Sağlık
Giriş Tarihi : 01-11-2018 10:18   Güncelleme : 01-11-2018 11:01

Obezite Kaderiniz Olmasın

Gerze Devlet Hastanesi Obezite Uzmanı Dr. Kevser Yıldıran Obezite Konusunda Bilgilendirdi

Obezite Kaderiniz Olmasın

Günümüzde her geçen gün artan obezite, sağlığımızı olumsuz yönde etkilemekte, bunun daha fazla artmaması ve sağlıklı bir yaşam için neler yapılabilir konusunda  Gerze Devlet Hastanesi polikniğinde obezite ile ilgili hizmet veren Uz.Dr.Kevser Güneş Yıldıran’dan konuyla ilgili bilgiler aldık.

Dr. Yıldıran ; ‘’Obezite sıklığındaki artışın başlıca nedenleri; özellikle ulaşım, eğlence, üretim ve tarım sektörlerinde gelişen teknoloji ile birlikte, yaşam biçiminin kolaylaşmasına bağlı olarak fiziksel aktivitenin azalması ve beslenme alışkanlıklarının hızla değişmesi sonucunda enerji alımının artmasıdır. Ayaküstü (fast-food) hızlı yenen sağlıksız besinler rafine karbonhidratlardan zengin, bitkisel liflerden fakir, aşırı yağlı, enerji-yoğun beslenme tarzı obeziteye yol açan en önemli faktörlerden birisidir. Yaşamın ilk yıllarındaki beslenmenin, özellikle anne sütü ile beslenememenin de ileride obezite gelişmesine zemin hazırladığı ileri sürülmüştür’’ ifade etti.

Sağlığı olumsuz etkileyen kompleks bir hastalık olarak kabul edilen obezite, günümüzde önlenebilir ölümlerin sigaradan sonra gelen ikinci en önemli nedenidir. Obezite, başta diyabet olmak üzere kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kolesterol bozukluğu, kalp damar hastalığı, çeşitli kanserler, horlama , alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması, reflü hastalığı , safra yolları hastalığı, polikistik over sendromu, kısırlık , eklem problemleri ve depresyon gibi birçok sağlık sorununa neden olarak sağlık harcamalarını arttırmaktadır.

Obezite tanım ve derecelendirmesinin beden kitle indeksi (BKİ)’ne dayanarak “BKİ= Ağırlık (kg)/Boy (m2)” formülü ile değerlendirilir.BKİ ye göre Zayıf <18,50, normal 18,5-24,9 , fazla kilolu 25,00 − 29,99 arasında, Obez ≥30,00’dir.

Dr. Kevser ; ‘’Polikliniğimize başvuran her hastanın boy kilo ve vücut analizi yapılarak gerekli kan tetkikleri yapılmaktadır. Burdaki amacımız obezitenin derecesini saptamak ve kişinin metabolik durumuna göre diyeti ve alması gereken kalori hesaplanmaktır. Kan tetkiklerinde bozukluk saptadığımız hastaya uygun tedaviler verilerek diyet listesi anlatılmaktadır. İlk etapta 2 haftalık daha sonra aylık kontrollerle hasta çağırılmaktadır. ‘’ dedi.

AdminAdmin