Siyaset
Giriş Tarihi : 30-09-2015 11:43   Güncelleme : 30-09-2015 11:59

KARADENİZ SİNOP’UN DOKTOR AÇIĞI SORUNUNU MECLİS’E TAŞIDI

CHP’li Karadeniz, herkesin sağlıklı yaşam ve zamanında, yeterince, kaliteli sağlık hizmetine ulaşabilme hakkına sahip olduğu belirterek, Sinop’ta doktor açığı bulunduğunu söyledi.

KARADENİZ SİNOP’UN DOKTOR AÇIĞI SORUNUNU MECLİS’E TAŞIDI
 CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop’un doktor açığını Meclis gündemine taşıdı. Karadeniz, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

CHP’li Karadeniz, önergesinde Sinop ve ilçelerindeki son 4 yıllık verileri ortaya koydu. Bu verilere göre Sinop ve ilçelerinde uzman ve pratisyen doktor sayısında düşüş yaşandığına dikkat çekildi. “Sinop’ta doktor başına düşen hasta sayısı 874’tür ve Türkiye ortalaması ise 573 hastadır” denilen önergede Milletvekili Karadeniz, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun şu soruları yanıtlamasını istedi:

“Sinop ilimizin nüfusuna göre görev yapan uzman ve pratisyen doktor sayısındaki düşüşün nedeni nedir? Sinop’ta doktor başına düşen hasta sayısı Türkiye ortalamasının üzerindeyken son 4 yılda uzman ve pratisyen doktor sayısı neden yetersiz kalmaktadır? Uzman hekim yetersizliği nedeniyle çevre illere gitmek zorunda kalan Sinopluların mağduriyetleri nasıl giderilecektir? Hangi çalışmaları yapmaktasınız? Sinop ve ilçelerinde hangi branşlarda doktor açığı bulunmaktadır? Bu açığı nasıl kapatacaksınız?”

CHP’li Karadeniz, herkesin sağlıklı yaşam ve zamanında, yeterince, kaliteli sağlık hizmetine ulaşabilme hakkına sahip olduğu belirterek, Sinop’ta doktor açığı bulunduğunu söyledi. Karadeniz, Sinopluların sağlık hizmeti almak için başka illere gittiklerini ve büyük bir mağduriyet yaşadıklarını dile getirdi. Yeni doğan Sinoplu çocukların nüfus kayıtlarındaki doğum yeri bilgisinde Bafra ya da Samsun yazdığına dikkat çeken Karadeniz, Sinopluların sağlık hizmetlerinden yeteri kadar yararlanamadığını söyledi. Karadeniz, “CHP iktidarında sağlık hizmetlerinin sürekliliğinin sağlanabilmesi için ekip hizmeti anlayışı ile hekim, ebe, hemşire ve diğer yardımcı sağlık personeli sağlık memuru ve hekim eksikliği giderilecek çalışmaları kısa zamanda yapacağız” dedi.

SORU ÖNERGESİNİN TAM METNİ

Sinop Kamu Hastaneleri Birliği 2015 yılı verilerine göre Sinop ilimiz sınırları içerisinde; Atatürk Devlet Hastanesi 250 yatak 80 uzman doktor, 9 pratisyen, Ayancık Devlet Hastanesi 50 yatak 3 uzman doktor 6 pratisyen, Boyabat Devlet Hastanesi 100 yatak 23 uzman doktor, 5 pratisyen, Gerze Devlet Hastanesi 25 yatak, 4 uzman doktor, 6 pratisyen, Durağan Devlet Hastanesi 50 yatak 2 uzman doktor, 4 pratisyen, Türkeli Devlet Hastanesi 30 yatak 2 uzman doktor, 4 pratisyen ile Sinoplulara sağlık hizmeti vermektedir.

İl Sağlık Müdürlüğü 2011 yılı verilerine göre Ayancık Devlet Hastanesi’nde 4, Durağan Devlet Hastanesi’nde 5 uzman doktor görev yaparken, 2015 yılında her iki hastanede toplam 4 uzman doktor azaldığı görülmektedir. Yine Durağan ilçemizdeki toplam pratisyen doktor

sayısı 14’ten 4’e, Ayancık ilçemizde de toplam pratisyen doktor sayımız 12’den 6’ya kadar düşmüştür. Sinop Merkez hariç son 4 yılda toplam pratisyen ve uzman doktor sayısına bakıldığında Türkeli’de 10’dan 6’ya, Gerze’de 18’den 10’a, Durağan’da 19’dan 6’ya, Boyabat’ta 40’tan 28’e, Ayancık’ta 16’dan 9’a düştüğü de görülmektedir. Merkez’de 2011 yılında 64 uzman ve 41 pratisyen doktor sayısı da değişim göstermiş 2015 yılında uzman doktor sayısı 80’ene çıkmış, pratisyen doktor sayısı 9’a düşmüş ve toplam doktor sayımızda düşüş olmuştur. Saraydüzü, Erfelek ve Dikmen’de hastane olmadığı için sağlık ocağı ile yetinilmekte Saraydüzü’ndeki acil hastalar Boyabat Devlet Hastanesi’ne, Dikmen ve Erfelek’teki hastalar da Sinop Devlet Hastanesi’ne sevk edilmektedir.

Yine, 2014 yılı TÜİK verilerine göre Sinop -5.69 puanla göç veren bir olsa da il genelinde son 4 yılda nüfus yaklaşık % 1 oranında artmış, bu nüfus oranlarına göre ise ilde görev yapan doktor sayısı azalmıştır. Aynı veriler bakıldığında, Sinop’ta doktor başına düşen hasta sayısı 874’tür ve Türkiye ortalaması ise 573 hastadır.

Bu veriler ışığında;

1- Sinop ilimizin nüfusuna göre görev yapan uzman ve pratisyen doktor sayısındaki düşüşün nedeni nedir?

2- Sinop’ta doktor başına düşen hasta sayısı Türkiye ortalamasının üzerindeyken son 4 yılda uzman ve pratisyen doktor sayısı neden yetersiz kalmaktadır?

3- Uzman hekim yetersizliği nedeniyle çevre illere gitmek zorunda kalan Sinopluların mağduriyetleri nasıl giderilecektir? Hangi çalışmaları yapmaktasınız?

4- Sinop ve ilçelerinde hangi branşlarda doktor açığı bulunmaktadır? Bu açığı nasıl kapatacaksınız?

Seda ŞengülSeda Şengül