Siyaset
Giriş Tarihi : 25-07-2012 02:33   Güncelleme : 25-07-2012 02:33

Aykın, Tarihimize Sahip Çıkalım

Mimarlar Odası Başkanı Kültür Varlıklarının Korunarak Yeni Nesillere Aktarılmasını İstedi

Aykın, Tarihimize Sahip Çıkalım

Mimarlar Odası Sinop Temsilciliği Başkanı Mimar Mehmet İsmet Aykın Kültür Bakanlığının 15/05/2005  tarihli Resmi Gazetede Yayınlanan Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına dair Yönetmelik uygulamasının, İlimiz de bulunan Tescilli Taşınmaz Kültür Varlıkların onarımı doğrultusunda Mimarlar Odası Sinop Temsilciliği,İl Kültür Müdürlüğü ve Belediyelerin işbirliği ile 6 yıldır bu yardımlardan yapı sahiplerin  faydalanmasında aracı olduğunu ifade etti.


Kültür Bakanlığının, Kültür Varlıklarının korunmasına yönelik en büyük atılımlardan biridir bu yönetmelikdir diyen Aykın, Tescilli yapı sahiplerine Proje ve Proje Uygulaması para yardımını hibe olarak yapı sahiplerine ve yapı sahibi hissedarların birine, diğerlerinin muvafakat ı olmaksızın bu yardımdan faydalanmaktadırlar.


İlimiz ; Sinop Merkez İlçe (1), Boyabat (6) ve Gerze 'de (1) bulunan tescilli tarihi yapıların bir kısmı (Boyabat ağırlıklı olmak üzere) bu hibe programından yararlanmışlar ve  yararlanmaktadırlar. Mimarlar Odası Sinop Temsilciliği denetiminde  yaklaşık 12 tescilli yapının Rölöve Restitüsyon, Restorsyon projeleri yaptırılmış, Bölge Koruma Kurulundan onaylanarak uygulama , yani onarım safhasına gelmiştir..Odamız ve kendi şahsi gayretlerim sonucunda ,  İlçemizde bu yıl  ikinci bir Tescilli yapının onarımının gerçekleşmesini sağlamaktan  dolayı mutluyuz.


Okullar Caddesinde Mehmet Genişe'e ait, yalı baskı kaplama ahşap karkas 3 katlı bu yapı, Yangın öncesi ayakta kalan ve günümüze kadar yaşamayı becerebilmiş, sivil mimari örneklerinden bir tanesidir diyen Mimar Mehmet İsmet Aykın  “sayıları gittikçe azalan bu Tarihi yapılarımızı korumak, gelecek nesillere taşımak kültürel görevlerimizden ve sorumluluklarımızdan  biri olması gerekir diye düşünüyorum.”dedi.

 

Aykın, eski ve tarihi yapıların Betonlaşan Gerze içersinde sıkışıp kalmış olmaları, onların  onarılarak ortaya çıkarılmaları, şehir dokusuna nefes aldıracağı ve  azda olsa otantik renk katacağı inancındayım.  Bundan dolayı yapı sahiplerinin de kendi imkanları doğrultusunda, verilen bu devlet yardımı dışında katkı sağlamaları gereklidir. Geçen yıl Çukur çeşme Sokak ta Rasim Sağır'a ait yapıyı  bu yöntemle Bakanlık, Valilik ,Belediye ve Mimarlar Odası işbirliği ile kazandırdık, bu yıl Okullar Caddesindeki Bu eski yapı, inşallah gelecek yıllarda bunların sayıları artacak, Gerzemize tarihi bir ivme kazandıracaktır.”dedi.

Aykın, bir sonraki yıl ise yine aynı cadde üzerinde bulunan bu iki binanın restorasyonu ile ilgili çalışmalar yapılacağının müjdesini verdi.

AdminAdmin