Siyaset
Giriş Tarihi : 13-01-2015 12:09   Güncelleme : 13-01-2015 11:47

Altay kimlere fahri doktora unvanı verildiğini sordu

CHP Grup Başkanvekili Sinop Milletvekili Engin Altay, YÖK'ün kurulduğu 6 Kasım 1982'den bu yana hangi üniversitelerce kimlere fahri doktora unvanı verildiğini sordu

Altay kimlere fahri doktora unvanı verildiğini sordu
 CHP Grup Başkanvekili Sinop MilletvekiliEngin Altay, YÖK'ün kurulduğu 6 Kasım 1982'den bu yana hangi üniversitelerce kimlere fahri doktora unvanı verildiğini sordu.

Altay'ın, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, üniversitelerce  bilim, teknoloji ile fikir ve sanat hayatının gelişmesine, ülke kalkınmasına ve ilerlemesine, siyasi, iktisadi, askeri veya diğer bir alanda ülkenin itibarını uluslararası düzeyde yükselten veya milli menfaatlerin korunmasında üstün hizmet ve katkısı bulunanlara "fahri doktora" unvanı verilebildiği ifade edildi.

Siyasetin üniversitelerde egemen olduğu dönemlerde kimi darbe liderleri ile totaliter yönetimlerin sahibi diktatörlere bile fahri doktora unvanı verildiği ifade edilen önergede, şu sorular yöneltildi: "YÖK'ün kurulduğu 6 Kasım 1982 tarihinden bu yana hangi üniversitelerce kimlere fahri doktora unvanı verilmiştir? AKP iktidarları döneminde kimler fahri doktora unvanı almıştır? Fahri doktora unvanı verilip bu unvanı geri alınan var mıdır? Var ise gerekçeleri nedir? Fahri doktora unvanı verilmesi ile ilgili mevzuata bu unvanın gereksiz yere ve siyaseten verilmemesi için 'ahlak, yolsuzluğa bulaşmamış olmamak, hakkında şaibe bulunmamak' gibi ölçütler getirecek bir çalışmanız olacak mıdır?”
hakan akbaşhakan akbaş