Siyaset
Giriş Tarihi : 20-06-2015 13:59   Güncelleme : 20-06-2015 13:28

Süleyman Demirel Sinop'ta neler yaşadı?

Yıl 1979. Süleyman Demirel, Türkeli üzerinden Ayancık'a hareket etti. Demirel'in geçeceği yol üzerine bomba kondu ve yol taşlarla kapatıldı.

Süleyman Demirel Sinop'ta neler yaşadı?
 Yıl 1979. Süleyman Demirel, Türkeli üzerinden Ayancık'a hareket etti. Demirel'in geçeceği ol üzerine bomba kondu ve yol taşlarla kapatıldı. 

Türkiye siyaset tarihinin yarım asrında görev alan ve 91 yaşında vefat eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, son yolculuğuna uğurlanırken, bundan 36 yıl önceki Sinop ziyareti sırasında yaşanan bombalı suikast girişimini ve yaşanan gerginliği sizlerle paylaşmak istedik.

Yıl 1979, aylardan Mayıs ayı. Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesi üzerinden Türkeli'ne oradan da Ayancık ilçesine hareket etti.

Bundan sonrası için sözü dönemin Ayancık Gazetesi'ne bırakıyoruz. Gazete o gün yaşananları şöyle yansıtıyor; "

Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel, halkın coşkun sevgi gösterileri arasında ilçemize geldi. Konuşmasını yaptı.

Ayaz Köyü Çay Mahallesinde Demirel’in geçeceği yol üzerine bomba kondu. Yol taşlarla kapatıldı. Belediye Başkanı Hasan Kaya ve militanı Necati Ünsal dayak yedi.

Çatalzeytin’den çıktıktan sonra Türkeli ilçesine hareket ettiği haberi alınınca Ayancık Adalet Partisi ilçe teşkilatından bir heyet Demirel’i karşılamak üzere yola çıktı. Türkeli’de Sn. Süleyman Demirel’e Ayancık adına hoş geldiniz denildi. Türkeli’de büyük halk topluluğu ile karşılanan Demirel’e Türkeli CHP Belediye Başkanı Şükrü Gürleyen bir buket takdim etti. Buradaki konuşmasından sonra Ayancık’a hareket eden konvoy Helaldı nahiyesinde durduruldu, kendisine buket verildi, kurban kesildi. Kısa konuşmadan sonra Ayancık’a hareket edildi. Ayaz Köyü Çay Mahallesi önlerinde 2 bomba ile karşılaşan konvoy durdu. Taşlarla kapatılan yol güvenlik kuvvetleri tarafından açtırıldı ve bombalar tesirsiz hale getirilerek yola devam edildi.

Tenetürde ve Taşlık’ta büyük halk topluluğu tarafından durdurulan Demirel’in arabası önünde kurbanlar kesildi. “Kurtar Bizi Demirel” sloganları arasında sevgi gösterisinde bulunuldu.

26 Mayıs 1979 akşamı Ayancık köprübaşı önüne gelen yüzlerce taksi ve vasıtanın katıldığı konvoy Adalet Partisi ilçe teşkilatı *** tarafından karşılanan Demirel’e hoş geldiniz dendi. Kurbanlar kesildi, coşkun sevgi gösterisi yapıldı. Boş varillerin, tüplerin sıralandığı ve çarık giyen köylüler, azık torbalarıyla yeniden CHP iktidarının acı anılarını dile getiren kıyafetleri dikkati çekti.

Türkiye’nin mimarı sloganlarıyla Belediye meydanına gelen konvoy halkın sevgi gösterileri arasında karşılanırken bir gurup solcu aleyhte gösteri yaptı. CHP’lilerin bir araya toplandığı bir evden bir bayan tarafından polis üzerine sandalye atıldı.
Belediye Meydanında konuşma yapan Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel’i şimdiye kadar görülmemiş şekilde alkışlayan milliyetçiler atılan sol sloganlara “Koministler Moskovaya” diye cevap verdiler.

A.P. konvoyunun ilçeye girişinden itibaren söz özgürlüğünü ihlal eden ve bu memleketin çocuklarını tahrik eden ve yıkıcı  sloganlar atmaya, dışarıdan gelen militanlarıyla beraber zorlayan Belediye Başkanı Hasan Kaya, Necati Ünsal ve Lassa bayisi Şeref Yüksel kimlikleri bilinmeyen kişiler tarafından dövüldü.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Fabrika Caddesi üzerindeki merkezlerinde karanlık emellerini nasıl gerçekleştirecekleri planlarını yapan ve Hasan Kaya’dan talimat alan militanlar bir gün öncede tahrike başladılar. Dev-Genç imzalı bildirilerinde halk mahkemeleri kurularak Demirel ve arkadaşlarından hesap soracaklarını dağıtılan bildirilerle düşüncelerini açıklamışlardır.

Savcılığa intikal ettirildiği öğrenilen bu bildiriler hakkında ne yapıldığı açıkta kaldı. Miting meydanında Adalet Partisi yöneticilerini ve sempatizanlarını tahrik etmeye bu güzel günün havasını bozmaya gayret ettiler. Buna rağmen sabahın erken saatinden itibaren köylerden halkın akın akın ilçeye geldiği ve akşama kadar bıkmadan Süleyman Demirel’i sabırla beklediği görüldü.

Demirel yaptığı konuşmasında: Hükümet bölücülüğe cüret ve cesaret verdiğini, anarşinin halk partisinden kaynaklandığı ve bugünkü hükümetin memleket idaresinden tamamen habersiz olduğunu bilgisizliğin tecrübesizliğin ve dirayetsizliğin faturasını millete ödettirmektedirler.

Demirel devamla biz Ayancık’ta açtığımız okulları çocuklarımızın milli duygular içersinde yetişmesi ecdadımızdan aldığımız emanete faydalı olmaları için açtık. Öğretmen milliyetçi olmak zorundadır ve olacaktır. Bu okullardan Rus vatandaşı, Çin vatandaşı yetiştirilmesine müsaade etmeyeceğiz. Bu çizginin dışına çıkanlar er geç cezasını bulacaktır, demiştir.

Bir gurup solcuların yaptığı taşkınlıkları halk kınarken, milliyetçiler bu memlekete yakışan misafirperverliğini ve her zamanki efendiliğini bir kere daha göstermiş “Süleyman Demirel Başbakan” diye alkış tutmuşlardır.

Sayın Süleyman Demirel ve beraberindeki heyetin gerek ilçemize gelişinde ve gerekse uğraşılarında emniyet kuvvetlerinin sabahtan itibaren aldıkları tedbir sayesinde miting gayet güzel geçmiş ve gerek sivil ve gerekse askeri birliklere halk minnettarlığını ifade etmişlerdir. Gerektiğinde devletin var olduğu bu mitingde bir kere daha meydana çıkmış; yeterki sabırlar
taşırılmasın...

Kaynak : Vitrinhaber
hakan akbaşhakan akbaş