Siyaset
Giriş Tarihi : 08-10-2019 18:05   Güncelleme : 08-10-2019 22:07

Belovacıklı Yaşlılar Evi Hakkında Konuştu

Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy’un yaşlılar evinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına devri ile ilgili yaptığı açıklamanın ardından, önceki dönem belediye başkanı Osman Belovacıklı konuyla ilgili olarak açıklama yaptı

Belovacıklı Yaşlılar Evi Hakkında Konuştu

Yaşlılar Evi için Gerze Belediyesi adına üç ayrı bankadan açılan “yaşlılar evi hesabına” Gerzeli vatandaşların toplamda 353 bin liralık bağışta bulunduğunu, bunun yanı sıra yaklaşık 60 müteahhit tarafından 80 tonluk demir verildiğini ve bu evin Gerzeli vatandaşlar tarafından büyük maddi, manevi destekleri sonucu ortaya çıktığını belirtti.

Belovacıklı, Yaşlılar Evinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına devri gerçekleştiği taktirde Gerzeli vatandaşların destek ve emekleriyle yapılan bu evde, barınmak için bakanlığın listesinde bekleyen her kesimden vatandaşların geleceğini bu yüzden önceliğin Gerze halkına olması gerektiğinin altını çizdi.

“Yaşlılar evi olgusu, o zamanlar belediye başkanı değilim ofisimde oturuyorum Töngel sokağında Yaşar Olgunsoy kapıdan içeri girdi ve bana 100 lira verir misin dedi bende verdim. Bir zaman sonra geri geldi neden bana sormadan verdin bu parayı dedi bende o zaman sordum bizler burada yaşlılar evi yapılmasını istiyoruz, bizde yaşlılar evi istiyoruz, kampanya başlatmak istiyorum ilk parayı senden aldım dedi çünkü burada parası pulu olan birçok kişi var bunlar parası pulu olsa da evini temizleyecek, yemeğini yapacak veya yaptıracak birilerini bulamıyor bundan dolayı biz mağduruz bunun için valiye kaymakama herkese gideceğim Gerze’de bir yaşlılar evine ihtiyacın olduğunu anlatacağım dedi. Aradan bir ay geçti parayı geri getirdi. Ne oldu diye sordum o da bana kimsenin bu işe sahip çıkmadığını kendilerine destek çıkmadığını fakat Töngel Sokağında parsellenen yerlerinin olduğunu buradan gelecek parayla yaşlılar evi yapacağını söyledi. Bende dedim ki ben bir gün belediye başkanı olursam söz veriyorum ben size, Gerze’ye yaşlılar evi yapacağım dedim.

Allah nasip etti bizde belediye başkanı olduk. Hep aklımda yaşlılar evi vardı arkadaşlarla, çevreyle istişareler yaptık ve Tekele ait yeri alarak buraya yaşlılar evi yapmaya karar verdik. Orası çok değerli, müteahhitlerin dahi iştahla baktığı bir yer konumu gerek denize, gerek camiye yakın olan bu yer oldukça güzel.

Bir kampanya başlattık ve Gerzeli mimarımız Mehmet İsmet Aykın buranın projesini hazırladı. İlk aşamada müteahhitlerimiz kendi güçleri oranında demir bağışladılar ve toplamda 80 ton demir bağışı gerçekleşti, akabinde beton santralleri de onlarca ton beton bağışladılar. Üç bankada “yaşlılar evi” adına hesap açtık konuyla ilgili beş yıl boyunca halkımızın bağışları ekonomik katkıları devam etti.

Çağımızda belediyelerin en önemli görevleri sosyal hizmetlerdir ülkemizin her geçen gün ekonomik olarak vatandaşlarımızın ekonomik yönden biraz daha aşağı indiği bu dönemde sosyal işlerin ön plana çıkması gerekiyor işte bunlar nedir, kumanya yardımıdır, çocuklarına burs vermektir, yaşlılara yemek vermektir, kılık kıyafettir sosyal faaliyetlerinin yanında çocuklarımızın kötü alışkanlıklardan kurtulması adına onlara sosyal kültürel faaliyet alanları açılmasıdır. Bizlerde bu kapsamda  konservatuar açtık, drama dersleri el sanatları, halk müziği topluluğu, sanat müziği topluluğu kurduk. Bu şekilde hem sosyal hem de kültürel faaliyetleri çocuktan yaşlıya kadar hepsini yürütmeye çalıştık.

