Teknoloji
Giriş Tarihi : 17-05-2014 01:20   Güncelleme : 23-12-2014 12:05

Liman Başkanı İle Özel Röportaj

Gerze Liman Başkanı İle Gerze Liman Başkanlığı Üzerine bilinmeyenleri konuştuk

Liman Başkanı İle Özel Röportaj
Xİlk Konuğumuz Liman Başkanı İlçemizdeki kamu kurum ve kuruluşları, dernekler, sivil toplum kuruluşları ve spor kulüpleri gibi kuruluşları nı tanıtacağımız röportaj dizimizin ilk konuğu Gerze Liman Başkanı Liman Başkanlığı. Neden Liman Bakanlığı diye merak edenleriniz elbette olacaktır, tabi ki bu kuruluşu ilk konuk olarak belirlemememizin nedeni var. ?
Liman Başkalığı ne iş yapar?
sorumuza aldığımız yanıt çoğunlukla "deniz bayramlarında denize çelek atar" olunca, aynı soruyu kendimize sorduk, kendi sorumuza cevabımız 'denizimizden sorumludur' gibi yetersiz bir cevapla sınırlı kalınca, hem bu konuda bilgilenmeye ve hem de bilgilendirmeye karar vererek Gerze Liman Başkanlığımızı ilk kuruluşumuz olarak belirledik ve Gerze Liman Başkanı Rüstem Akçay'ın kapısını çaldık. Karşımızda sadece 34 yılını denize ve denizcilik sektörüne hizmet veren ve nerede ise tüm denizlerimize ait limanlarda başarı ile hizmet vermiş, işinin uzmanı, kuruluşunu yurt içi ve yurt dışında temsil etmiş, sayısız ödüller ve başarı belgeleri almış bir bürokrat, eğitmen bulmakla kalmadık aynı zamanda duygu dolu şair kimliği olan bir gönül adamı son derece mütevazi ve özverili bir baba, bir aile reisi bulduk. G.Sesi: Sn. Başkan önce kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
Rüstem Akçay- 1962 Ordu doğumluyum. Ordu Denizcilik Meslek Okulu Güverte Bölümü mezunuyum. Aynı zamanda gemi kaptanıyım. 1980 yılından beri kurum içersinde çeşitli görevlerde bulundum. 1980-82 yılları arası Mersin Liman Başkanlığı Denetleme Memurluğu, l982-91 yılları arası Anamur İlçesi Liman Başkanlığı, l992/97 yılları arası Taşucu Liman Başkanlığı, 1997-2000 yılları arasında Ayancık Liman Başkan Vekilliği, 2000-2012 yılları arasında Mersin Liman Başkanlığının tüm kademelerinde görev yaptım. 2012 yılı Temmuz ayından beri de Gerze Liman Başkanlığı görevini yürütmekteyim, evli ve 1 çocuk babasıyım.
G.Sesi: Kuruluşunuzun görev alanına giren konular nelerdir, Liman Başkanlığı ne için vardır?
Rüstem Akçay -Liman Başkanlığı daha evvel Denizcilik Müsteşarlığına bağlı iken, 11 Kasım 2011 tarihinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlandı. Denizde can ve mal güvenliğinin sağlanması, limanda düzen, disiplin ve emniyetin sağlanması ile ilgili olarak Limanlar Yönetmeliği ile verilen her türlü görev kurumun görev alanına girmektedir. Bununla birlikte ulusal ve uluslar arası mevzuattan kaynaklanan seyir ve çevre güvenliği görevlerini yerine getirmek de kurumumuz görev alanı dahilindedir. Kısa ve öz bir ifade ile kara ulaşımında trafik tarafından, trafikte seyreden araç ve araç sürücüler ile hangi tür görevler yerine getiriliyorsa, gemiler ve gemi adamları için de hemen aynı konudaki tüm görev yetki ve sorumluluklar da denizde Liman Başkanlığımızca gerçekleştirilmektedir.
G.Sesi: Gerze?de deniz denildiğinde ilk akla gelen yüzme ve balık gelir, balık denildiğinde de balıkçılık kooperatifi, kooperatifle başkanlığınızın bağı nedir?
Rüstem Akçay- Balıkçılık kooperatifleri faaliyet içersinde olduğu her limanda olduğu gibi Başkanlığımız ile balıkçılarımız arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Biz Başkanlık olarak, balıkçılıkla ilgili olarak ilgili Bakanlıktan aldığımız uygulama ile ilgili emir, talimat, yönetmelik ve ilanları balıkçılarımıza duyurmak amacıyla Balıkçılık Kooperatifine ulaştırır, kooperatif de bunlardan balıkçılarımızı haberdar ederek onların işlevlerini yasal zemin içersinde sürdürmelerini sağlarlar. Bununla birlikte Balıkçılık Kooperatiflerince tespit edilen