Siyaset
Giriş Tarihi : 26-05-2017 14:21   Güncelleme : 26-05-2017 17:48

Halk Toplantısında İcraatlar Konuşuldu

Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, düzenlediği halk toplantısında icraatlarını anlattı

Halk Toplantısında İcraatlar Konuşuldu

Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, düzenlediği halk toplantısında icraatlarını anlattı. Eskiden Gerze’nin yurtdışına göç verdiğini anlatan Belovacıklı, artık geri dönüşlerin başladığını söyledi.

 

Sedat Işıdı Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen halk toplantısına çok sayıda vatandaş katıldı. Sorulardan ziyade, görev yaptığı sekiz yıllık süreçteki icraatlarından bahseden Belovacıklı, “biz 2009’da göreve geldiğimizde yapılaşma çok azdı. Şimdi yaptığımız çalışmalarla Gerze bir ilgi alanı oldu. İnsanlar ilgi göstermeye başladı” şeklinde konuştu.



“Gerzeli dönüş yapıyor”

“Üretime konulan kota nedeniyle hep dışarıya göç verdik” diyen Başkan, Gerze nüfusunun bir kısmının şehir dışında yaşadığını, ama Gerzelilerin yeniden dönüş yapmaya başladığını belirtti. Gerze’yle Dikmen’in kardeş ilçeler haline geldiğini ifade eden Belovacıklı, Dikmenli vatandaşlara nerelisin diye sorulduklarında “Gerze Dikmenliyim” cevabını verdiklerini ifade etti.

 

“Sinop’un en fazla göç alan ilçesiyiz”

Sinop’un en fazla göç alan ilçesi olduğumuzu aktaran Belovacıklı, “iş olmadan aş olmuyor. Çalışma ortamının olması gerekiyor. Bu sekiz yıllık süreçte biz bunu oluşturmaya çalıştık. Sinop genelinde en fazla göç alan ilçeyiz. Her yıl bin kişi bin kişi artıyor. Gerze’ye ilgi çok fazla. Gelen insanlar da iş istiyor. Üç beş yıl öncesine kadar her gün 10-15 kişi belediyeye iş diye geliyordu” dedi.




“60 bin kişiye hizmet edebilecek kapasitedeyiz”

İstihdamın çok önemli olduğuna vurgu yapan Belediye Başkanı, “öyle bir yapılaşma oldu ki, 60 bin kişinin yaşayabileceği bir şehir olduk. Çıtayı yüksek tuttuk. Biz 14 bin 900 nüfuslu bir ilçe olarak 60 bin kişiye hizmet verebilecek kapasitedeyiz. Bu kapasiteyi karşılayabilmek için belediye de iş istihdamı sağladık. Bunu yaparken de liyakate baktık. Bu işte de yüzde 90 oranında başarı sağladık” şeklinde konuştu.

 

“Belediye bütçemiz çok kötüydü”

2009 yılında belediye başkanı olduğunda, belediyenin bütçesinin çok kötü olduğundan bahseden Belovacıklı, “Kasamızda 85 lirayla teslim aldık. İcra dosyaları, borçlarla teslim aldık. Geçmiş belediyeleri kötülemek istemiyorum. Gerçekten şartlar öyleymiş. Yok olunca da ödeyemezsin, veremezsin yani. Biz her ay işçimizin maaşını ödedik, ikramiyelerini ödedik. Mahkemeden kazandıklarını, tazminatların tamamını ödedik. O günlerden bugünlere geldik” dedi.

 

"Asmazsam da şerefsizim"

İnsanlar arasında çıkan söylentiler hakkında konuşan Belovacıklı, “benim arabamı müteahhitler almış, evimi Yılmaz Öztürk’ü işe aldım diye o hediye etmiş dediler. Ben bu devlete 25 sene çalıştım. Ben belediye başkanı olmadan önce benim evim de vardı, arabam da vardı, param da vardı. Ben insan gibi de yaşıyordum. Hiçbir bankaya da bir kuruş borcum yoktu. Böyle terbiyesizlik olur mu? 8 senedir burada görev yapıyorum. Bir müteahhit benim işimi yaparken, ‘belediye başkanlığından bir lira verdin, benim işimi para karşılığı yaptın’ desin, yemin ediyorum kendimi asarım. Asmazsam da şerefsizim. Ben bu memlekete namusumla şerefimle geldim, çalışıyorum. İşim bitince böyle de giderim. Böyle namussuzluk şerefsizlik olmaz” şeklinde ifade etti.

