Sağlık
Giriş Tarihi : 28-08-2015 10:39   Güncelleme : 28-08-2015 07:41

Lösemi hastası Elif için kan bağışı

Lösemi hastası Elif için kan bağışında bulunan vatandaşlar kan bağışı işlemlerinin sanıldığı gibi korkulacak bir işlem olmadığını dile getirdi.

Lösemi hastası Elif için kan bağışı
 6 Haziran 2015 tarihinde lösemi tanısı konularak Samsun On dokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gören Sinoplu elif Beyza Düz için kan bağışı kampanyası tüm hızıyla devam ediyor. Lösemi hastaları için Sinop Kan Alma Merkezi’ne gelen vatandaşlar; halk arasında konuşulduğu gibi ilik nakli için verilen kök hücre örneği işleminde korkulacak bir durumu olmadığını ifade ederek herkesi bu kampanyaya davet etti.

Öte yandan Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü Proje Yöneticisi Dr. Savaş Koç konu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Koç, “Kök hücre kendini yenileyebilen, başka olgun hücrelere dönüşebilen hücrelerdir. Kök hücre bağışçı adayları oluşturulan Ulusal Kemik İliği Bankası’nda uzun yıllar kalacağı için, bağışçı adaylarına kök hücre bağışının süreçleri ve yöntemleri hakkında bilgilendirme yapılması büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle bağışçı olmak isteyen herkese tek tek bilgilendirme yapılmakta, bir onam formu doldurularak sonra 3 tüp kan numunesi alınmaktadır. Yapılan tarama sonrası bir eşleşme gerçekleşirse bakanlık tarafından Kızılay’a bilgi verilmekte ve Kızılay tekrar bağışçıya ulaşmaktadır. Ameliyathane ortamında olan ve ilik bağışçısının 1 gün hastanede yatmasını gerektiren işlemdir. Kök hücrelerin yoğun olduğu kalça kemiğinden toplama işlemidir. Kişiye genel anestezi verilerek özel iğneler yardımıyla işlem gerçekleştirilir. Kişi bir gün sonrasında taburcu edilir. Kök hücre kendini yenileyebilen, başka olgun hücrelere dönüşebilen hücrelerdir. Bu nedenle bağış yapan bir kişinin kök hücrelerinin bitmesi söz konusu değildir” dedi.

hakan akbaşhakan akbaş