Yaşam
Giriş Tarihi : 01-10-2019 13:05   Güncelleme : 01-10-2019 15:59

Dinin Merkezinde Önce İnsan Vardır

Karar, insanı ihmal edersek İslam’ı ihya edemeyiz. İslam’ın ihyasıyla insanın ihyası aynıdır.

Dinin Merkezinde Önce İnsan Vardır

Geçtiğimiz günlerde camide cemaatle namaz kılarken, yere yığılan bir vatandaşa cemaatten yalnızca birkaç kişinin müdahale ederek diğer cemaatin namaza devam etmesi oldukça konuşulmuştu.

Namaz sırasında kalp krizi geçirerek yere yığılan sonrasında yaşamını yitiren vatandaşa cemaatin yardım etmemesi oldukça eleştiri konusu olmuştu.

Gerze İlçe Müftüsü Bayram Karar konuyla ilgili olarak “orada yığılan bir kişi değil, dinimizdir” dedi.

“İslam’ın merkezinde insan vardır. İnsanı o merkezde bulundurmazsak İslam’ı ihmal etmiş oluruz. İnsanı ihmal edersek İslam’ı ihya edemeyiz. İslam’ın ihyasıyla insanın ihyası aynıdır.

İnsanı ve İslam’ı bir bütün olarak ele aldığımız zaman yanı başımızda düşenin elinden tutmayacaksak onu ayağa kaldırmayacaksak o zaman cemaat olma, Müslüman olma şuuru nerede kalır?

Bir Müslüman mala, cana zarar gelecek bir durumla karşı karşıya kalırsa bu namaz öncesi, esnası veya sonrası fark etmeksizin öncelik olarak sıkıntıya bertaraf etmeli ve ondan sonra ibadetini yerine getirmelidir.

Şayet bizler bir fakir fukarayı, ihtiyaç sahibini, düşeni gözetmiyor gücümüz yettiğince kollamıyorsak o zaman sadece birbirinden kopuk kalabalığa dönüşürüz” diyerek insanlara yardım etmenin öncelikli olduğunu vurguladı.

Konuya Peygamber efendimizin (s.a.v) yaşamından bir iki verdiği örneklerle durumu izah eden Karar “Peygamber efendimiz tam hutbedeyken düşe kalka mescide giren torununu görür bunun üzerine hutbesini hemen keser ve onu kucağına alarak tekrar geri döner ve hutbesine kaldığı yerden devam eder. Başka bir örnekte ise bir gün uzun uzun namaz kılmaz isteyen Peygamber efendimiz bir çocuk ağlaması duyar, annenin üzülmemesi sıkıntı yaşamaması için namazını ayarlar ve kısa keser.

İşte bunlar insana merhameti, sevgiyi ve İslam’ın insana ne kadar değer verdiğinin bir göstergesidir. Düşünün ki camideki düzen dahi insana göre ayarlayan bir Peygamberin ümmeti nasıl olurda yanındaki kişi düştüğünde ona yardım eli uzatmaz…” diyerek, İslam dininin insan üzerindeki hassasiyetini örneklendirerek günümüz insanlarının da daha duyarlı ve bilinçli olmalarına dikkat çekti.

hakan akbaşhakan akbaş