sorunların çözümüne yardımcı olmak ta kooperatiflerle olan bağlarımızdan bir bölümünü oluşturur.G.Sesi: Başkanlığınızın balıkçı barınağı ve buralardaki fenerlerle ilgili görev yetki ve sorumlulukları nelerdir?Rüstem Akçay- Balıkçı Barınakları Yönetmeliğine göre barınak içersindeki teknelerin iş ve işletmesi balıkçı barınağı işletmesi yetkilisi olan belediyeye aittir. Bu işle ilçemizde yetkili kuruluşta Gerze Belediye Başkanlığıdır. Bizim görevimiz can ve mal güvenliği ile ilgili konulardır ve bu konularla ilgili önlemleri almaktır. Limanda mevcut deniz fenerlerinin yanmasından ve faal durumda bulundurulması konusunda ise Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü yetkilidir. Bizim fenerlerle ilgili görevimiz ise yanmadığından söz konusu genel müdürlüğü durumdan haberdar etmektir.
G.Sesi: Gerze?de görev yapmanın zorlukları varsa neler?
Rüstem Akçay- Bence hiçbir zorluğu yok. Karadenizli olduğu için bölgeyi, coğrafyasını ve kültürünü insanını çok iyi tanıyorum. Çok az farklılıklar olsa dahi yemeklerimiz bile nerede ise aynı. Karadeniz insanının karakterini iyi tahlil etmiş biriyim, hırçınlığı, duygusallığı, cesareti ve insan yanına ait tüm özelliklerine sahip biri olarak Gerze'ye ve Gerzeliye alışmakta herhangi bir sıkıntı çekmedim. Ben yaşamının özüne insana olan sevgiyi ve değeri koymuş biriyim, böyle bakıldığında zaten birçok sıkıntı da kendiliğinden halloluyor.Kendisini 'deniz deyince aklınıza ne gelirse yaşamış ' biri olarak ifade eden Liman Başkanımız Rüstem Akçay'a konukseverliğinden dolayı teşekkür edip ayrılırken, önce iyi ve dolu dolu bir insan, sonra da son derece iyi yetişmiş bir bürokrattan ayrılmanın burukluğunu yaşadık.Şimdi sizleri 34 yıllık başarılarla dolu bir mesleki kariyeri duygu dolu bir dille kağıda döken bizleri hem beğenip hem de hüzünlendiren Liman Başkanımız Rüstem Akçay'ın iki şiiri ile baş başa bırakıyoruz.Önümüzdeki hafta yeni ve başka bir kuruluşu tanıtırken buluşmak üzere'REİS AMCABabam gemici olacak Ehliyetini alacak, Çok masrafta etti, Bütün kurslara gitti,Ehliyet ver Reis AmcaOkul vakti geldi çattı,Sıkıntılarımız kat kat arttı,Huzurumuz geri gelecekHepimizin yüzü gülecekBir gemi bul,yardım et,Reis AmcaBana hediye getirecekHerkes buna bakacakÇabuk gitsin,canımızYol yöntem de bilmezSen öğret Reis AmcaBiz sahilde otururuzDenizden geçinirizKüçük bir teknemiz varHerkes denize bakarKomşumuzdur, Reis AmcaDedem emekli kaptanAmcam acentada çalışır Dayım kalafat, annem ağ yaparYanına gideriz, işimizi yaparHoş görülüdür Reis AmcaGece gündüz demeden çalışırAilesi bu tempoya alışıktır.Çok gelen, gideni olurHerkese çare bulurSamimidir Reis AmcaBu sene şiir yazdımBayramda derece aldımBen de kaptan olacağımDenizleri dolaşacağımOlurmuyum Reis AmcaGİDERSİN LİMAN REİSİNEYaşarsan sahildeTeknen varsa denizdeHuzurda var, maraz daGidersin liman reisine Gemicisin kaptansınÖzel teknede yatansınKarışınca işlerinGidersin liman reisineAcentede çalışacaksın Bir kimlik alacaksınEğitimlere katılacaksın Gidersin liman reisineHakkın varsa alacaksınHaciz ipotek koyacaksınKayıt belge ararsanGidersin liman reisineHedefim var, büyük dersenTesis kurup işleteceksenKendi tekneni yapacaksanGidersin liman reisineEhliyet alacaksan,Limanda çılaşacaksanEğitimlere katılacaksanGidersin liman reisineLiman şehrinde yaşayanlarHerkes telaş eder, bir koşuşturmadır giderKarışınca işlerinGidersin liman reisineKimisi tekne alır,Bazen da motor satarDüzgün gitsin işler diyeGidersin liman reisineBir defa gidersinÖmür boya ayrılmazsınArtık vardır bir kütüğünKaydın liman reisindeDenizciler bir ailedirSen de artık bir fertDeniz bu bitmez dertÇare liman reisindeTeknedesin, gemidesinSu sporunda eğlencedesinDenizdesin, sıkıntıdasınKoşarsın liman reisine'
AdminAdmin