Sağlık
Giriş Tarihi : 13-10-2016 09:55   Güncelleme : 24-10-2017 03:36

İlçe Sağlık Müdürü Grip Uyarısında Bulundu

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Halit Kolukırık Grip Aşısının aksatılmaması konusunda uyarıda bulundu

İlçe Sağlık Müdürü Grip Uyarısında Bulundu
Sonbahar dönemlerinde artış gösteren grip ile ilgili ilçe sağlık müdürü Dr. Halit Kolukırık uyarılarda bulunarak gribe karşı alınması gereken önlemler ve hastalık evresinde yapılması gerekenler konusunda açıklamada bulundu.

Dr. Kolukırık, ''Grip influenza virüslerinin yol açtığı solunum ve damlacık yoluyla bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Ateş, öksürük , burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve solunum güçlüğü ile kendini gösterir. Sağlıklı bireylerde yaklaşık 1 haftada iyileşme gözlenir ancak 65 yaş üstü olan ve özellikle de astım ve KOAH gibi kronik hastalığı olanlarda bronşit, pnömoni (zatürre) gibi komplikasyonlar gelişebilmekte hastalık daha da ağır seyredebilmektedir. Bu tür komplikasyonlara virüsün direkt kendisi sebep olabileceği gibi ikincil bakteri yerleşimi de yol açmış olabilir. Hastalık ağırlaştığında nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, uzun süren kuru öksürük, kanlı balgam ya da pas rengi balgam gibi bulgular görülebilmektedir. Öncelikli amacımız hastalığa yakalanmamak hastalığa yakalandıysak da ilerlemesine engel olmaktır'' şeklinde konuştu.

Kişisel Hijyen Çok Önemli

Grip hastalığından korunmada kişisel hijyen kurallarına dikkat etme ve beslenmenin çok önemli olduğunu belirten Dr. Kolukırık, ''Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır. Öksürme hapşırma sonrası ağız ve burun kağıt mendille kapatılmalı ve sonrasında çöp kutusuna atılmalı ve eller sık sık yıkanmalı, güneş ışınlarından mümkün olduğunca yararlanılmalı, özellikle toplu yaşanılan yerlerde kapalı mekanlar sık sık havalandırılmalıdır. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Yeterli dengeli beslenmeye özen gösterilmeli taze meyve ve sebze tüketilmelidir, tüketmeden önce bol su ve sirke ile iyice yıkanmalıdır'' uyarısında bulundu.

Grip Aşısı Aksatılmamalı

Gribe karşı etkin korunma yöntemlerinden bir tanesinin de grip aşısı uygulanması olduğunu söyleyen Dr. Kolukırık, ''Her yıl grip aşısı özellikle Eylül-Kasım arası dönemde yaptırılmalıdır. Grip sezonunda yapılan grip aşısı sadece o grip sezonu için koruyucudur. Grip aşısı 65 yaş üstünde olanlar, kronik akciğer ve kalp-damar hastalığı olanlar, diabet ve diğer kronik metabolik hastalığı olanlar ve kronik böbrek yetmezlikli hastalara, bağışık sistemi baskılanmış olanlara önerilmektedir'' dedi.

0-18 Yaş Arasında Aspirin Kullanımı Beyin Hasarına Neden Olabilir

Hafif ateşin vücudun savunma mekanizması olduğunu ifade eden Dr.Kolukırık düşürülmesine gerek olmadığını söyleyerek ''Yüksek ateş varlığında özellikle de küçük çocuklar ve yaşlılarda ateş düşürülmelidir. Ancak ateş düşürülmesinde çocuklarda aspirin kesinlikle kullanılmamalıdır. 0- 18 yaş arasında grip gibi viral enfeksiyonlar geçirildiği sırada aspirin kullanımı beyin hasarı ve karaciğer harabiyeti ile sonuçlanan Reye Sendromu’na neden olabileceğinden 0-18 yaş arası ateş düşürmek için aspirin kullanılmamalıdır'' dedi.

Dr. Halit Kolukırık, son olarak hastalığın tedavisinin genellikle şikayetleri azaltmaya yönelik olduğunu, bol sıvı alımı, istirahat ve ateşin düşürülmesinin yanında hastalığın ağır seyrettiği kişilerde hekim kontrolünde antiviral ilaçların da kullanılabileceği bilgisini verdi.

Seda ŞengülSeda Şengül