Siyaset
Giriş Tarihi : 23-07-2015 12:16   Güncelleme : 23-07-2015 12:17

OTOSANSÜR SANSÜRDEN DAHA TEHLİKELİ

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, tarihimizde önemli yer tutan “Sansürün Kaldırılışı ve Basın Bayramı” ile “Lozan Antlaşması”nın yıldönümleri nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu.

OTOSANSÜR SANSÜRDEN DAHA TEHLİKELİ
 Barış Karadeniz Basın ve Gazeteciler Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada, otosansürün sansürden daha tehlikeli olduğuna dikkat çekti. Karadeniz şunları söyledi:

“Düşünce ve ifade özgürlüğü ülkemizde sıkıntılı bir süreci yaşıyor. Bunun en somut örneklerinden biri de basına, basın emekçilerine yapılan baskılardır. Gazeteciler, yazarlar, çizerler hakkında açılan davalar bunun yanı sıra yazılı ve görsel basında işsizlik ve iş güvencesi sorunları, özgür düşüncenin önünde büyük bir engel olan ve basın özgürlüğünü kısıtlayarak medyayı asıl misyonundan uzaklaştıran sansüre zemin hazırlamaktadır.İktidar gücü kullanılarak gazete ve televizyonlara el konulurken, yönetimleri, yayın politikaları değiştirilirken, gazeteciler işsizliğe mahkum edilirken yaşanan süreç, sansürden daha tehlikeli olan otosansüre yol almaktadır.

Basın özgürlüğünün olmadığı bir ülkede demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerden söz etmek mümkün değildir. O halde, herkesin düşüncelerini özgürce ifade edebildiği, yazabildiği Türkiye’yi inşa etmek ve demokrasi Türkiye’sini yaratmak ülküsüne, sansüre ve hatta otosansüre karşı direnerek ulaşacağımızdan kuşku duyulmamalıdır.

Basının özgür misyonunu gölgeleyen ve basını temel işlevinden uzaklaştırarak halkın çıkarlarının savunulmasını ve özgür düşüncenin gelişmesini engelleyen sansürün kaldırıldığı gün olan 24 Temmuz’un 107. yılında, kamuoyunu aydınlatmak için her ortamda, her koşulda, sorumlulukla toplumun haber alma özgürlüğü adına görevlerini fedakarca yerine getiren basın emekçilerimizin Basın ve Gazeteciler Bayramı’nı kutluyorum.”

LOZAN ANTLAŞMASI DİPLOMATİK ZAFERİMİZDİR

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Lozan Antlaşması’nın 92’inci yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, antlaşmanın tarihimize diplomatik zafer olarak geçtiğini anımsattı. “Bu zafer, bu gün de bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi veren halkların örnek aldığı tarihsel bir başarıdır” diyen Karadeniz, şunları söyledi:

“Türk Ulusu, Yüce Atatürk önderliğinde bağımsızlık ve egemenliğinin varoluş mücadelesini, uluslararası toplumun ve evrensel hukuk açısından tanınması ile yanı Lozan Antlaşması ile taçlandırmıştır. Bugün, Lozan Antlaşması’nın 92’inci yıldönümünde bu diplomatik zaferimizi coşkuyla kutluyoruz.

Halkın büyük mücadelesinin ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin, Atatürk önderliğinde İsmet İnönü ve arkadaşlarının diplomatik dehası ile emperyalizme karşı kazandığı bu zafer, bu gün de bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi veren halkların örnek aldığı tarihsel bir başarıdır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinden biri olan Lozan Antlaşması’nın yaratan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ile Lozan heyeti üyelerini, vatanları için canlarını feda eden şehitlerimizi bir kez daha minnetle anıyorum.”

hakan akbaşhakan akbaş