Sağlık
Giriş Tarihi : 12-01-2015 15:23   Güncelleme : 12-01-2015 15:34

Verem'e Dikkat Çekti

Gerze Sağlık Müdürü Doktor Halit Kolukırık Tüberkiloz haftası etkinlikleri kapsamında kamuoyunu seminer ve basın yayın kuruluşları aracılığıyla bilgilendirdi.

Verem'e Dikkat Çekti

Kolukırık açıklamasında :  TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞI

 Tüberküloz(verem),  Mycobacterium tuberculosis complex olarak tanımlanan, çok değişik klinik görünümlere sahip kronik bir enfeksiyondur. Tüberküloz basilleri, çoğunlukla akciğerlerde hastalık oluşturur. Akciğerler dışında kemikler, eklemler,  beyin, böbrekler,  sindirim sistemi,  omurga gibi çeşitli organ ve sistemleri de tutabilir.  2012 yılında dünyada 8.6 milyon yeni vaka ve 1.3 milyon tüberkülozdan ölüm olduğu hesaplanmıştır. Türkiye'de yılda yaklaşık 13-14 bin yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmaktadır.

VEREMİN BULAŞMASI

Verem basilinin kaynağı tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen aktif akciğer ve gırtlak(larinks) tüberkülozu olan hastalardır. Balgam mikroskobisinde tüberküloz basili pozitif (ARB +) olan  hastalarda ve akciğerinde kavitesi olan hastalarda bulaştırıcılık yüksektir. Özellikle bu hastalardan öksürme, hapşırma vs ile havaya saçılan basillerin sağlıklı kişiler tarafından solunum yoluyla alınması neticesinde verem hastalığının yayılması hız kazanır.  Hasta ile yakın ve uzun süre teması olan kişilere bulaşma riski

fazladır. Bulaşma için genellikle verem hastası bir kişi ile belirli süre birlikte yaşamak gerekir. Alınan basiller kişiyi hastalandırmaksızın vücutta saklı kalır ve vücut direncinin düştüğü bir anda hastalık oluşabilir.  Tüberküloz riskini artıran durumlar; enfeksiyonun yeni gelişmiş olması (2 yıldan az sürede), vücut ağırlığının ideal vücut ağırlığından düşük olması, enfekte olan kişinin 0-5 yaşta ya da çok ileri yaşta olması,  uzun süre kortikosteroid kullanımı, bağışıklık sistemini baskılayan tedaviler,   HIV enfeksiyonu,  diyabet,  kronik böbrek yetmezliği , kronik obstrüktif akciğer hastalığı,  bazı kanserler, transplantasyon, sigara kullanımı,  alkol ve madde bağımlılığı gibi durumlardır.  Hastalara uygun süre tedavi verildikten sonra bulaşma riski ortadan kalkar. Verem mikrobu,  güneş görmeyen ortamlarda havada uzun süre canlı kalabilir. Güneşten gelen ultraviyole ışınları bu mikrobu kısa sürede öldürür.

VEREM HASTALIĞININ BELİRTİLERİ VE TANI

Tüberküloz hastasının klinik durumu basit bazı semptomlarla kendini belli eden hafif bir hastalık düzeyinden hayatı tehdit eden ciddi bir tabloya kadar değişken bir yelpazede karşımıza çıkmaktadır.  Genellikle hastalık sessiz bir başlangıç gösterir. Kronik bir tablo vardır.  Solunum Sistemi Bulguları; öksürük,  hemoptizi(öksürükle kan gelmesi),  balgam çıkarma,  nefes darlığı,  göğüs ağrısı,  sırt-yan ağrısı,  ses kısıklığıdır.

Sistemik Bulgular; gece terlemesi,  halsizlik,  iştahsızlık,  çabuk yorulma,  kilo kaybı,  çocuklarda kilo alamama,  lenfadenopati,  hematüri (idrarda kan görülmesi),eklemde şişlik vb.Hastanın yakınmaları, fizik muayenesi,  akciğer filminde görülen bulgular ve tüberkülin cilt testi ile hastalıktan şüphelenilir.Tüberküloz hastalığının kesin tanısı balgamda tüberküloz basilinin gösterilmesi ile konulur. Basilin mikroskopta gösterilmesi  ya da kültürde üretilmesi gerekmektedir. Verem Savaşı Dispanseri Birimlerinde  (VSD)  veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir.     

TEDAVİ

Tüberküloz hastalığı ilaç tedavisiyle iyileşen bir hastalıktır. Tedavide birden fazla ilacın düzenli ve yeterli sürede alınması gerekir.

İlaçları önerilen şekilde aksatmadan ve yeterli sürede içen hastaların başarılı bir şekilde tedavi oldukları görülmektedir.  Düzenli

tedavi hem hastanın iyileşmesini sağlar  hem de bulaşıcılığı hızla önleyerek toplum sağlığını korur. Tedavi süresi en az altı ay olmakla

beraber gerekli hallarde bu süre uzayabilmektedir.  Hastaların bir kısmı tedaviyi yarıda kesmektedir bu da basil saçmayı sürdürdükleri için toplumda verem hastalığının yayılmasına neden olmaktadır. İlaçların düzenli içilmesi çok önemlidir. 

Tüberküloz tedavisinde ilaçlar eksik ya da düzensiz kullanılırsa hastalık iyileşmez ve dirençli tüberküloza dönüşür.

Bunun için hastaların ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirilmektedir. Bu tedavi şekline de doğrudan gözetimli tedavi denir. Sadece tüberküloz hastaları değil  tüberküloz hastası ile temas eden kişiler de muayene edilerek  gerekli hallerde koruyucu ilaç tedavisi verilir.  Ayrıca veremden çocukları korumak için de doğumdan 2 ay sonra BCG aşısı  uygulanmaktadır.

hakan akbaşhakan akbaş