiz olarak yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

Tüm katılımcılara rahim ağzı kanseri taramasını yanı sıra dünyada ve ülkemizde kadınlarda oldukça yaygın olan meme kanseri taramasının da Gerze Toplum Sağlığı merkezinde ücretsiz olarak yapıldığı konusunda bilgilendirildi.

Erken teşhisin oldukça önemli olduğunu söylene Hatice Saliha Asan, herhangi bir sorun ya da belirti olmasa rahim ağzı kanseri ve meme kanserine karşı önlem alınması amacıyla taramaların düzenli olarak yapılması gerektiğinin altını çizerek, rahim ağzı kanser taramasının 30 yaş, meme kanser taramasının 40 yaş ve üzeri kadınlarda yapıldığını kaydetti.

AdminAdmin