Sağlık
Giriş Tarihi : 09-03-2017 12:41   Güncelleme : 09-03-2017 12:42

Gerze'de Kene Paniği

82 yaşındaki F.Y., kene ısırması sonrası, Kırım-Kongo kanamalı ateşi şüphesiyle Gerze Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Etin içine kadar gömülen kene, yapılan müdahalenin ardından çıkartıldı

Gerze'de Kene Paniği

İlçe vatandaşlarından balıkçılıkla uğraşan 82 yaşındaki F.Y., kene ısırması sonrası, Kırım-Kongo kanamalı ateşi şüphesiyle Gerze Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Etin içine kadar gömülen kene, yapılan müdahalenin ardından çıkartıldı. Hastaya, kene ısırması sonrası ölümcül etkilere sahip bir virüs bulaşıp bulaşmadığı ise yapılan testler sonucunda belli olacak.

 

Olay bugün ilçemizde meydana geldi. Yenikent Köyü’ne bağlı Töngel Sokağı’na giden F.Y.’ı, burada bahçe işleriyle uğraştığı sırada kene ısırdı. 80-85 yaşlarında olduğu öğrenilen yaşlı adam, herhangi bir müdahalede bulunmadan Gerze’ye gelerek, Gerze Devlet Hastanesi acil servise gitti. Hasta, acil servis birimine gelene kadar etin içine iyice gömülen kene, doktorların başarılı müdahalesi sonucunda F.Y.’ınn vücudundan çıkartıldı.

 

Hastanın kendisinden edinilen bilgiye göre, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi şüphesine karşı üçer gün arayla üç kez kan vereceği ve bu kanların Ankara’da bir laboratuvarda test edilerek sonucunun öğrenileceği bildirildi.

 

Kırım-Kongo kanamalı ateşi nedir?

Bu hastalık, hayvanlardan insanlara bulaşan bir virüs olarak ilk defa 1944 yılında Kırım’da salgın şeklinde ortaya çıktı. Türkiye’de ise ilk defa 2003 yılında Tokat’ta görülen ölümcül virüs, takip eden üç yıllık süreçte farklı illerde de görülmeye devam etmiş ve bazıları ölümle sonuçlanmıştır.

 

Kenenin ısırmasından itibaren yaklaşık 2 ile 12 gün arasında bir kuluçka evresinin ardından, gribe benzer belirtilerle ortaya çıkan hastalığı, daha sonrasındaki 3-5 günlük dönemde çeşitli psikolojik hastalıklar seyretmekte. Son evrede ise burun kanaması, kusma, kanlı idrar ve karaciğerin şişerek ağrıması takip eder.

 

Belirtilerin başlamasından itibaren 9-10 gün içerisinde hastalar eski sağlıklarına kavuşurken, Kırım-Kongo kanamalı ateşine yakalanan hastaların yüzde 30’u ise, belirtilerin görülmeye başladığı 2. hafta içerisinde ölür. 


Kaan TÖNGELCİ / Gerze'nin Sesi


Erkan TaşErkan Taş