Sağlık
Giriş Tarihi : 22-02-2017 12:45   Güncelleme : 22-02-2017 12:56

İlçe Sağlık Müdürü Sigaranın Zararlarını Anlattı

Gerze İlçe Sağlık Müdürlüğü, sigaranın zararlarını ve yasaklar hakkında yapılan son düzenlemeleri vatandaşlarla paylaştı

İlçe Sağlık Müdürü Sigaranın Zararlarını Anlattı
 Sedat Işıdı Kültür ve sanat merkezinde İlçe Sağlık Müdürü Dr. Halit Kolukırık tarafından verilen konferansta sigaranın zararları, satışında uyulması gereken kurallar ve cezalar anlatıldı.


Dr. Halit Kolukırık, yaptığı sunumda tütün ürünlerinin tüketilmesinin bulaşıcı olmayan hastalıkların en önemli risk faktörlerinden birisi olduğunu ve ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek tütün ürünlerinin tüketilmesinin, kullananların yanı sıra pasif etkilenim yoluyla çevresindeki kişilerinde olumsuz etkilenmesine sebep olduğunu söyledi.

Kapalı ortamda sigara dumanına maruz kalmanın sigara içmeyen insanlarda kalp krizi ve kanser gibi ciddi hastalıklara yol açtığını ve bu konuda hiçbir güvenli aralığın olmadığının bilimsel olarak ispatlandığını belirten Dr. Halit Kolukırık, dumana maruz kalındığında başta akciğer kanseri olmak üzere, oral kavite ve larinks, mesane, özofagus, karaciğer, pankreas, kemik, lösemi, mide, böbrek ve serviks kanseri görülebildiğini, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)’a sebep olarak geri dönüşümsüz olarak akciğerlerde hasar oluşturduğunu, astıma zemin hazırladığını ve tedavisini zorlaştırdığını, ciddi astım krizlerine yol açtığını ifade etti.

Ülkemizde ki ölümlerin %40’ının kalp damar hastalıkları nedeniyle meydana geldiğini belirten Dr. Kolukırık, kalp damar hastalıklarının oluşmasında çok çeşitli sebeplerin olabildiğini vurgulayarak 3 sebebin ön plana çıktığını, en başı da sigara kullanımının ve pasif maruziyetinin çektiğini, diğer ikincil sebeplerin ise yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol olduğunu sözlerine ekledi.

Sigara yasağı genişledi

‘Kapalı Alan’ tanımlaması ‘’ Tavanı veya yan yüzleri ya da her ikisi birden açılır kapanır bir düzeneğe sahip olan işletmelerde, bu düzenekler yardımıyla tavan veya yan yüzeyleri zaman zaman açık tutulsa dahi, Kapalı Alan mahiyetindeki bu alanlarda tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmesine müsaade edilmeyeceğini belirten ilçe sağlık müdürü, sigara içme odalarının kesinlikle olmayacağını, küllük, izmarit vb. gibi delil görülmesi halinde ise cezai işlem uygulanacağını duyurdu.

Toplu taşıma araçlarında, özel hukuk kişilerine ait işletmelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında şahıslara uygulanacak işlemler sonucunda kesilecek idari para cezasının 109 TL, tütün ve tütün mamullerinin kullanılmasına müsaade eden araç şoförü, işletme sahibi ve kurum amirine ise 1453 ile 7453 TL arasında bir idari para cezası uygulanacağının bilgisini veren Dr. Halit Kolukırık, tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kâğıt ve benzeri atıkları çevreye atmanın yasak olduğunu  atanlara Belediye Zabıta Görevlilerince 65 TL idari para cezası uygulanacağını ifade etti.

Yasal uyarıların asılması konusuna da değinen ilçe sağlık müdürü, tütün ürünleri tüketiminin yasaklandığı yerlerde, yasal düzenleme ve buna uymamanın cezai sonuçlarını belirten ve TAPDK tarafından belirlenen usullere uygun olarak yazılmış uyarıların herkes tarafından görülebilir yerlere asılması gerektiğini, bu hükümlere aykırı hareket eden ve gerekli uyarı yazılarını uygun şekilde asmayanlara ise 1833 TL idari para cezası ile cezalandırılacağını söyledi.



Yeşil Detektör mobil uygulamasının kullanılmaya başlandığını, tütün ve mamullerinin kapalı alanlarda kullanımıyla ilgili ihlallerin cep telefonuna indirilen Yeşil Detektör mobil uygulamasıyla tek tuşla bildirilebileceğini belirten Dr. Kolukırık, 'Yeşil Detektör' uygulamasının Sağlık Bakanlığına ve aynı anda denetim ekiplerine elektronik ortamdan bildirim yapılmasıyla ihlallerin çok daha hızlı ve etkin bir şekilde tespitine ve denetimlerin yapılmasına imkan veren bir uygulama olduğunu aktardı.

2017 yılından itibaren yeni dönemde kapalı alanlarda tütün kullanımı ile ilgili denetimlerin daha sık ve habersiz olarak yapılacağını ayrıca ilçeler arası çapraz denetimlerin gerçekleştirileceğini de belirten Dr. Halit Kolukırık, ''Bu şekilde denetim çalışmaları en etkin seviyeye ulaştırılarak ihlallere müsaade edilmeyecektir. Mevzuata aykırı hareket eden, bu kuralları dikkate almayan işletmelere sadece uyarı verilerek geçiştirilmeyecektir bilakis cezai işlem uygulanacaktır. Kendisi sigara kullanmaya devam eden kardeşlerimizin söz konusu yasalara, kurallara uymayı bir zorunluluk yada angarya olarak görmeyip, insan haklarına saygı ve gelişmiş uygar bir toplum olmamız adına “Dumansız Hava Sahasına” destek vermeye davet ediyorum'' dedi.

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Halit Kolukırık, son olarak tütün illetinden kurtulma ve tütün ürünlerinin kullanımının azaltılması yönünde Sinop Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı KETEM biriminde hem danışmanlık hizmetleri verildiğinin hem de ücretsiz ilaç desteği yapıldığının bilgisini verdi.




Seda ŞengülSeda Şengül