Bu süreç içerisinde yaşlılar evi inşaatı uzadı beş yılı buldu ama sonuçta yaşlılar evi inşaatımızı yaptık. Yaşlılar evi şu an beş yıldızlı otel şeklinde bütün odaları tamamen döşenmiş her odamızda televizyonumuz yataklarımız yaşlılarımızın bornozlarından havlularına varıncaya kadar kullanılır vaziyette bütün battaniyeleri, çarşafları, nevresimleri ikişer üçer takım alındı. Mutfağından, idare odasında, revirleri, kütüphanelerine varıncaya kadar her haliyle dört dörtlük bir hale getirdik.

Yaşlılar Evi şuan da dahi kapısının kilidi açılıp yaşlılarımızı ağırlayabilecek durumda. Buradaki sıkıntı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı devletin atamayı da devlet yapıyor tamam bunda sorun yok ancak bizim buradaki amacımız hasta olan yaşlılarımızdan ziyade, kendi öz bakımını yapabilen, kendi ihtiyacını görebilen yaşlılarımızı ağırlamaktı. Bu yaşlılarımız oturma salonlarında kitaplarını okuyacaklar, kahvelerini içecekler, gazetelerini okuyacaklar, hemen yanında cami var camiye gidecekler parka bahçeye çıkacaklar o şekilde yaşayacaklar.

Şimdi burayı yaşlılar evi statüsünde yapmaya kalktığımızda bir çok prosedür gerekiyor ama şu anda o bina kendi öz bakımını yapabilen yaşlılarımızı ağırlayabilecek konumda ve bizim buradaki çıkış amacımız yaşlılar evi değil de yaşlılar oteli adı altında yapacaktık.

Burada akıl almaz şekilde istihdam söz konusu değil alacağımız personel sayısı en fazla 10 kişi olacaktı. Koskoca Gerze Belediyesi böyle güzel ve bana göre çok mübarek bir işte 10 kişiyi istihdam edemiyorsa o belediye belediye değildir zaten.

Zaten burada olacak insanların buraya ödeyeceği ücretleri var. Burada bir döner sermaye söz konusu olacaktı. Belki döner sermaye bütün gideri karşılamayabilirdi ama üç beş belediyenin bütçesinden çıkardı ve bu hiç önemli değil önemli olan oradaki insanların mutluluğuydu. Oradaki insanlar gelecek mutlu olacak yaşayacak, yakınları gelecek ziyaret edecek onlar da mutlu olacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca Yaşlılar Evi olarak o şartlar altında açıldığında birçok şartı var doktor, hemşire, hasta bakıcı, sosyal hizmetler mezunu yani orda da bakanlık tarafından atanmış en fazla 21 ya da 26 personel çalıştırılacak. Bunların hiçbirine gerek yoktu biz aşçımızı aşçı yardımcımızı alacaktık temizlik işlerine bir iki kişi alacaktık zaten sözleşmeli doktorumuz var hatta muayenehanesini de yaptık doktor sorunumuz yoktu iki tane de hemşire kızımız olduğu zaman bu olay bitecekti.

Belediye olarak biz bunu yapacağız tabi yapmak zorundayız. Oradaki ikinci düşüncemiz de yaşlı olup da evinde kalmak isteyenlere biliyorsunuz biz yemek veriyorduk onu da ihaleye veriyorduk, yaşlılar otelimiz açıldığında yemekleri de burada yapıp dağıtımını sağlayacaktık ekonomik anlamda da tasarruf etmiş olacaktık böylelikle.

Başka şehirlerdeki yaşlılarımızı yadsımıyorum kimsenin bu konuda yanlış anlamasını istemem ama burası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına devredildiğinde Türkiye’nin her yerinden insanlar gelecek. Bizim amacımız, Gerze halkının ekonomik katkılar sağlayarak yaptığı bu evde yine Gerze vatandaşının yaralanması.

Gençler, çocuklar, yaşlılar hep birlikte olup sohbet edecek bir arada dayanışma içinde olacaklardı ve ben inanıyorum ki bu da Türkiye’de bir örnek olacaktı. Ama ne yazık ki şu anda böyle bir karar alınmış ve gerçekten çok üzüldüm. Çünkü biz buraya çok emek harcadık gidip kapı kapı malzeme dilendik, para dilendik, başka belediyelerden malzeme aldık ve sonunda gayet güzel nezih, insanların gıpta ile bakacağı bir yaşlılar evi yaptık ama bunun bile bile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına verilmesi benim içimi acıtıyor, Gerzelilerin acıtır mı bilmiyorum”  diyen Belovacıklı, buranın yapımına başlamadan önceki süreci ve hangi düşüncelerle bu yola çıktıklarını anlatarak, konu hakkındaki görüş ve düşüncelerini dile getirdi.

hakan akbaşhakan akbaş