 

“Yollar çamurluyken beni seçtiler”

Gerze halkının yollar çamur içindeyken ikinci kez kendisini seçtiğini itiraf eden Belovacıklı, “halkın göstermiş olduğu ilgiye her zaman teşekkür ediyorum. Gerze halkı ‘ben eğitimli bir halkım’ dedi. ‘Yapılan hizmetin ne olduğunu biliyorum’ dedi. Yollarımız bitti, bir yandan kilittaş yaptık. Yaptığımız 220 bin metrekare kilittaş, Sinop’un toplamından daha fazla” diye konuştu.

 

“Kullandığımız tohumlar GDO’lu”

Türkiye’nin üretmeden yaşayan bir ülke olduğunu savunan Belovacıklı, “hiçbir şey üretmiyoruz. Tarlalarımız otlak oldu. Orman oldu. Üretmeden yaşayınca bir gün tak diye durursun. Düşmanların da tepene biner. İnsan ürettiği zaman çoluğuna çocuğuna helal yedirir, sırtı dik yürür. Onun için çocuklarımızı üretime alıştıralım. Köylümüz maydanozunu, pırasasını, yumurtasını kendi üretsin. Pazardan almasın. İnsanlarımızın 15 yıl önce ürettiği buğdayı arıyor. Sağlıklı yaşamak istiyor ama yok. Kullandığımız tohumlar GDO’lu İsrail tohumları” dedi.

 

“Çevre ilçeler köpekleri toplayıp ilçemize salıyor”

Halkın köpek barınağı yapılmasını istediğini ve bu isteklerini yerine getirdiklerini anlatan Belediye Başkanı,  “ameliyathanesini bile yaptık. Köpeklerimiz de mutlu ve huzurlu biçimde yaşıyor. Köpekler memnun orada, yan gelip yatıyorlar. En büyük sıkıntımız çevre ilçelerde köpek barınağı olmadığı için diğer ilçeler köpekleri toplayıp ilçemize salıyor. Veterinerimiz her hafta köpek kısırlaştırıyor ve bu maliyetli bir iş. Dışarda köpek gördüğünüz zaman zannetmeyin ki biz saldık. Dışardan gelen köpekler onlar.” diye konuştu.

 

Basında çıkan haberler hakkında konuştu

Toplantının en önemli konularından birinin imar sorunu olduğuna dikkat çeken Belovacıklı, “basında okumuşsunuzdur Gerze Belediyesi’nde imar yolsuzluğu diye. Biz 2009’da geldiğimizde, meclis, ‘bir imar revizyonu yapalım. Bu ilçe tıkandı’ dendi. O zaman ki parayla bunu yapabilmek için 300-400 bin lira para gerekiyordu. Biz de belediyede bir örgütlenmeye gittik. Belediyemizi modernize ettik. Harita mühendisi gibi, çevre mühendisi gibi, veteriner gibi çalışanlar aldık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde ne kullanılıyorsa bizde de o teknoloji kullanılıyor” dedi.

 

Belovacıklı, “belediyede yolsuzluk yapılıyor denilen konu, vatandaşın dedesinden atasından sülalesinden kalmış. 1985-1995 yıllarındaki planlarda vatandaşın yerlerine park, okul, hastane alanı yapmışlar. 5 yıl geçtikten sonra bu değiştirilebiliyor. Her mecliste 3-4 defa planla ilgili tadilatlar geliyordu. Bu plan revizyonunda babasının yerine şerh koymuşsun. Biz de zamanı gelince müracaat eden vatandaşların yerlerini iade ettik” şeklinde konuştu.

 

“Çok ses geliyor”

Say Bar’ın üst taraflarında oturan bir ilçemiz sakini, “oradaki düğünlerin zorunlu davetlisiyim. Her gece ben o düğünleri başından sonuna kadar izlemek zorunda kalıyorum. Düğünden çıktıktan sonra iş bitmiyor. Silah atılıyor. Birkaç kere 155’i aradım. Havaya ateş ettiğini zannediyor, ama biz balkondayız” şeklinde şikayetini dile getirdi. Bunun üzerine söz alan Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, asayişi sağlama görevinin tamamen polisin görevinde olduğunu belirtti. Bu tarz yapıların denetiminin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde olduğunu söyledi. Belediyenin bu tarz sorunlara karşı yetkisinin olmadığını aktardı.


Kaan Töngelci / Gerze'nin Sesi

Erkan TaşErkan Taş