Sağlık
Giriş Tarihi : 27-10-2020 12:55   Güncelleme : 27-10-2020 14:50

Kimler Grip Aşısı Olacak?

İlçemiz eczacılarından Onur Kabaş, grip aşısının hangi şartlarda, kimlere uygulanacağını açıkladı

Kimler Grip Aşısı Olacak?

Koronavirüs salgının hızla yayılmaya devam ettiği bugünlerde kış aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşlar da grip aşısı ile ilgili aile hekimleri ve eczanelerin kapılarını çalmaya başladı.

Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Gerzeli Eczacı Onur Kabaş bu yıl ülkemize grip aşısının beklenenin çok altında geldiğini bu nedenle de aşının devletin belirlediği bazı kriterler doğrultusunda hastalara verileceğini belirtti.

Şu an ülkemize 400 bin grip aşısının geldiğini belirten Kabaş, “Tabipler Birliğinin açıkladığı rakamlara göre bu yıl 30 milyon kişinin aşı vurulması gerekiyor fakat içinde bulunduğumuz durumdan dolayı bu sene ülkemize 1 buçuk milyon aşı gelecek. Son yapılan resmi olmayan açıklamalara göre ocak ayında ihtiyaca göre bu rakamın artabileceği söylendi."

Grip Aşısı Kademeli Olarak Verilecek

“Bu sene grip aşısı riski en fazla olan vatandaştan başlayarak riski daha az olan vatandaşlara, kademeli olarak verilecek. Yani aşı vatandaşa öncelik sırasına göre verilecek.

Dediğim gibi bu öncelik sırasını devlet belirledi; devletin belirlediği kriterleri taşıyan vatandaşlar aşılarını olabilecek. Devletin belirlediği kriterler üzerinden 5 puan ve üstü alan hastaya aşı alma hakkı verildi.

Buradaki amaç gerçekten risk grubunda olan vatandaşlara aşı yapılabilmesini sağlamak, bu nedenle gelen aşının ilk partisini gerçekten risk grubunda olan hastalara vereceğiz.”

Aşı Hakkının Olup Olmadığı E-nabız Üzerinden Öğrenilecek

Aşı olmak isteyen vatandaşlar, eczaneye veya aile hekimine gitmeden evvel e- nabız sistemine girerek aşı hakkı olup olmadığını öğrenmeli. Eğer vatandaş sistemde aşı hakkı var ise önce aile hekimine gidecek, reçetesini yazdıracak sonra eczaneye gelip reçetesini verecek, bizlerde reçeteye gerekli işlemleri yapıp kişi adına ecza depolarından aşıyı talep edeceğiz. Aşılar sadece devletin belirlediği kriterlere sahip kişilere özel olarak gönderiliyor. Bu sene reçetesi olmayan ya da kriterleri taşımayan hastaya aşı veremiyoruz.

Vatandaş e- nabız sistemine girdi ve aşı hakkı olmadığını gördü, bu demek değil ki hiç grip aşısı olamayacak. Devlet aşının alınabilmesi için bazı kriterler belirledi; şu an 5 puan ve üzeri hastalar aşı alabiliyor fakat bu puan 4 ve üstü, 3 ve üstü de olacak yani kriterler değişecek. Bu yüzden vatandaşlar hemen umutsuzluğa kapılmasınlar, belirli aralıklarla e- nabız üzerinden aşı hakları olup olmadığını kontrol etsinler.

Biz kendimizi koruyacağız: Aşı hakkı olmayan vatandaşlar boş yere eczane, hastane ve aile sağlık merkezlerini ziyaret etmesinler. Bu sene aşıyı kimin alabileceği devlet tarafından belirlendi, ne doktorların ne de biz eczacıların bu konuda yapabileceği bir şey yok. Ayrıca hastanelerde, aile hekimliklerinde bulaş riski çok daha yüksek, ne kadar az ziyaret ederlerse bulaş riski de o kadar az olur.” ifadelerini kullandı.

AdminAdmin